NOVI ZAPLET

PLENKOVIĆ SNIMIO PREDIZBORNI SPOT U UREDU BORISA ŠAVORIĆA! Direktor HDZ-ove kampanje: Spot 'Vjerodostojno' snimali smo u Šavorićevoj kancelariji

screenshot YouTube

 

N1 televizija objavila je vijest da je premijer Andrej Plenković jedan od svojih predizbornih spotova 2016. godine snimio u uredu odvjetnika Borisa Šavorića, čovjeka koji je bio član grupe Borg i koji je sudjelovao u izradi Lex Agrokora.

Spot je sniman prije dvije godine u uredu odvjetničkog društva 'Šavorić i partneri', smještenog u neboderu na Trgu bana Josipa Jelačića.

Informaciju je za N1 potvrdio i kreativni direktor tadašnje HDZ-ove kampanje Boris Malešević.

Prema njegovim riječima, spot je snimala produkcijska kuća Esterhaus, a cjelokupni posao angažiranja i izrade spota i zakupa medijskog prostora za HDZ je radila agencija Unex. Iz financijskih izvješća vidljivo je da je HDZ Unexu u 7 različitih obroka tijekom kampanje ukupno isplatio 173 tisuće i 70 kuna za usluge promidžbe i informiranja.

- Sve promidžbene aktivnosti i zakup medijskog prostora, pa tako i snimanje navedenog spota, organizirala je agencija Unex. Isto tako, sve lokacije u izbornom spotu, pa tako i lokaciju navedenu u vašem upitu, odabrala je agencija Unex. Predsjednik HDZ-a bio je upoznat sa svim lokacijama. Sve ugovorne troškove predizborne kampanje pa tako i snimanje spomenutog spota, HDZ je platio izravno agenciji Unex - odgovorili su Jutarnjem listu u ponedjeljak iz HDZ-a.

Zanimljiv je u ovom kontekstu i podatak da je Šavorićeva supruga radila u agenciji Unex, koja je svojevremeno bila u suvlasništvu Agrokora, te da je svojedobno bila i u mladeži HDZ-a.

Premijer Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a izravno je upitan o snimanju spota u Šavorićevom uredu i odmah je potvrdio da je Ilica 1 bila jedna od lokacija za snimanje spota 'Vjerodostojno'.

- Točno je, snimali smo dio spota tamo. To je bilo na inicijativu agencije koja je vodila zakup medijskoga prostora, ali morate znati da nismo snimali samo tamo. Snimali smo i na šibenskom Baldekinu, u Slavoniji, diljem Hrvatske... Ta lokacija je bila sasvim slučajna - rekao je Plenković i progovorio o svom odnosu sa Šavorićem.

- Mi smo išli u istu srednju školu i na fakultet, slična smo generacija, znamo se, ali nismo bliski prijatelji. On je bio jedan od pravnika koji je bio pozvan na zahtjev ekonomskih stručnjaka, pristupio je iz dobre volje, htio je pomoći sa svojim znanjem. On je ugledan odvjetnik i sigurno je pazio što radi na izradi zakona.., rekao je Plenković komentirajući Šavorićevu ulogu u pisanju Lex Agrokor.

 

Plenković i dalje nije htio reći tko je Šavorića zvao u grupu Borg. Točnije, rekao je da ne zna.

- Ne znam tko je koga zvao, ali znam da su dva prestavnika u toj skupini delegirana od strane Mosta, izjavio je.

Priča o 'Plenkovićevu u Šavorićevom uredu' dolazi baš u vrijeme kada se pokušava dobiti odgovor na pitanje tko je uopće moćnog odvjetnika angažirao da radi na Lex Agrokoru. Sumnja je bačena na samog predsjednika Vlade, i to se između redaka može iščitati i iz izjava čelnika Mosta koji stalno postavljaju pitanje tko je doveo Šavorića u grupu Borg, očito ciljajući na premijera.

Plenkovićevi suradnici za Jutarnji list su objasnili kako je Šavorić dospio u grupu Borg, ali izričito demantiraju da je on bio osobni izbor premijera.

Šavorića, kažu izvori Jutarnjeg, premijer poznaje iz srednje škole i išli su zajedno i na Pravni fakultet, ali se nisu družili niti su prijatelji.

A kako je došao u grupu Borg, to ni u Vladi, barem tako tvrde, ne znaju. Ali potvrđuju nam da mu je iz Ureda premijera došao poziv da dođe na sastanak jer su financijaši tražili da se uključe i pravnici. Tako su, tvrde, iz Ureda premijera poziv na sastanak dobila četiri odvjetnika (koja su ostala tri, ne otkrivaju), koja su se i odazvala, a kako je poslije upravo Šavorić ostao u grupi Borg, nije, kažu, još do kraja ni njima jasno.

Jutarnji je još prije nekoliko dana poslao upit odvjetničkom društvu Šavorić i partneri je li Borisa Šavorića premijer zvao u grupu Borg, no odgovor do danas nismo dobili.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo