SLUŽBENI POSJET HRVATSKOJ

Plenković primio poljskog šefa diplomacije Czaputowicza

 
Andrej Plenković
 REUTERS

Premijer Andrej Plenković primio je u srijedu poljskog šefa diplomacije Jaceka Czaputowicza koji je u službenom posjetu Hrvatskoj, priopćeno je iz Banskih dvora.

Plenković je izrazio zadovoljstvo političkim i gospodarskim odnosima dviju zemalja koje unutar Europske unije i NATO-a kvalitetno surađuju, navodi se.

Istaknuo je i nastavak pozitivnog trenda gospodarske razmjene između Poljske i Hrvatske, kao i činjenicu da oko milijun poljskih turista godišnje posjećuje Hrvatsku, priopćeno je.

Ministar Czaputowicz govorio je o planovima Poljske za predstojeće obilježavanje proširenja EU-a koje se održava u Varšavi 1. svibnja, kao i o organizaciji sastanka Berlinskog procesa o zemljama jugoistočne Europe koji Poljska organizira u Poznanu 5. srpnja.

Poljska ove godine predsjeda Berlinskim procesom, diplomatskom inicijativom za dalje proširenje EU-a.

Plenković i Czaputowicz razgovarali su i o potpori Hrvatskoj za ulazak u Schengen, budućnosti Europske unije s obzirom na brexit te daljnjoj suradnji Hrvatske i Poljske u energetici, digitalizaciji, obrani i sigurnosti, priopćeno je.

Grabar-Kitarović primila ministra vanjskih poslova Poljske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je Jaceka Czaputowicza, poljskog ministra vanjskih poslova koji je u srijedu počeo službeni posjet Hrvatskoj i s njime razmijenila mišljenja o zajedničkim vrijednostima i suradnji u pitanjima od uzajamnog interesa za obje zemlje, priopćeno je.

Bilateralni odnosi Hrvatske i Poljske su prijateljski i bez otvorenih pitanja, a kao brojne mogućnosti za ubrzani rast poslovne suradnje navedeni su energetika i izgradnja prometne infrastrukture, navodi se u priopćenju iz Ured predsjednice.

Sugovornici su istaknuli veliki potencijal i interes obje strane za jačanje gospodarske suradnje.

Predsjednica Grabar-Kitarović posebno je istaknula važnost Inicijative triju mora koja ima snažnu energetsku dimenziju, stvarajući energetski koridor diljem Srednje Europe.

Uspostava alternativnih pravaca opskrbe energijom ključna je komponenta buduće političke stabilnosti i sigurnosti u Srednjoj Europi i dugoročno za Europu u cjelini, kazala je, prema priopćenju.

Poručila je da će Inicijativa pridonijeti novom koridoru za pristup tržištima u Europskoj uniji i Srednjoj Europi, povezujući južne i sjeverne luke s modernim prometnim infrastrukturama.

Razgovaralo se i o stanju na području jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na europsku perspektivu i reformske procese zemalja na jugoistoku Europe, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:58