PREMIJER U OSIJEKU

PLENKOVIĆ 'Sve je išlo bolje u ove tri godine moje Vlade, ništa nije išlo na gore! Svi bismo mi povećavali plaće, ali mi vodimo realnu politiku'

 
 Ivan Perić / CROPIX

- Plaće u javnom i državnom sektoru su u tri godine našeg mandata porasle 11,5 posto. AKo nekome u tri godine date tri milijarde kuna onda je to bitan resor, a govorimo o Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Razgovaramo svakodnevno i sa sindikatima i s koalicijskim partnerima. Znate koja je ponuda bila na stolu, ali te se teme moraju sagledavati u širem kontekstu, izjavio je u subotu premijer Andrej Plenković nakon sudjelovanja u programu Nacionalnog dana Mladeži HDZ-a u Osijeku.

Bio je to njegov odgovor na pitanje je li spreman rušiti vlastitu Vladu zbog ultimatuma HNS-a oko štrajka u prosvjeti. Podsjetimo, prije nekoliko dana šef HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je da zastupnici HNS-a neće glasati za proračun za 2020. u kojemu neće biti predviđeno povećanje koeficijenata za učitelje te da samim time HNS nema što raditi u Vladi.

- Sve je išlo bolje u ove tri godine, ništa nije išlo na gore. Smanjili smo polariziranost društva koja se 2015. mogla u zraku vidjeti, europski fondovi će praktički biti na iskorištenosti 100%, nema segmenta koji nije išao na bolje, svi bismo mi povećali plaće svima, ali treba gledati kontinuirano. Naš je stav realan, vodimo realnu politiku, razgovaramo stalno s HNS-om, rekao je Plenković.

Upitan za svoju sarkastičnu izjavu s jučerašnje konferencije za novinare, na kojoj je rekao da bi najbolje bilo svima 100 posto dići plaće, Plenković je rekao da je nekako morao poslati poruku te da su u mandatu ove Vlade unaprijeđeni svi ekonomski aspekti.

- Ne radi se o sarkazmu. Svi bismo mi povećali plaće, ali ako se daje kontinuirano, treba i to sagledati i uvažiti. Koji je to točno iznos kuna koji zaslužuje cirkularni štrajk? Malo mi to djeluje kapriciozno, rekao je Plenković te je tako odbio direktno odgovoriti na pitanje hoće li učiteljima biti isplaćeni dani u štajku.

Plenkovića su novinari pitali hoće li Hrvatska tražiti da se nastavi aktivna potraga za kapetanom Dinom Miškićem, koja je jučer, prema informacijama vlasti Martiniquea, obustavljena.

- Otkako se dogodila nesreća poduzeli smo sve. Moj predstojnik ureda svaki dan je bio na telefonu sa francuskim službama i ljudima koji su angažirani na potrazi. Područje koje su pretražili je veće od veličine četiri Hrvatske. Mi ćemo nastaviti s angažmanom, treba objektivno priznati da se nesreća dogodila na sredini Atlantika, potraga je bila visokog intenziteta, nastavit ćemo biti maksimalno angažirani. Radimo sve što možemo, dosad smo napravili jako puno, poručio je.

Na pitanje o izraženoj ambiciji gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da se kandidira za predsjednika HDZ-a, Plenković je poručio:

- Dobro je imati ambiciju. Nisam primijetio da je odlučio izaći iz HDZ-a.

Na upit smatra li se odgovornim za nezadovoljstvo dijela HDZ-a te hoće li biti prijevremenih unutarstranačkih izbora, odgovorio je:

- Sigurno sam odgovoran za činjenicu da je HDZ bio na minus 19 milijuna kuna sredstava, da je sad u plusu, da smo pobijedili na lokalnim izborima, pomogli mnogim HDZ-ovcima da postanu gradonačelnici, ekonomija raste, investicije su u zamahu. Da, osjećam se odgovornim za takav položaj Hrvatske, poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:49