ZBOG AGROKORA

AKTERI AFERE HOTMAIL Hrvatska odvjetnička komora pokrenula stegovne postupke protiv Šavorića i još dvojice odvjetnika

Boris Šavorić

Protiv dvojice odvjetnika iz afere Hotmail, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, ali i njihovog kolege Tina Doličkog, koji je zastupao američki fond Knighthead Capital Management, a bio je i savjetnik bivšeg privremenog upravitelja Agrokora Ante Ramljaka, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) pokrenula je stegovne postupke.

Svu trojicu disciplinska tijela Komore terete za nesavjesno obavljanje odvjetničkih poslova ili nestručno zastupanje stranke, a Šavorića i za povredu dužnosti čuvanja odvjetničke tajne.

„Nakon provedenih izvida, utvrđeno je za odvjetnika Borisa Šavorića postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 i 7. Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

Za odvjetnika Tonija Smrčeka utvrđeno je postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

U drugom postupku, utvrđeno je za odvjetnika Tina Doličkog postojanje osnova sumnje da bi počinio težu povredu dužnosti i ugleda odvjetništva iz čl. 96. toč. 5 Statuta Hrvatske odvjetničke komore.

U disciplinskim postupcima pokrenutim radi navedenih osnova sumnji, provesti će se daljnje radnje radi donošenja odluke o tome je li postoji osnovana sumnja dostatna za podizanje optužnice protiv imenovanih odvjetnika“, priopćio je HOK.

Pritom pojašnjavaju da su disciplinska tijela HOK-a (Disciplinsko tužiteljstvo, Disciplinski sud i Viši disciplinski sud) samostalna i neovisna u svom radu.

„Članovi tih tijela izabrani su izravno od strane Skupštine HOK i o svom radu podnose izvješće jedino Skupštini HOK. Niti jedno drugo tijelo HOK (Upravni odbor HOK, Izvršni odbor HOK, Predsjednik HOK i dr.) ne može i ne smije utjecati na rad disciplinskih tijela HOK“, navode u priopćenju.

Odvjetnici Šavorić i Smrček široj su javnosti postali poznati nakon izbijanja afere Hotmail koja je rezultirala ostavkom potpredsjednice Vlade Martine Dalić, kada se iz objavljene prepiske moglo doznati da su sudjelovali u pisanju lex Agrokora, dok je njihov ured zastupao rusku VTB banku.

Dolički je, pak, na vjerovničkom vijeću zastupao američki „strvinarski“ fond Knighthead Capital Management (KHCM), a potom je postao Ramljakov savjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:35