PREMIJEROVA UVODNA RIJEČ

PLENKOVIĆ SE NA SJEDNICI U BANSKIM DVORIMA HVALIO UČINCIMA U MANDATU SVOJE VLADE 'Plaća je veća za 710 kuna, a nezaposlenost najniža od 1990.'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je istaknuo da je za mandata njegove Vlade prosječna plaća narasla za 710 kuna, na više od 6.350 kuna, a da su veliki iskoraci napravljeni i po pitanju zaposlenosti i nezaposlenosti.

Osvrnuvši se na početku sjednice Vlade na najnovije makroekonomske pokazatelje, Plenković je istaknuo da je, od kada je njegova Vlada preuzela dužnost, prosječna plaća porasla za 710 kuna. „Dakle, od listopada 2016. do danas prosječna neto plaća je viša za 710 kuna”, izjavio je Plenković.

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 6.352 kune, što je 1,7 posto više nego mjesec dana prije i 3,4 posto više nego godinu dana prije, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS).

„Znači da smo tu ostvarili velike iskorake”, ocijenio je Plenković, osvrnuvši se i na najnovije podatke o nezaposlenosti.

Registrirana stopa nezaposlenosti u lipnju je iznosila 8,8 posto, a trenutno je u zemlji nezaposleno 136.889 ljudi.

„To je jedan od najnižih apsolutnih brojeva vjerojatno od 1990., ako se ne varam, što se više nego jasno vidi u turističkoj sezoni, gdje su brojni poslodavci su u potrazi za radnicima različitih profila”, rekao je Plenković.

Najavio je da će u pripremi iduće sezone morati pravovremeno i s poslodavcima i sa sindikatima vidjeti najbolje načine da se riješi taj problem na tržištu rada te da se eventualno i ranije vidi koje su kvote potrebne za strane radnike.

Stopa nezaposlenosti rekordno niska

U srijedu je DZS objavio da je u lipnju u Hrvatskoj bilo nešto više od 1,43 milijuna zaposlenih, što je za 24.576 osoba ili 1,7 posto više nego mjesec dana prije, dok je stopa nezaposlenosti pala na rekordno nisku razinu od 8,8 posto.

Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju, pak, da je na kraju lipnja bilo 138.383 nezaposlenih, što je oko 3.513 osoba ili 2,5 posto manje nego mjesec dana prije.

„U lipnju je stopa registrirane nezaposlenosti po prvi puta skliznula ispod 9 posto i time se našla na povijesno najnižoj razini što je u skladu sa sezonskim kretanjima na tržištu rada”, poručili su analitičari Raiffeisenbank Austria u četvrtak u osvrtu na izvješće DZS-a.

To je, dodaju, peti mjesec zaredom kako stopa nezaposlenosti pada.

„Pritom je smanjenje stope nezaposlenosti prvenstveno rezultat smanjenja broja nezaposlenih na najnižu zabilježenu razinu, 138.383, što predstavlja pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

Horvat: Nema straha od zahtjeva za povratom kredita Uljaniku

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u četvrtak da u ovom trenutku nema nikakvog pritiska u pogledu 22. srpnja, kada se trebao pojaviti zahtjev za povratom kredita koji su dvije hrvatske banke dale Uljaniku u pripremi programa restrukturiranja.

"Odgovor je u neformalnoj komunikaciji stigao iz Europske komisije i ide prema tome da u ovom trenutku nema nikakvog pritiska u pogledu 22. srpnja, jednog prejudiciranog dana kada se trebao pojaviti zahtjev za povratom kredita koji su dvije hrvatske banke dale Uljaniku u pripremi programa restukturiranja. Obzirom da smo predmetni program u Bruxelles poslali na vrijeme, tu smo prijetnju otklonili i čekamo odgovor Komisije glede analize samog programa restrukturiranja", kazao je Horvat uoči sjednice Vlade.

Na pitanje novinara hoće li biti novaca za plaće tijekom ljeta u Uljaniku, odgovorio je da to moraju pitati Upravu, dok je na upit tko je kriv za takvo stanje u toj kompaniji odgovorio: "Rado bih da takva pitanja postavljate onima koji su neke odluke donosili 2012,, 2013,, 2014,, možda oni o tome znaju nešto više, a ja sam sada ovdje da spasim ono što se spasiti da".

