IDEALAN TRENUTAK?

PLENKOVIĆEV NAJUŽI KRUG ŽELI BRZO NA IZBORE: NA BIRALIŠTA 5. SRPNJA? 'Vlada je dobro upravljala krizom, a epidemija se može vratiti na jesen'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

- Parlamentarni izbori, bude li epidemiološka slika dobra, vjerojatno će se održati 5. srpnja - otkriva izvor iz HDZ-a. Ističe kako je moguć određeni pomak od tjedan dana, ovisno o razvoju situacije s virusom, ali da se prema sadašnjim razgovorima u stranci najviše spominje upravo taj datum.

- Nema se što čekati - kaže nam i jedan visokopozicionirani član Predsjedništva HDZ-a te potvrđuje da su mogući datumi za održavanje izbora početak srpnja.

Naš sugovornik navodi kako je HDZ-ova Vlada dobro upravljala krizom, kako stranački rejting raste, a da je na jesen moguć povratak epidemije, pa je idealno vrijeme da se na izbore ide u srpnju.

Strah od drugog vala

- Milanović je namjerno ponovno u eter ubacio ideološke priče, što ide na ruku Škori, jer se vidi da HDZ raste, a Škoro pada, a svaki oduzeti glas HDZ-u koristi SDP-u.

Vlada je sada najavila mjere popuštanja, ovo je izborna godina i ako epidemiološka situacija bude dobra, nema se tu što čekati.

Jer, dođe li novi val na jesen, izbori neće biti mogući, pa se postavlja pitanje i roka za održavanje izbora i moguće ustavne krize - kaže naš sugovornik i dodaje kako sama logika nameće da se izbori održe što prije.

U samom vrhu stranke, inače, za sada izbjegavaju priču oko izbora, detalji se dijele u samo u uskom krugu odabranih, no naši sugovornici iz HDZ-a kažu kako je više činjenica koje upućuju na to da su počele ozbiljne pripreme za izbore.

- Jedna od njih je popuštanje mjera, a s tim se ne ide samo zbog poboljšanog stanja s virusom, nego da bi se do kraja svibnja što više relaksirala situacija i raspustio Sabor.

Popuštanje mjera najavljeno je u tri faze i običaj je da je razmak između faza dva tjedna, a mi s tim idemo tjedan za tjedan - govori jedan od sugovornika iz HDZ-a.

Dodaje kako je pokazatelj i to što šef HDZ-a Andrej Plenković sve više preuzima inicijativu oko Stožera, podsjećajući kako je on osobno iznosio detalje o popuštanju mjera.

- Znakovito je i da se vjerska okupljanja dopuštaju od 2. svibnja. Do jučer se apeliralo da se ostane doma, a sada ispada da to nije problem. Za očekivati je da Plenković sada krene u razgovore s Crkvom, sindikatima, udrugama i sa svima drugima s kojima treba - govori jedan od naših sugovornika.

Smatra i da je sukob s predsjednikom države Zoranom Milanovićem dio istog predizbornog paketa. A da je Plenković već u kampanji, neki HDZ-ovci zaključili su i po fotografiji koju je šef Vlade objavio na društvenim mrežama, u povodu Noći knjige, a na kojoj svojoj djeci čita priču.

Jedan od sugovornika otkriva i da će HDZ na izbore sasvim sigurno ići sam, a da se poslije može razgovarati o sastavljanju Vlade s ideološki bliskim strankama, pa i sa Škorinom opcijom, a ako se ne dogovore, onda i s onima koji su spremni programski surađivati, poput HNS-a, Bandića i ostalih stranaka sadašnje koalicije.

Bez koalicije

- Nema smisla raditi predizborne koalicije, pa da nam se dogodi da nekoga stavimo na listu, a taj poslije gradi svoju priču pljujući HDZ. Moguće su predizborne koalicije na regionalnoj razini, po izbornim jedinicama ako je netko jak lokalno - kaže.

Kada je riječ o listama, sasvim sigurno će na njima biti mjesta za ministra zdravstva Vilija Beroša koji HDZ-u, kaže ovaj član Predsjedništva, nosi dodanu vrijednost, a sasvim je realno da on bude i HDZ-ov gradonačelnički kandidat 2021. na zagrebačkim izborima.

S druge strane, na listama neće biti mjesta za gubitničku ekipu na unutarstranačkim izborima okupljenu oko Mire Kovača. Kada je pak riječ o daljnjim unutarstranačkim izborima u HDZ-u koji su zaustavljeni zbog pandemije koronavirusa, u to se sada neće ići nego tek iza parlamentarnih izbora.

- U ovoj situaciji to se sada i ne spominje, svi su opterećeni pandemijom i ekonomskim posljedicama - kaže jedan HDZ-ovac.

Koalicijski partneri HDZ-a podržavaju odluku da se na izbore ide u srpnju. U HNS-u kažu da su oni spremni i da će glasati za raspuštanje Sabora ako to dopusti epidemiološka situacija.

- Što se nas tiče, kada god će to epidemiološka situacija dozvoljavati, a ovo je izborna godina, nemamo s time nikakav problem. Vjerojatnije je da će se moći prije ići na izbore u srpnju nego u listopadu - kaže jedan visokopozicionirani HNS-ovac te dodaje kako bi se onda Sabor trebao raspustiti do 15. svibnja.

