COVID-19

PLENKOVIĆ S PREDSTAVNICIMA KLUBOVA, NAJAVIO PAKET EKONOMSKIH MJERA 'U ratu smo protiv virusa, panike i društveno-gospodarskih posljedica epidemije'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je održan sastanak u Banskim dvorima s čelništvom parlamenta i predstavnicima zastupničkih klubova o mjerama vezanima uz suzbijanje epidemije koronavirusa, premijer Andrej Plenković dao je izjavu te kazao da svi predstavnici koji su bili na sastanku imaju sugestije i ideje.

- Načelno, mislim da su zadovoljni kako Vlada RH i sve službe i institucije nastoje rješavati probleme s kojima smo suočeni kako na nacionalnoj razini tako i u pogledu aktivnosti koje imamo kao predsjedajući Vijećem EU.

Pristupili smo ovome jako ozbiljno sa svim sektorima u gospodarstvu. Svaki od ministara razgovara s grupama za koje je nadležan.

Idući tjedan ćemo ići na Vladu s paketom mjera koji će biti cjelovit i dio mjera zahtijeva zakonske promjene koje će biti upućene u hitnu proceduru u Sabor - kazao je premijer te dodao da će predsjednik Sabora i predstavnici klubova podržati mjere.

- U ratu smo protiv virusa, panike i društveno-gospodarskih posljedica ove epidemije - kazao je premijer.

Ustvrdio je i da postoji niz mjera te da će na Vladi donijeti konkretne odluke u svim sektorima. Kazao je i da će naći mehanizme da olakšaju bilo kakva davanja i plaćanja.

- Hrvatska ovu krizu, koja je vrsta vanjskog šoka, čeka u situaciji konsolidiranih javnih financija. Razlika između situacije od prije 5-6 ili deset godina je da dolazi u trenutku kada imate Vladu koja odgovorno vodi javne financije, imali smo dva proračunska viška, uravnotežen proračun, ta situacija je dobra.

Ako gledate našu formu, naš fitness, mi smo otporniji puno nego što smo bili prije. S obzirom na posljedice poduzet ćemo mjere da posljedice smanjimo u najvećoj mogućoj mjeri i tako ćemo se ponašati - kazao je premijer.

Na pitanje očekuje li nas recesija na jesen, o čemu su tijekom subotnjeg jutra pred zgradom Sabora govorili predstavnici Živog zida, premijer je kazao: - Držite to kao stav Živog zida. Ovo je situacija koja zahtijeva posebne mjere. Sve što ćemo učiniti, ja sam dva puta razgovarao sa slovenskim premijerom Janšom, s kolegama u Srbiji, postići ćemo dogovor da se čepovi na granici riješe, da svi koji su u tranzitu prođu način na koji je siguran - kazao je.

Tvrdi i da će se idući tjedan donositi odluke te da će Vlada pokazati fleksibilnost gdje god je to moguće.

Na pitanje o unutarstranačkim izborima u HDZ-u premijer je kazao da su za njih spremni.

- Danas se javljaju članovi da su počeli cirkulirati SMS poruke gdje se miješaju kandidati naših i oponenata. Druga ekipa je shvatila da gube pa nastoje zbuniti dio birača HDZ-a pa miješaju kandidate s onima koji pobjeđuju. To neće proći. To je operacija fake newsa koji imamo i s koronavirusom - kazao je.

Na pitanje je li škola prekinuta zbog pritiska javnosti, Plenković je rekao da nije.

- Razgovarali smo sa županom u Istri. Istra je specifična, jer ima dosta naših ljudi koji rade u Italiji i tamo smo poduzeli te mjere. Imajući na umu da svaka ovakva situacija donosi poseban osvrt svih obitelji i roditelja o djeci, poduzeli smo mjeru koja je obustavila nastavu u osnovnim i srednjim školama i na fakultetima da smanjimo rizike i zato što smo već spremni, zahvaljujući reformama koje poduzimamo, digitalizacija, da se nastava od 1.-4. razreda održava putem televizije, a viših razreda online - kazao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:18