PREGLED TJEDNA

Pljačka Ine teška oko milijardu kuna, Bitka za Beograd, prosvjetljenje Ivana Penave i atomska jeza

Plenkovića je jako naljutilo što mu se umjesto pohvala njegovoj Vladi postavljaju pitanja o vezi uhićenih s vrhom HDZ-a

Goran Husić, Damir Škugor i Josip Šurjak

 /Hanza Media

Zbog pljačke Ine teške oko milijardu kuna prošlog je vikenda uhićeno pet osoba. Pali su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, Škugorov otac Dane, te predsjednica javnog poduzeća Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Nakon pada te kriminalne zadruge vladajuća stranka započela je veliku akciju pranja vlastite savjesti. HDZ je svog člana Damira Škugora izbacio iz stranke, a slijedi mu i otkaz iz Ine. Odjetnička je komora pak Šurjaku, koji je u kumskoj vezi s glavnim tajnikom HDZ-a Krunoslavom Katičićem, suspendirala pravo na obavljanje odvjetničkog posla. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je kako je to što se dogodilo u Ini jedna od najvećih pljački Hrvatske i da se radi o odgovornosti šefa Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, dok je Mostov zastupnik Nikola Grmoja rekao da bi u normalnoj zemlji premijer dao ostavku.

Plenkovića je jako naljutilo što mu se umjesto pohvala njegovoj Vladi - čiji su mehanizmi, kako tvrdi, otkrili i zaustavili kriminalnu družinu u daljnjoj pljački INA-e - postavljaju pitanja o vezi uhićenih s vrhom HDZ-a. Čudi se što je nekome zanimljivo da čak troje od ukupno pet članova kriminalne skupine ima HDZ-ovu iskaznicu ili je u kumstvu s glavnim tajnikom: "Osjećam se bijesan. Ja sam toliko da ne kažem čega pojeo u ovih šest godina, mahom tuđih, da mi je toga dosta".

Nakon što smo objavili seriju reportaža iz susjednih zemalja i dokazali kako je tamo veliki broj prehrambenih, kućanskih i higijenskih proizvoda znatno jeftiniji nego Hrvatskoj, sada smo napravili "IKEA indeks". Usporedili smo cijene istih proizvoda koji se mogu kupiti u njihovim dućanima diljem kontinenta. Hrvatska se pokazala kao najskuplja zemlja u regiji u šest od deset slučajeva, dok su cijene najpovoljnije u Mađarskoj. Depresivan je podatak da su hrvatske cijene gotovo identične onima u bogatoj Nizozemskoj.

Građani, mali poduzetnici, baš kao i čelnici općina i gradova nestrpljivo čekaju idući tjedan kada bi Vlada napokon trebala objaviti paket mjera za borbu protiv energetske krize. Očekuje se da će biti težak preko pet milijardi kuna, a dio kolača žele i javne službe koje traže povišicu plaća od 10 posto i to već od 1. listopada. Ministri ne odbacuju njihove zahtjeve, pa je očito da će do novih povišica u javnom sektoru doći, samo je pitanje u kojem iznosu. Vladine mjere sigurno neće biti dovoljne da pomognu svima, one će vjerojatno ublažiti udar, ali poskupljenja struje i grijanja nećemo moći izbjeći.


*Najvažniji politički newsletter u Hrvatskoj svake subote ujutro najavljujemo i u video formatu na Jutarnji.hr. Kroz političku analizu tjedna, koju uređuje zamjenik glavnog urednika Jutarnjeg lista Nino Đula, vode vas naši novinari Goran Penić, Marko Špoljar, Ivanka Toma i Rozita Vuković.


Najbolje političke priče Jutarnjeg lista možete čitati svaki petak u vašem inboxu ako se besplatno pretplatite na naš newsletter

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:04