U srijedu je objavljeno da je tvrtka Kermas energija pozajmicom u iznosu od 12,4 milijuna eura pomogla pulskom Uljaniku da vrati dug banci kako bi se nastavilo normalno poslovanje brodogradilišta odnosno spriječila aktivacija državnih jamstva.

Kako je potvrđeno iz tog potencijalnog strateškog partnera pulskog brodogradilišta i Uljanika, tom je pozajmicom tvrtka Kermas energija, koja je u vlasništvu poduzetnika Danka Končara, omogućila Uljaniku premoštenje problema u financiranju novogradnje 500 odnosno usisnog jaružala.

Inače, na Skupštini Uljanika, koja će se održati 31. kolovoza, investitori će odlučivati o pokriću lanjskog gubitka od 1,24 milijarde kuna.

Uprava predlaže dioničarima odluku da se lanjski gubitak pokrije u visini od 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, a 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi. Ostatak nepokrivenog gubitka od 995,9 milijuna kuna prenio bi se u sljedeću godinu.

Prošli tjedan ministar Horvat rekao je da je program restrukturiranja u Bruxellesu te da se čeka prva reakcija Europske komisije. On u sljedećih mjesec dana očekuje intenzivne razgovore i pregovore na tu temu.

Bošnjaković: Odluka Europskog suda je jasna i očekujemo da će se po njoj postupati

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak uči sjednice Vlade kako očekuje da će Mađarska poštivati odluku Europskog suda o izručenju Zsolta Hernadija Hrvatskoj, po kojoj ga je Mađarska trebala izručiti temeljem europskog uhidbenog naloga.

Europski sud u Luxembourgu u srijedu je objavio da Mađarska nije smjela ignorirati europski uhidbeni nalog u slučaju šefa MOL-a Zsolta Hernadija samo na temelju odluke njihovog državnog odvjetništva o obustavi kaznene istrage, u okviru koje je Hernadi ispitan tek u svojstvu svjedoka.

Bošnjaković je novinarima rekao kako je ta odluka potvrdila pravno stajalište hrvatskog suda, kao i stajalište Vlade koje je iznijela na sudu preko svog pravnog zastupnika.

"Odluka vrlo jasno govori da je europski uhidbeni nalog trebalo provesti i temeljem odluke suda očekujemo da države članice provedu europski uhidbeni nalog", kazao je.

Na upit što ako se mađarska strana oglušio na tu odluku Bošnjaković je odgovorio kako je "odluka vrlo jasna i očekujemo da će se po njoj postupati".

Temeljna je nadležnost Europskog suda da tumači pravo Europske unije i uvijek kada smo u dvojbi kako postupiti naši sudovi će postavljati pitanje. Kako vrijeme bude odmicalo bit ćemo još aktivniji nego do sada, istaknuo je Bošnjaković.

Žalac: Šest puta više novca za ravnomjeran regionalni razvoj

Uoči sjednice Vlade RH, na kojoj će biti 'paket' zakona vezan uz ravnomjeran regionalni razvoj, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac u četvrtak je rekla kako od tih zakona očekuje "jako puno" te naglasila kako je za otoke, brdsko-planinska i potpomognuta područja izdvojeno šest puta više nego u proteklom mandatu.

"Jako puno očekujemo od novih zakona, prvi puta da brinemo u uravnoteženom regionalnom razvoju", rekla je Žalac te dodala da je u tu svrhu za godinu i pol uloženo 883 milijuna kuna.

"Najvažnije je to što smo u proteklih godinu i pol uložili više od 883 milijuna kuna u ravnomjeran regionalni razvoj - i za otoke i za potpomognuta područja i za brdsko-planinska područja - što je šest puta više nego u proteklom mandatu. Sve to govori o nastojanjima ove Vlade", rekla je Žalac.

Napomenula je da je u suradnji s ministrom financija Zdravkom Marićem dogovoreno da se kroz Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave vrate sva sredstava u izvorne prihode jedinicama lokalne i područne samouprave.

Kroz Ministarstvo regionalnog razvoja osigurana su pak dodatna sredstva za potpore, tu je i otočna iskaznica, s 50 posto prijevoza za otočane, u suradnji s Ministarstvom mora i prometa, kao i potpora otočnom gospodarstvu u poticanju poduzetnika.

Sve su to mjere kako bi se pripremili za slijedeće razdoblje i konkretne projekte, rekla je Žalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:00