INTERVJU

PLENKOVIĆ U RAZGOVORU ZA CNBC GOVORIO O BORBI PROTIV COVIDA-19, PROŠIRENJU EU, ALI I SPASU TURIZMA 'Razmatramo o otvaranju granica'

 
Andrej Plenković
 Tomislav Krišto / CROPIX

Hrvatski premijer Andrej Plenković dao je intervju za američku tv mrežu CNBC u kojem je pričao o sastanku čelnika država EU, borbi protiv Covida-19, ali i potencijalnom proširenju EU.

- Na zadnjoj videokonferenciji Europskog vijeća dogovorili smo se da idemo naprijed u dva smjera. Prvi je novi pristup pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru, koji je zapravo budžet EU za idućih 7 godina. Moramo se dogovoriti kako da proračun EU postane instrument koji će pomoći u oporavku svih naših gospodarstava. To je ključni element.

Drugi aspekt je europski plan oporavka i tu moramo postići dogovor. Ja dolazim iz Hrvatske, zemlje koja se želi pridružiti eurozoni, i mi ćemo zagovarati pristup inkluzivnosti, što znači da u planu oporavka ne bi trebalo biti uključeno samo 19 zemalja eurozone, nego svih 27 država članica EU. Stoga očekujemo puno od Europske komisije koju vodi Ursula von der Leyen i čelnika Europskog vijeća Charlesa Michela te se veselimo pregovorima u narednim tjednima, a tijekom kojih bismo se trebali dogovoriti o načinu i financijskim sredstvima koja će adekvatno pomoći svim državama članicama koje su pogođene krizom - rekao je Plenković.

Kako spasiti turizam?

Novinarka CNBC-a potom je napomenula kako je Hrvatska prošla kroz prvu fazu krize puno bolje od nekih drugih država i da je reagirala vrlo brzo, ali sada se bliže ljetni mjeseci koji su ključni za turistički sektor, jednu od najvažnijih grana gospodarstva. Upitala je Plenkovića što će biti potrebno da se Hrvatska opet "osovi na noge" u trenucima dok joj prijeti jaki ekonomski udar zbog očekivano slabe sezone.

- Moja vlada je situaciju u Kini vrlo pažljivo pratila još od siječnja ove godine te smo brzo reagirali i vrlo snažnu "udarili" na Covid-19. Zatvorili smo državu, imali smo stroge mjere, uspjeli smo obuzdati zarazu i imamo samo 2100 zaraženih ljudi na populaciju od 4 milijuna ljudi. Nažalost, umrlo je 85 ljudi, ali pozitivno je to što imamo jednoznamenkasti broj novozaraženih, kojih je danas bilo 7. To znači da smo uspjeli dobiti prvo poluvrijeme utakmice protiv virusa. Istovremeno smo dali velike potpore privatnom sektoru i usvojili smo mjere koje su pomogle da se zadrže poslovi pola milijuna ljudi, što je jako mnogo na 4 milijuna stanovnika. To znači da je Vlada snažno stala iza privatnog sektora.

Sada, kako se epidemiološka slika u Hrvatskoj mijenja na bolje, zajedno s našim susjednim zemljama poput Slovenije i Mađarske, i onima dalje u Srednjoj Europi kao što su Češka, Slovačka, Austrija i Njemačka, dolazimo u fazu u kojoj razmatramo otvaranje granica. Naša je ambicija da imamo europski dogovor u tom pogledu, koji neće ugroziti zdravlje naših građana, ali koji će omogućiti da se aktivira dio turističkog sektora i kako bi sve države u kojima je turizam važna grana gospodarstva mogle početi s barem nekim ekonomskim aktivnostima koje će nam pomoći da se oporavimo 2021. godine.

Proširenje EU

Po pitanju daljenjeg tijeka procesa proširenja Europske unije, kojem su neke države članice manje sklone, Plenković je rekao:

- Mi smo vrlo realni u kontekstu borbe protiv Covida-19 i kontekstu društveno-ekonomskih posljedica ove epidemije. Svi vrlo pažljivo biraju riječi iza kojih svi stojimo u zajedničkim deklaracijama, ali budimo potpuno otvoreni. Od 2012. godine Europska unija pregovora o pristupanju s Crnom Gorom, od 2014. o tome pregovara sa Srbijom, a prije dva mjeseca donijeli smo odluku da se otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ako spomenemo riječ "proširenje" to ne znači da će se ono dogoditi sutra, prekosutra ili za tri mjeseca.

To je tehnički i ja bih rekao transformativni proces za države koje se žele pridružiti EU i stoga mislim da tu nema problema, barem za mene koji dolazim iz zemlje koja je prošla kroz vrlo teške pregovore o pristupanju i svjesna koliko je pozitivan učinak jedne od povijesno najuspješnijih politika Europske unije. Stoga, ja osobno, kao premijer Hrvatske, neću se libiti koristi riječ "proširenje" jer se to ionako događa, ali ne predstavlja neki aktualni šok nekoj našoj državi članici, niti javnosti. Mislim da je riječ o razlici koju svi mogu razumjeti - rekao je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:29