I u Klubu zastupnika stranke Milana Bandića kažu da neće raditi problem oko izbora u srpnju.

Načelno, svi za

- Apsolutno nećemo praviti problem. Što se tiče stranke, mi smo se spremili za izbore kad god budu raspisani i ako HDZ odluči ići na izbore u srpnju, nemam ništa protiv - kaže predsjednik Kluba zastupnika Kažimir Varda.

Kada je riječ o Klubu zastupnika manjina, ni oni nemaju ništa protiv izbora, kad god oni budu.

- Nama je svejedno. Ja sam i prije govorio da su izbori trebali biti u listopadu prošle godine jer je tada bila zrela situacija za prijevremene izbore - kaže Furio Radin, potpredsjednik Sabora iz redova nacionalnih manjina.

Za izbore su spremni i u HSLS-u.

- Ovo je izborna godina i mi liberali spremni smo za izbore kad god oni bili, pa nam je tako prihvatljiv i srpanj kao termin održavanja izbora. Ako će vladajuća većina predložiti raspuštanje Sabora, mi ćemo podržati da se Sabor raspusti i raspišu izbori - kazao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

HDSSB-ov Branimir Glavaš kaže kako nema informacija o tome da bi se izbori mogli održati u srpnju, osim onoga što je vidio u medijima, no, i oni su ih spremni podržati.

- Nije mi logično da izbori budu u srpnju, zadnji ustavni rok je 13. prosinca, ali ako većinska stranka u vladajućoj koaliciji odluči drukčije, to ćemo podržati. Mi ne možemo puno učiniti, niti ću se stavljati u situaciju da to ovisi o mom glasu.

No, smatram, ako se želi biti politički korektan, izbori bi trebali biti u rujnu ili listopadu. Ako se HDZ ipak odluči za srpanj, to im se može vratiti kao bumerang - kazao je Glavaš.

Oporba protiv: To će biti izbori za jednu stranku

Mogućnost skorog raspuštanja Sabora kako bi se parlamentarni izbori mogli održati početkom srpnja u oporbi vide kao potez kojim HDZ želi iskoristiti izvanrednu situaciju za osvajanje još jednog mandata.

Problematiziraju okolnosti u kojma se zbog opasnosti od širenja zaraze ne mogu održavati skupovi i provesti prava kampanja, dok sav medijski prostor konzumira vladajuća stranka koja je na poziciji jer upravlja krizom.

Predsjednik Republike Zoran Milanović na sve to kaže da će postupiti u skladu s Ustavom i zakonima, što znači da će nakon raspuštanja Sabora, ili kada mu istekne mandat, obaviti svoju dužnost i raspisati izbore.

Oko datumu će, kaže, razgovarati s parlamentarnim strankama jer ne želi da ispadne kako nekome pakira ili nekome pogoduje.

U najvećoj oporbenoj stranci, SDP-u, kažu da su, unatoč svemu, spremni za izbore jer imaju dobar program, pogotovo dio vezan za gospodarstvo i plan kako izaći iz ove teške situacije.

- Sigurni smo da će građani to prepoznati i da ćemo pobijediti - kaže glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas. Dodaje kako treba voditi računa o tome da se izbori provedu u skladu s demokratskim standardima i, prije svega, da se pazi na zdravlje građana.

- Nevjerojatno nam stoga zvuči da, dok još svakodnevno brojimo desetke novooboljelih od koronavirusa, netko ne razmišlja da bi se mnogi, posebice naši stariji sugrađani, mogli zaraziti.

Prije provedbe izbora nužno je postići znatno bolju zdravstvenu sigurnost, smanjiti broj novozaraženih i rizik izazivanja lokalne transmisije - rekao je Vukas.

Miroslav Škoro kaže da ne može utjecati na to kada će ova vlast, odnosno Nacionalni stožer iza kojeg se trenutno skriva Plenkovićeva Vlada, odrediti datum izbora.

- Kad god da se izbori dogode, mi ćemo biti spremni - poručuje Škoro.

Nikolu Grmoju iz Mosta ne čudi najava da bi se izbori mogli održati već početkom srpnja i kaže da to pokazuje kako je HDZ-ova priča da se bore za zdravlje starijih i nemoćnih bila obmana.

Tvrdi da izbori u kojima neće svi građani moći ostvariti svoje izborno pravo neće biti ustavni i poručuje HDZ-ovcima da budu iskreni i kažu ljudima da ih zanima samo probitak njihove stranke.

Boris Miletić, predsjednik IDS-a, kaže da je njegova stranka spremna na izbore, ali su maksimalno fokusirani na koronu.

- Izbori su sekundarna tema - kaže.

Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, kaže da bi izbori u srpnju bili u redu ako bi do tada nestala ova situacija.

- HDZ koji je bježao od izbora kao vrag od tamjana sad ih želi što prije. Izbore i svoj rejting stavljaju ispred zdravlja građana. Ako se ide u to, onda je to nemoralna odluka - kaže Beljak

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš smatra da se ne mogu održati izbori u uvjetima kada se ne može kretati po cijeloj Hrvatskoj, a stranke biti vidljive biračima.

- To su onda izbori jedne stranke koja ima sav prostor i ulaz u medije. To za demokraciju nije dobro - kaže Mrak Taritaš. (Ivanka Toma)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:27