PREMIJER NA WEF-u

PLENKOVIĆ U DAVOSU 'Čvrsto stojimo u obrani Tolušićevog integriteta' RAZGOVARAO S ULAGAČIMA Otkrio koje velike firme imaju interes za poslovanje u RH

 Francois Lenoir / REUTERS

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u švicarskom je gradu Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, komentirao slučaj lažnih fotografija ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, prenosi N1 televizija.

Komentirajući izjavu pročelnika Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba Pavla Kalinića da je objašnjenje najnovije afere "za retardirane", Plenković je rekao da ne vidi koji je dio slučaja sporan.

- Koliko ja razumijem, Nacional je dobio neke kompromitirajuće fotografije, a dobila ih je i SOA. SOA je provjerila jesu li autentične ili ne. To je dio njihove zadaće, da štiti institucije. Potpredsjednik Vlade je dio institucije koju treba štititi. Da se to nije provjerilo, a da netko drugi nije mogao utvrditi je li to laž ili istina, i da se izašlo u javnost s tezom da je istina, što bi govorili ovi koji sad misle da je u pitanju Vladin PR? Tražili bi ostavku cijele Vlade, pokrenuli interpelaciju, rekli da je skandal najvećih razmjera..., rekao je premijer.

- Služba je napravila odličan posao, prevenirala izmišljenu krizu i Nacional je to kontekstualizirano opisao, i onda je to problem. Mislim da ljudi koji se bave sigurnošću lakonski komentiraju stvari s kojima očito nisu do kraja upoznati. Odbacujem svaku banalnu tezu da bi netko to sam sebi radio. Taj ne zna ništa ni o našem karakteru ni načinu rada. Nemamo vremena za to. Čvrsto stojimo u obrani integriteta ministra, rekao je premijeri.

Plenković je dodao da u javnosti i jednom dijelu medija izostaje senzibilitet prema ministrovoj obitelji zbog ovog slučaja.

Premijer je komentirao i izbor kandidata za glavnog tajnika Vijeća Europe, odnosno kandidaturu minsitrice vanjskih poslova Marije Pejčinoivć Burić za to mjesto. Plenković kaže da ne zna ništa o priči kako je u igri bio i HDZ-ov bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

- Ne znam ništa o tome. Naša kandidatkinja je Marija Pejčinović Burić za koju se dugo spremamo. U Hrvatskoj se to nije previše pratilo, nažalost to je sudibina te organizacije u Hrvatskoj. Ministrica ima sve kvalitete, ima podršku Vlade i od svih kandidata, dali smo jedinu kandidatkinju iz Vlade i iz stranke koja je na vlasti, što je jako bitno, rekao je Plenković.

- Ovogodišnji Svjetski gospodarski forum (WEF) fokusiran je na prilagodbu država i međunarodnih organizacija, ali i svih aktera u društvu onome što donosi četvrta industrijska revolucija i u interesu je svih da se pravovremeno uključe u taj proces, također je ocijenio premijer Plenković.

- To je proces u koji se svi trebaju uključiti pravovremeno kako bi osigurali i razvoj i konkurentnost na globalnom tržištu, pridonijeli razvojem tehnologije, reformama na nacionalnoj razini, potaknuli inovacije i uključili se u globalnu utakmicu unatoč svim izazovima koji danas opterećuju svjetski poredak, rekao je premijer u izjavi za novinare.

Sudjelovao na dva panela

Plenković je sudjelovao na dva panela na teme "Svijet u doba globalizacije 4.0" i "Prijelomna točka ili prekretnica za Europu?".

Prvi panel na temu globalizacije sadržavao je sve aktualne teme od gospodarskih pitanja, trgovinskih ratova, klimatskih promjena, sigurnosnih tema kako u Europi tako i globalno pa do upravljanja na globalnoj razini, kazao je.

Drugi panel odnosio se na Europu.

- Nekoliko mjeseci uoči europskih izbora temeljni izazovi su dovršetak procesa o brexitu, teme koje se odnose na sigurnost, migracije, višegodišnji proračun i ono što je najvažnije... brža konvergencija, smanjivanje nejednakosti građana u državama članicama, istaknuo je.

Ovogodišnja službena tema WEF-a je "Globalizacija 4.0" – vizija povezanog svijeta koji se bavi ekonomskim nejednakostima kao posljedicama globalizirane trgovine i proizvodnje.

Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni put izlaska Britanije iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere, pokazala je anketa objavljena uoči okupljanja u Davosu.

Razgovori s ulagačima

- Hrvatska će ove godine održati bilateralne susrete s farmaceutskom kompanijom uz čiju se pomoć u Hrvatskoj 12 osoba besplatno liječi od spinalne mišićne atrofije, rekao je Plenković.

Također je naveo da interes za poslovanje u Hrvatskoj pokazuju i Google, Coca Cola, MasterCard, kao i hotelski lanac Marriott. Premijer će se po prvi put susresti i s novom čelnicom njemačke vladajuće stranke CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a najavio je i susret s irskim premijerom s kojim želi razgovarati o Brexitu.

Na pitanje novinara jesu li prošlogodišnji susreti s poslovnim čelnicima u Davosu donijeli rezultate, premijer je kao primjer naveo Booking.com koji "sjajno radi i pomaže hrvatskoj turističkoj sezoni". Prošle godine bili su sjajni i razgovori s grupacijom Luksic. Uz prisutnost u turističkom sektoru, dali su odličan program obrazovanja službenika u javnoj upravi i drugim institucijama, a tu je digitalizacija javnih usluga s naglaskom na zdravstvo, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:11