SJEDNICA VLADE

PLENKOVIĆ ZADOVOLJAN UŠTEDOM KOD NOVOG ZADUŽENJA 'Kad budemo u eurozoni, još više ćemo osjetiti uštede'

 Dragan Matić / CROPIX

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak na početku sjednice Vlade, osvrćući se na vijest da se Ministarstvo financija jučer zadužilo za 750 milijuna eura na 10 godina, po kamatnoj stopi od 2,7 posto.

"Riječ je o jako dobroj transakciji čime se refinancira postojeća obveza koja dolazi na dnevni red u srpnju. Vidjevši koliko je ova kamatna stopa, Hrvatska će godišnje uštedjeti 180 milijuna kuna. To je jako veliki iznos i važno je što se to napravilo brzo. Interes investitora je bio velik i mislimo da je to još jedan pokazatelj povjerenja u Hrvatsku i u naš dvije godine dug napor da se dođe do ovakvih kamatnih stopa i prinosa."

Kaže da će još bolje biti kad Hrvatska bude u eurozoni, jer će dodatno štedjeti na ovakvim zaduženjima.

Podsjetio je da je jučer boravio u Bavarskoj. "Bavarska i Hrvatska već 45 godina imaju zajedničku komisiju. Tamo živi 100 tisuća Hrvata, važni su nam i ekonomski odnosi. Kod nas dolazi 40 posto njemačkih turista, dakle milijun i 200 tisuća ljudi znači da 10 posto Bavaraca ljetuje u Hrvatskoj. Pozvao sam politički vrh da posjete Hrvatsku i da pokušamo još više raditi s Njemačkom", kaže Plenković i dodaje da se susreo i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel s kojom je razgovarao o hrvatskih pet godina u Europskoj uniji te pitanju migranata.

Današnja sjednica Vlade trebala bi potvrditi konačne prijedloge četiriju novih zakona iz područja kulture - Zakona o muzejima, Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Zakona o audiovizualnim djelatnostima te revidiranu Konvenciju Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji, koji će omogućiti učinkovitiju djelatnost u svim obuhvaćenim segmentima kulture. Na sjednici će biti predstavljen i konačni prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti operatora ključnih usluga i davatelja digitalnih usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:04