SJEDNICA VLADE U SPLITU U PETAK

PLENKOVIĆ ZA JUTARNJI: 'SPLITU DONOSIMO PROJEKTE VRIJEDNE DVIJE MILIJARDE!' Na popisu i projekti koji bi trebali riješiti prometne čepove u gradu

Arhivska fotografija
 CROPIX

Sjednica Vlade održat će se ovaj petak u 12 sati u Splitu, u zgradi gradske uprave, što će biti peti put u ovom mandatu da se Vlada sastaje izvan Zagreba.

Vlada je, podsjetimo, sjednice dosad održala u Vukovaru, Osijeku, Sisku i Kninu.

Premijer Andrej Plenković za Jutarnji list najavljuje da će se na dnevnom redu naći 30-ak točaka vezanih uz realizaciju projekata u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, od Hvara, Makarske, Sinja, Brača, Baške Vode, Kaštela do Vrgorca.

- Tih 30-ak točaka koje će se usvojiti i 24 ugovora koja ćemo potpisati nakon sjednice Vlade, vrijedni su 2 milijarde kuna – kaže za Jutarnji premijer Plenković.

Kako doznajemo, među tim projektima, naći će se i tri velika, za koja će se nakon usvajanja na sjednici pokrenuti postupak uvrštavanja na listu strateških projekata, čime se želi ubrzati postupak realizacije. Nadležna ministarstva dobit će zaduženja da se ti postupci i provedu. Jedan od tih projekata, doznajemo, jest i izgradnja brze, prigradske željeznice od zračne luke Resnik do Splita, kao i izmještanje željezničkog kolodvora iz trajektne luke u Kopilicu, gdje bi na jednom mjestu trebao biti i autobusni i željeznički kolodvor. Time će se riješiti dugogodišnji problem prometnih gužvi u centru grada, posebno za vrijeme ljetne sezone, kada se ukrcaj na trajekt čeka i po nekoliko sati.

Osim ovih strateških projekata, Vlada će donijeti i zaključke i odluke vezane uz izgradnju cesta, zatim sustav navodnjavanja u Vrgorcu, kulturne projekte i projekte za mlade, promicanje ulaganja, te darovanje nekretnina.

Vlada će, tako, Gradu Splitu pokloniti 1660 garaža, te veći dio vojarne Dračevac, koja će se iskoristiti za tehnološki park, smještaj prometne policije i za biskupiju, najavio je ministar državne imovine Goran Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Garaže se bespravno kopriste već 20 godina, nalaze se na četiri mjesta u gradu, a vrijednost imovine premašuje 100 milijuna kuna. Vrijednost dijela vojarne Dračevac veća je od 210 milijuna kuna, a ministar Marić najavljuje i da će država darovati jedan dio nekretnine za izgradnju stanova za stambeno poticanje i stambeno zbrinjavanje i jedno zemljište za dogradnju škole.

- Darovat ćemo Gradu Splitu i hotel za samce, objekt procijenjen na 10 milijuna kuna - istaknuo je ministar državne imovine Goran Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:46