SASTANAK S OPORBOM

Plenković objavio nove detalje: ‘Pronađen je upaljač, geleri, dijelovi bombe... Došlo je do eksplozije‘

Plenković je nakon sastanka održao konferenciju za novinare na kojoj je iznio detalje

Andrej Plenković

 Tomislav Kristo/Cropix

Premijer Andrej Plenković primio je u petak ujutro u Banskim dvorima predstavnike oporbenih stranaka u Hrvatskome saboru, a dio je to nastavka dijaloga o situaciji u Ukrajini koju je napala Rusija. Razgovaralo se i o okolnostima pada vojne letjelice u Zagrebu.

Premijer je s predstavnicima oporbe razgovarao o mjerama koje Hrvatska poduzima s obzirom situaciju u Ukrajini i izbjeglički val koji iz te zemlje dolazi u Europe, pa tako i u Hrvatsku, a razgovarali su i o okolnostima pada vojne letjelice u Zagrebu prije osam dana.

Plenković je nakon sastanka održao konferenciju na kojoj je iznio detalje.

- Kao što smo i najavili, u kontekstu ruske invazije i agresije na Ukrajinu, važno je da sve aktivnosti nastojimo poduzimati na način da gradimo što veći politički konsenzus o smjeru djelovanja Hrvatske, rekao je Plenković nakon sastanka.

- Posebna točka sastanka bio je pad drona u četvrtak navečer kako bi zajednički razmotrili sve činjenice. Prenijeli smo oporbenim čelnicima provjerenu informaciju da je letjelica bila naoružana, da je nosila bombu, odnosno avio-bombu. Dakle, nema više nikakvih dilema i to je nedvojbeno utvrđeno - kazao je Plenković.

- Treba nam što više odgovornog ponašanja, odgovornih izjava, što više politike koja je na pravoj strani i prava i povijesti i odgovornosti u okolnostima koje su sve samo ne uobičajene nakon 24. veljače, poručio je.

- Drugo, još jednom smo ponovili da radarski sustav u Hrvatskoj prati zračni prostor, pogotovo u ovim okolnostima kad nema više privatnih zrakoplova iznad Ukrajine. Pouzdano znamo kada je letjelica ušla u zračni prostor. Nadležni nisu doživjeli letjelicu kao opasnost, a za nas je bitno da je došla iz zračnog prostora savezničkih zemalja. Nastojat ćemo dobiti od svih zemalja sve što bi nam moglo koristiti da saznamo što se zaista dogodilo. Na tom tragu su i sve aktivnosti koje provodimo. Tu mislim na francuske i američke avione koji su važna poruka. U tijeku je vojna vježba 'Plemeniti štit' i zato ovih dana imamo prelete po svim zemljama regije. Vjerujemo da su kolege iz oporbe saznali nove i vrijedne informacije i ponudili smo da se ovi sastanci održavaju kad god je bitno. Imam dojam da su zadovoljni - naglasio je Plenković.

Uslijedila su pitanja novinara koje je zanimalo od kud je dron lansiran.

- Ono što znamo jest točka na kojoj je dron prvi put uočen, a to je Rumunjska. Ne znamo od kud je lansiran. Možda je riječ o pogrešci, a možda o sabotaži. Zasad nemamo odgovor. Sve će se otkriti s vremenom - kazao je.

- Što se tiče bombe, sigurno je da je došlo do eksplozije na dubini od nekoliko metara. Sreća je da je pala u zemlju, a zašto nije došlo do eksplozije neka objasne stručnjaci. Nitko nije rekao da bomba ima 120 kila eksploziva, trebala bi imati oko 45 kila eksploziva, a to je ozbiljno. Pronađeni su upaljač, geleri i nedvojbeno je utvrđeno da je inače bespilotna letjelica, koja je namijenjena za izviđanje, bila prilagođena da na sebi nosi oružje - naglasio je

Premijer je upitan tko će braniti hrvatsko nebo.

- Mi imamo niz funkcionalnih aviona, oni mogu biti u zraku za par minuta. No oni nisu nažalost one kvalitete kakvi će biti Rafali, njih ćemo imati za nešto manje od dvije godine, tada ćemo imati puno veće sposobnosti. Mi sad imamo tehnologiju od prije 40 godina, a za par godina ćemo imati najmoderniju tehnologiju, kazao je.

- U međuvremenu, uz jačanje PZO-a i bolje prenošenje informacija unutar saveznica, uz dogovore o vježbama, mi nismo granična država. Da jesmo, mi bi sad bili dio operacije Plemeniti štit i svakog dana bi iznad hrvatskog neba bili avioni koje ste mogli vidjeti zadnjih dana, rekao je.

- Mi ćemo aranžmane raditi po potrebi, a naši saveznici su nam spremni pomoći - naglasio je.

- Sustav motrenja funkcionira tako da zemlje saveznici prate zračni prostor i javljaju drugim zemljama te onda javljaju u zapovjedništvo NATO-a, pojasnio je premijer.

Što se tiče primjedbi oporbe da je radio šou usred preleta, Plenković je takve navode odbio.

- Ne radi se o PR-u, a ja nikad ne dajem izjave nakon sastanka koalicije. Ovo je bilo izvanredno, jer sam reagirao na izjavu šefa NATO-a. Sve je bilo u cilju eliminiranja informacijskog kaosa, naglasio je Plenković.

Kazao je i da se letjelica pojavljivala i nestajala s radara.

- Ove letjelice kad lete imaju namjeru da se ne vide. To je njihova namjera - pojasnio je Plenković.

Odgovorio je i zašto nije išao u Kijev s premijerima.

- Ja sam znao da oni idu. To su oni lideri koji u zadnje vrijeme nisu bili u Ukrajini. Ja sam bio u Ukrajini u prosincu. Moji odnosi i stavovi prema Ukrajini nisu se promijenili, bili su ispravni. U ovom trenutku je bio to aranžman trojice premijera koji su tamo otišli, ja to pozdravljam, kazao je.

Na pitanje što misli o potencijalnom sastanku Zelenskog i Putina, Plenković je kazao: - Sve što može spriječiti daljnji rat treba pozdraviti, rekao je premijer i zaključio današnju konferenciju za novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:00