KORONAKRIZA

Plenković otkrio nove mjere: ‘Visina potpore za radnike ovisit će o padu prihoda poslodavca‘

Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto
Andrej Plenković
 Bruno Konjevic/Cropix

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u utorak su na konferenciji za medije predstavili nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta radi krize izazvane pandemijom koronavirusa.

- Uvodimo stupnjevanje potpore radnicima sukladno padu prometa poslodavca. Dvije tisuće kuna po radniku dobit će poslodavac kojemu je promet pao za 40 posto. Oni kojima je pao za 45 do 50 posto dobit će potporu po radniku od 2.500 kuna. Za pad od 50 do 55 posto ide potpora od 3.000 kuna, za pad od 55 do 60 posto ide potpora od 3.500 kuna, a 4.000 kuna dobit će oni poslodavci kojima je promet pao 60 posto i više, rekao je premijer Plenković.

Novost je da se pad prometa od sada više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već će se uspoređivati pad prometa u drugom i trećem kvartalu s prometom u tim istim kvartalima 2019. kako bi slika bila realnija.

Skraćeno radno vrijeme

Druga mjera koju je premijer predstavio ticala se skraćivanja radnog vremena.

- Skratit ćemo radno vrijeme, odnosno povećati subvencionirani rad na 70 posto. Smanjit ćemo količinu dokumentacije koju poslodavac mora podnijeti da bi se javio za ovaj vid potpore. Poslodavac će po zaposleniku moći dobiti do 2.800 kuna, a ovu je mjeru do sada koristilo 606 poslodavac. Također, oslobodit ćemo poslodavca od plaćanja doprinosa za subvencionirani rad.

Premijer je dodao da se ostavlja iznimka za određene sektore.

- Ostavljamo iznimku za sektor kojima je rad ograničen odlukom Stožera civilne zaštite, poput, primjerice, sektora usluga hrane i pića. Oni će vidjeti što im je povoljnije. Dodaju se sektori biljne i stočarske proizvodnje, ribarstvo te usluge povezane s putničkim i vodnim prometom, dodao je premijer.

Ciljevi Vlade

Plenković je rekao kako se širi sektor djelatnosti koje su obuhvaćene mjerama te sa sada odnose i na povremeni prijevoz.

- Korisnici potpora za mikropoduzetnike (do 9 zaposlenih) imaju pravo na potporu bez obzira na sektor kojim se bave.

Plenković je rekao da je cilj Vlade da se mjerama omogući zadržavanje niske stope nezaposlenosti, što bolja turistička sezona, održavanje likvidnosti te da u 2020. godini pad BDP-a bude manji od predviđenog.

- U ovom procesu promišljanja i donošenja mjera, osluškivali smo socijalne partnere, kako bismo što bolje odgovorili na zajedničke izazove. Htjeli smo mjere pojednostaviti, ali omogućiti da se u određenim mjerama proširi opseg poduzimanja mjera.

Premijer je na samom početku konferencije podsjetio da je Vlada Republike Hrvatske u sklopu mjera za očuvanje radnih mjesta isplatila 6,85 milijardi kuna, odnosno oko 10 milijardi kuna ako se tom iznosu pridodaju otpisani doprinosi.

- 29. veljače imali smo 1,5 milijuna osiguranika. 15. listopada imamo 3210 osiguranika više, dodao je Plenković.

Otpuštanja

Ministar Aladrović rekao je da oni poslodavci koji koriste mjere neće moći otpuštati radnike za koje koriste državne potpore.

- Jedan dio neslaganja između dva zastupnika interesa je oko toga je li dopušteno poslovno uvjetovano otpuštanje radnika, a to ćemo dogovoriti ovih dana, pojasnio je Aladrović

Plenković je rekao da se mjere primjenjuju od 1. listopada do kraja godine da će ukupan trošak mjera trebao biti između 300 i 350 milijuna.

- Temeljni cilj je očuvati radna mjesta kod onih poslodavaca kod kojih je zbog pandemije došlo do privremenog smanjenja opsega posla.

Sindikalisti dijelom zadovoljni novim mjerama za očuvanje radnih mjesta

Sindikalisti Mladen Novosel i Krešimir Sever poručili su u utorak da su djelomično zadovoljni novim vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta. Skraćivanje radnog vremena od 70 posto smatraju dobrim, dok stupnjevanje potpora za poslodavce smatraju problematičnim.

"Mjera skraćivanja radnog vremena je dobra, znači da se sada i do 70 posto radnog vremena može skratiti, a da istovremeno država subvencionira s 2000 kuna po radniku, to je dobro", rekao je u razgovoru za Hinu predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Pozdravio je spuštanje cenzusa za korištenje mjere COVID-19, pri čemu poslodavci sada više ne moraju imati pad poslovanja od 60 posto, već je to spušteno na 40 posto.

Novost koju je predstavila Vlada također je i što se pad prometa više neće mjeriti na mjesečnoj bazi, već će se uspoređivati s rezultatima od prošle godine, to jest sa istim kvartalima u 2019. godini.

Novoselu je problematična mogućnost pri kojoj poslodavci koji koriste mjeru potpora i dalje mogu otpuštati radnike za koje nisu tražili potporu.

"Nažalost, to je praksa koja nam se počinje događati posebice u turističkom sektoru, i to nam je u potpunosti neprihvatljivo", upozorio je Novosel.

Jednostavno, rekao je, ne možemo prihvatiti da istovremeno novac koji ide iz državnog proračuna, koji uplaćuju svi porezni obveznici, koji se sada pomaže za očuvanje radnih mjesta, može istovremeno omogućavati poslodavcima i otpuštanje posebice onih ugovora na neodređeno vrijeme.

Zloupotrebe poslodavaca

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever slaže se s izmjenom skraćivanja radnog vremena, dodajući da je to nešto što su i sindikati tražili.

Dodaje kako je primio niz upita i zamolbi članova sindikata, koji su upozoravali da prethodna mjera skraćivanja radnog vremena na 50 posto nije dobra, posebice u radno-intenzivnim djelatnostima poput tekstilne industrije.

"Kad je riječ o samom vrednovanju i načinu na koji se traži pozadina oko ostvarivanja prava na potporu za neke druge djelatnosti, to vrednovanje je nešto što je isto logično i prihvatljivo", kazao je Sever.

Također smatra da mogućnost poslodavca koji prima mjeru, a i dalje otpušta radnike, nije dobra.

"Tražili smo da to razdoblje produže još na neko vrijeme nakon dobivanja potpore, a ne dok mi država plaća plaću, dotle vrijedi, kada mi država više ne plati, nakon toga ću ih otpustiti", upozorio je Sever.

Dodao je kako su ih članovi sindikata upozorili na probleme na terenu, jer se poslodavci pokušavaju riješiti starije radne snage.

"Na način da čak i dio novaca iz pričuve povuku i plate otpremnine za takve radnike, ove mlađe si ostave, za njih će im plaću davati država, onda će se poslije krize praktički pomlađivati, ili će iste radnike uzeti na određeno vrijeme ili pod nekim drugim uvjetima", objasnio je Sever.

Poručio je stoga Vladi da svojim mjerama to ne smije dopustiti i poticati da poslodavci to zloupotrebljavaju.

"Da se pri tome rješavaju dijela radne snage, koji će kasnije ili dijelom vratiti pod nekim drugim uvjetima ili zamijeniti uvoznom radnom snagom s Filipina, Bangladeša ili bilo gdje drugdje", zaključio je Sever.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:02