KOMENTAR

HRVATSKA ZAGREBAČKIM SUMMITOM NAPRAVILA VELIKI POSAO I OSTAVILA SNAŽAN POLITIČKI TRAG Usred pandemije uspjeli smo sačuvati Zapadni Balkan u fokusu EU

 Damir SENCAR / AFP

Hrvatska je uza sve probleme koji su zadesili naše predsjedanje EU - a premijer Andrej Plenković s pravom je rekao kako se ni jedna zemlja nije našla u situaciji da se ne mogu održavati sastanci u Bruxellesu - uspjela u svom cilju: sačuvala je Zapadni Balkan u fokusu EU u trenutku kad se naša zajednica našla u egzistencijalnom problemu.

Fokus Izjave iz Zagreba, koja se nadovezuje na summit 2000. godine održan u glavnom gradu Hrvatske, usmjeren je na tri teme. Sasvim razumljivo, zbog trenutnih okolnosti, na pitanje borbe protiv pandemije.

Drugi je cilj bio reafirmiranje europske perspektive Zapadnog Balkana. Naime, u jednom se trenutku učinilo da su zemlje regije počele okretati leđa Bruxellesu koji, treba priznati, nije pokazivao posebnu inicijativu na terenu. Primjerice, u slučaju spora Kosova i Srbije oko carina koje je uvela Priština. Aktivno uključivanje SAD-a u taj proces bio je signal EU da se mora dodatno angažirati. No, u tom je svjetlu posebno važan dio Izjave iz Zagreba koji govori o predanosti vrijednostima EU i reformama.

“EU pozdravlja veliku predanost partnera sa zapadnog Balkana prvenstvu demokracije i vladavini prava, posebno borbi protiv korupcije i organiziranoga kriminala, dobrom upravljanju, kao i poštovanju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava pripadnika manjina. Čelnici Zapadnog Balkana trebali bi osigurati da se temeljne vrijednosti, demokratska načela i vladavina prava strogo poštuju i provode, među ostalim i tijekom provođenja posebnih i izvanrednih mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa. Društvena preobrazba i učinkovita provedba reformi počivaju na tim temeljima. Civilno društvo, neovisni i pluralistički mediji, kao i sloboda izražavanja i zaštita novinara, imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije”.

A to je na konferenciji za medije apostrofirao i premijer Plenković rekavši da su poglavlja 23 i 24 ključna i kroz njih proces proširenja ima transformacijsku moć. “Ali dugo čekanje, kao na parkiralištu, nije poticaj za reforme niti na ovom dijelu svijeta”.

Hrvatska je napravila velik posao, ostavila snažan politički trag svog predsjedanja, a premijer Plenković pokazao da može okupiti za istim stolom EU i Zapadni Balkan. I to u trenutku nezapamćene pandemije. Velik, izuzetno velik uspjeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2021 11:21