SLUČAJ ĐAKIĆ JE POVOD

PLENKOVIĆ TRAŽI KAZNE Lokalni šefovi sankcionirat će članove koji štete stranci čak i na WhatsAppu

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

- Zašto o problemima i nezadovoljstvu ne govorite na sjednicama Predsjedništva i kažete s čim se ne slažete? Ovdje date jednoglasnu potporu, a onda odete i na saborskom Odboru glasujete drugačije ili otvarate WhatsApp grupe u kojima kritizirate Vladu i politiku vlastite stranke - kazao je, doznajemo, šef HDZ-a Andrej Plenković na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, koja je u petak navečer u središnjici stranke potrajala oko četiri sata.

Povod ovoj raspravi bio je slučaj Josipa Đakića i Odbora za ratne veterane, gdje je šest HDZ-ovaca glasalo za amandman prema kojem bi Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, umjesto državnog praznika bio spomendan i radni dan. Plenković ih je podsjetio da su na prethodnoj sjednici Predsjedništva dali potporu prijedlogu Zakona o blagdanima, a potom se dogodio slučaj s Odborom za ratne veterane, koji je, podsjetimo, najprije predložio, a potom, pod pritiskom, povukao amandmane.

HDZ-ovci kažu da se u kontekstu te rasprave u kojoj je sudjelovalo 15-tak HDZ-ovaca, spominjali i istupi članova u medijima te objave na društvenim mrežama i WhatsApp grupama. Navodno se nisu spominjala konkretna imena, ali zaključeno je da takvo ponašanje šteti stranci, pogotovo uoči predsjedničkih izbora, te da će se to ubuduće sankcionirati.

- Tražit će se reakcija nadležnih županijskih i gradskih organizacija. Po tim grupama često se pišu laži, neke su objave na rubu govora mržnje, i tome treba stati na kraj. I ne radi se samo o grupama, nego će se obratiti pozornost na svaki oblik nelojalnog ponašanja - rekao je sugovornik blizak vodstvu stranke. Jedan član HDZ-a, također iz Plenkovićeva kruga, kaže kako nije problem u tome da netko kritizira Plenkovića, nego da je problem u tome što se širenjem informacija koje nisu točne, šalje kriva slika o HDZ-u i stanju u stranci te kako se time dezorijentira članstvo.

Negativna slika

- Time se stvara jedna negativna slika. Zbog toga će se morati poduzeti neki koraci - kazao je naš sugovornik. Dodaje kako je kao primjer naveden slučaj u zagrebačkom HDZ-u, odnosno, nekim njihovim WhatsApp grupama, te da šef te organizacije Andrija Mikulić, navodno, oko toga već poduzima neke mjere. Naš sugovornik nije precizirao o kakvim je mjerama riječ, ali ističe kako se neće sankcionirati svi kritičari, nego da se to odnosi samo na one koji budu otvoreno radili protiv stranke, koji budu pozivali i druge članove da rade to isto, kao i one koji otvoreno budu podržavali druge kandidate.

Doznajemo da se na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća razgovaralo i o tome da se svi javni istupi HDZ-ovaca moraju koordinirati.

Plenković je očito odlučio disciplinirati HDZ-ovce uoči izbora, no neki članovi kažu kako bi takvo ponašanje moglo izazvati kontraefekt.

Krivi pristup

- U petak navečer smo prvi put nakon dugo vremena imali sjednicu na kojoj se vodila neka rasprava. Do sada bi nas Plenković uglavnom izvijestio o svojim aktivnostima. Osim toga, prvi put je u svom izlaganju počeo koristiti “mi”, a ne “ja”. Ne znam koliko je pametno koji mjesec prije unutarstranačkih izbora ići s takvim prijetnjama - komentirao je jedan od sudionika HDZ-ova sastanka. Drugi član dodaje kako mu izgleda kao da je vodstvo stranke tek sada shvatilo kakvo je stanje u stranci.

- Što su radili do sada, teren je u kaosu, a oni bi to sada na brzinu rješavali sankcijama. To tako ne ide - kaže jedan od naših sugovornika. Smatra da se radi o zaplašivanju članstva, a takav je stav još nekih HDZ-ovaca s kojima smo jučer razgovarali.

- Opet se koristi isti krivi pristup kao i za izbore za Europski parlament. U vrhu HDZ-a očito vlada panika i velika nesigurnost, i to mi je logično jer je puno čimbenika za tako nešto. No, spominjati sada neke kazne je kontraproduktivno. Ili kad je riječ o društvenim mrežama i grupama. Koliko znam, tih je grupa jako puno, i među članovima je i niz dužnosnika. Takve se stvari ne mogu zabraniti, jedino što se oko toga može je prijetiti i zaplašivati članstvo - smatra jedan od naših sugovornika.

Jedan od sudionika sastanka u petak kazao nam je kako je on stava da se ipak treba držati “stranačkih akata”.

- Mi imamo Statut i pravilnik. Ako smo donijeli neku odluku, onda se moramo toga i držati. Ne može se poslije otići na Odbor i glasati drugačije, ili davati takve izjave medijima. Onda to postaje problem - rekao je ovaj HDZ-ovac te dodao kako on “ne zna ništa oko mogućih sankcija”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:41