SJEDNICA VRHA HDZ-a

Plenković Vučićev istup o molbi da Kolinda ne spominje velikosrpsku agresiju povezao s pretkampanjom: 'Mislim da je očito tko to propagira'

 Bruno Konjević / CROPIX

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a novinare izvijestio da su donesene tri odluke. Prva je da stranka daje podršku predsjedničkoj kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović, druga je da daje podršku Dubravki Šuici kao kandidatkinji za članicu Europske komisije, a treća da Ante Sanader postane novi politički tajnik HDZ-a.

Sve tri odluke donesene su jednoglasno.

Premijer je potvrdio i da bi Ivan Anušić trebao postati voditelj kampanje Kolinde Grabar-Kitarović, ali da će tu odluku donijeti ona sama kada odluči formalno osnovati svoj tim.

Novinari su pitali Plenkovića o istupu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je izjavio da je doista tražio od Grabar-Kitarović da tijekom njegova posjeta Hrvatskoj ne spominje frazu 'velikosrpska agresija', što je tvrdnja koju je u javnosti prvi spomenuo bivši predsjedničin savjetnik Mate Radeljić, nakon njegove smjene na Pantovčaku.

- Ja ne znam za taj razgovor koji se navodno dogodio. Velikosprska agresija se dogodila, imali smo između četvrtine i trećine okupiranog teritorija, znamo kako se ona dogodila, uz dirigirano vodstvo iz Beograda i sudjelovanje tzv. JNA, tu nema nikakvih dilema, ta činjenica je vrlo čvrsta i jasna, siguran sam za svakog hrvatskog dužnosnika, a naročito za Vladu RH, rekao je Plenković.

Na pitanje kako to da se ta tema ponovno pojavila baš sada u javnosti, Plenković je za to okrivio ljude koji 'ne žele dobro predsjednici'.

- Mislim da je očito tko to propagira, vidite da je pretkampanja u tijeku, oni koji ne žele predsjednici dobro očito stavljaju takve teze u eter, rekao je.

- Naša kampanja je afirmativna, to je i program HDZ-a koji ide za boljitkom svih hrvatskih građana, za radom, smanjivanjem polarizacija u društvu, protivimo se svakoj isključivosti, koje ima i s krajnje ljevice i s krajnje desnice i u populističkim strankama, kazao je Plenković nabrajajući ekonomske pokazatelje za koje kaže da su svi redom povoljni te da njih želi isticati u prvi plan.

Na pitanje je li bivši ministar uprave i donedavni HDZ-ov politički tajnik, a sada saborski zastupnik, Lovro Kuščević politički uteg stranci nakon što se našao na udaru Uskoka, Plenković je samo konstatirao da je on dao ostavku a da 'HDZ kakvog ja vodim ide svojim putem, na premisama koje sam upravo objasnio'.

Na pitanje o kritikama koje su se pojavile zbog činjenice da je Dubravka Šuica na konzultacijama s budućom predjsednicom Europske komisije bila i prije nego što je njezina kandidatura formalno najavljena, Plenković je ustvrdio da 'postoje glasovi koji nedovoljno poznaju proceduru'.

- Prvo, Ursula von der Leyen je izabrana za predsjednicu EK i zahvaljujući angažmanu RH koju ja predstavljam u Europskom vijeću. Europska pučka stranka je bila pobjednik EU izbora, nije Ursula von der Leyen slučajno došla u Zagreb nakon Pariza i Varšave, to mora biti jasno svima. Drugo, kada zemlje kandidiraju svoje predstavnike u Komisiji, prije formalne kandidature vode se neformalne konzultacije kako bi se izbjegle situacije kakvih je bilo, da zemlje pošalju kandidate koji ne budu prihvaćeni. Takve situacije su katastrofalne, a da bi se to izbjeglo, da bismo artikulirali jasne pozicije, išli smo upravo ovim putem i osigurali da naš odabir bude i na zadovoljstvo RH i šefice EK. To je važno da oni koji ne znaju shvate i razumiju, izjavio je Plenković.

Nije otkrio koji je portfelj u igri za buduću povjerenicu Šuicu.

- Vodimo razgovore u diskreciji, intenzivno, rekao je i najavio da će se sve znati za dva i pol do tri tjedna i da će 'Hrvatska biti jako zadovoljna'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:17