EPILOG OBRAČUNA

PLENKOVIĆEV SAVJETNIK OSUĐEN ZBOG UDARANJA ŠAKOM U GLAVU Bivši mostovac sadašnjem kolegi iz HDZ-a slomio nos

 
Josip jelić i Kazimir Ilijaš
 CROPIX

Nakon što je Kazimir Ilijaš (42), HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Skupštini, uoči parlamentarnih izbora 2015. javno optužio Josipa Jelića (39), aktualnog savjetnika predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u stranci za Grad Zagreb, da ga je pretukao te htio pogaziti zatim skinuvši plakate MOST-a kako bi privukao medijsku pozornost, Općinski kazneni sud u Zagrebu izdao je kazneni nalog.

Na prijedlog zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva, Jelić je nedavno proglašen krivim za nanošenje teških tjelesnih ozljeda te je osuđen na šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje. Sud je Jeliću naložio i plaćanje 2500 kuna sudskog troška, u što je uključeno i sudsko-medicinsko vještačenje ozljeda koje je zadobio Ilijaš tijekom, kako ga Jelić naziva, “političkog obračuna”.

Šakom u glavu

“Podaci u optužnom prijedlogu pružaju dovoljno osnove za izdavanje kaznenog naloga. Da je okrivljeni počinio kazneno djelo kako mu se stavlja na teret optužnim aktom s oblikom krivnje izravne namjere, proizlazi iz okrivljenikove obrane gdje priznaje da je šakom udario u glavu oštećenika Kazimira Ilijaša. Također, krivnja proizlazi i iz iskaza tri svjedoka te nalaza i mišljenja vještaka sudsko medicinske struke”, navodi sud u obrazloženju.

Na spomenutu osuđujuću odluku Jelić ima mogućnost uložiti prigovor kako bi tijekom sudskog postupka mogao pokušati odbaciti navode optužbe.

A prema optužnici Državnog odvjetništva, Jelić je 5. studenog 2015. oko 23 sata u Ulici Kuniščak, nakon verbalnog sukoba s Ilijašem, s ciljem da ga teško povrijedi, udario Ilijaša zatvorenom šakom u glavu, točnije u nos, zbog čega je Ilijaš zadobio tešku ozljedu prijeloma nosnih kostiju s pomakom.

Jelić nije bio raspoložen za komentar na presudu, a iz njegova kruga doznajemo da će na suđenju pokušati dokazati nevinost.

Podsjetimo, odmah nakon okršaja, vijest je prvi objavio tjednik Nacional za koji su obojica sudionika obračuna dala kontradiktorne izjave. Jelić je kao kandidat MOST-a nezavisnih lista ustvrdio da je Ilijaš na njega fizički nasrnuo, no Ilijaš je navode da je zapravo on pretučena žrtva potkrijepio medicinskom dokumentacijom i fotografijom krvavog lica.

Jelić je tad tvrdio da je obilazio lokacije s kojih je netko prethodno potrgao plakate MOST-a te je uočio da ga prati bijela Honda CRV.

- Parkirao sam pored Honde. Još nisam uspio ni izaći iz auta, kad je do mene došao Ilijaš s prijateljima te su me počeli vrijeđati. Mene i Dragu Prgometa nazvao je izdajnicima, smradovima i komunjarama te da će nam se napiti krvi. Ignorirao sam ih te uzeo mobitel da slikam skinute plakate koje sam uočio u tovarnom prostoru njihova džipa. Do tada su već skinuli stotinjak naših plakata. No, kad sam izašao iz svog vozila, Ilijaš me dva puta udario nogom u leđa. Okrenuo sam se i pošao nazad prema svom autu, ali je on ponovno nasrnuo prema meni s namjerom da me opet udari pa sam primijenio nužnu samoobranu. Nakon toga je on ustuknuo i počeo vikati: “Sad ćeš vidjeti, ja sam odvjetnik, tužit ću te”, ispričao je, među ostalim, za Nacional tada Jelić.

“Lokalni šerif”

Ilijaš je, pak, negirao napad na Jelića ukazavši kako je “takvo Jelićevo ponašanje uobičajeno jer se predstavlja kao lokalni šerif, bahat i drzak.”
- Mi smo stajali na parkingu i razgovarali, a on nas je još htio i pogaziti - zaključio je Ilijaš za Nacional.
Nakon što je obračun dospio u javnost, Željko Reiner je osudio napad: “Dogodilo se nešto nezabilježeno u predizbornim kampanjama: fizički napad i ozljeđivanje uglednog zagrebačkog odvjetnika, člana HDZ-a, dok je lijepio plakate i to od petog na listi MOST-a koji tvrdi da su oni ‘treći put’ i nekakva uljuđena građanska varijanta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:10