ONE PLANET SUMMIT

PLENKOVIĆ SE SASTAO S GLAVNIM TAJNIKOM OECD-a 'Očekujem da Slovenija i Mađarska podrže Hrvatsku na putu u ovu organizaciju'

 Darko Tomas / CROPIX

- Što se tiče stavova članica EU, Slovenije i Mađarske, to zna i glavni tajnik, a to je poznat stav svih članica EU, principijelan je stav da se trebamo međusobno podržavati. Postoji platforma i vrlo jasna politička odluka i očekujem da Slovenija i Mađarska poštuju takvu odluku EU i podrže Hrvatsku na putu u OECD jer je to i njima u interesu zbog međusobnih gospodarskih odnosa, te jačanja Hrvatske među financijskim i drugim međunarodnim organizacijama koje s bave gospodarstvom – rekao je u ponedjeljak predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurríom, s kojim se sastao u sklopu “One Planet Summitu” koji traje od 11. do 12. prosinca.

Podsjetimo, premijer je u siječnju izrazio želju da se Hrvatska priključi Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja 35 država, no nama susjedne Slovenija i Mađarska su najavile da će blokirati pristup. Slovenci prijeti blokadom zbog arbitraže, a Mađari zbog procesa Ina-MOL i Zsolta Hernadija.

Plenković je zato iskoristio službeni put u Pariz kako bi se, nakon Davosa, ponovno sastao s glavnim tajnikom OECD-a, Angelom Gurríom.

- Postoje intezivni kontakti Vlade i oni i dalje traje, ovdje je bila i potpredsjednica Dalić, Marija Pejčinović Burić se sastala s njime u New Yorku, Hrvatska je poslala pismo početkom godine i signalizirala formalno ambiciju da pristupi OECD-u. Znamo da OECD, kao globalna organizacija nastoji balansirati procese pristupanja ovoj organizaciji, to se odnosi i na zemlje Južne Amerike i Europe – rekao je Plenković.

Dodao je kako je Hrvatska markirala svoju poziciju, jer želi da nam pomognu, prije svega u gospodarskim reformama i strukturnim reformama.

- Ovo je organizacija koja posjeduje važnu ekspertizu u području gospodarstva, financija, antikorupcije, javnih nabava, porezne politike, svega onoga što nam može pomoći pri ispunjavanju Nacionalnog plana reformi. Upravo na tom tragu vođeni su razgovori. Očekujemo da se u sljedećim tjednima na razini Vijeća OECD-a razmotre ambicije šest država koje žele pristupiti OECD-u i očekujemo da će u procesu, koji bi mogao trajati sljedećih godinu, godinu i pol dana, doći do inteziviranja naših razgovora, pristupanja Hrvatske različitim međunarodno-pravnim dokumentima koje OECD ima i na taj način postupno ići prema članstvu – rekao je Plenković novinarima u Parizu.

Zaključio je kako je stav glavnog tajnika vrlo afirmativan prema Hrvatskoj, te da će se dijalog nastaviti tijekom 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:58