STEČAJ?

PLJUŠTE REAKCIJE NA PREMIJEROVU ODLUKU O BRODOGRADILIŠTIMA Ministar Pavić radnicima: 'Postoji naknada za nezaposlene...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.03.2019. u 14:27

CROPIX

Marko Pavić, Tomislav Ćorić i Zdravko Marić

 

Nakon što je premijer Andrej Plenković poručio kako Vlada ne može podržati restrukturiranje brodogradilišta, saborska je oporba u četvrtak prozvala vladu da izbjegava odgovornost, kupuje vrijeme te ne donosi odluke, a ministri u Vladi brane Plenkovićevu odluku.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako ne bi u ovom trenutku ništa govorio dalje od toga kako je rečeno da se traže dodatna rješenja, prenosi N1.

Kaže da je Vlada jedinstvena te da su oni prije svega za zaštitu interesa poreznih obveznika. "Nije brodograđevna industrija jedina industrijska grana, ona bilježi i smanjenje posljednjih godina, ali unatoč tome poduzet ćemo sve što je u našoj moći da vidimo kako razriješiti ovu problematiku", rekao je.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić kaže da je Vlada danas odgovorno postupila prema hrvatskim građanima i proračunu Republike Hrvatske. "U ovom trenutku ne vidimo potencijalnog drugog ponuđača, danas smo donijeli odluku koja je plod višemjesečnog razmišljanja i analiza", rekao je.

Ministar gospodarstva Darko Horvat kaže kako ne žele bježati od brojki, te da je vrlo jasan stav svih resora da je u ovom trenutku za proračun i porezne obveznike pragmatičnije ne financirati na ovakav način brodogradnju, ali da to ne znači da nema perspektive u Uljaniku i 3. maju. "U ovom trenutku jednostavno je metodologiji bezuvjetnog financiranja jedne gospodarske grane rečeno dosta", rekao je.

Ministar rada Marko Pavić istaknuo je da ako ako dođe do stečaja da postoje određeni zaštitni mehanizmi za radnike. Istaknuo je da će imati prva tri mjeseca naknadu za nezaposlene, a nakon toga 30 posto od plaće sljedećih 15 mjeseci.

Procjenjuje da će za plaće izdvojiti 85 milijuna kuna, a naknade će procijeniti kada dođe to toga. Najavio je da će poslati mobilne timove koji će pomoći radnicima da se upišu na Zavod za zapošljavanje, a pomoći će im i oko pronalaska novog posla.

Sinčić: Treba ispitati porijeklo imovinecijele Uprave i NO-a, ali i političara

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je pozvao na zaustavljanje stečaja i pokretanje restrukturiranja Uljanik grupe, a za sadašnje stanje u brodogradnji prozvao je HDZ-ovu vladu koja, ističe, nema nikakvu ideju kako riješiti probleme Uljanika i 3. maja.

"Naš je stav da je Uljanik moguće spasiti, a 3. maj se mora spasiti", poručio je Bernardić za N1 televiziju te istaknuo da je restrukturiranje rješenje za riječko i pulsko brodogradilište.

"Radnici žele raditi, ne žele stečaj. To se mora zaustaviti. Zemlja ide prema rasulu, oni nisu sposobni riješiti nijedan problem", kaže šef SDP-a koji je za situaciju u brodogradilištima optužio vladajući HDZ. Da je na njegovom mjestu SDP, program restrukturiranja već bi bio u Bruxellesu, uvjeren je Bernardić.

"Od prve neisplaćene plaće prošlo je sedam mjeseci, oni nemaju ideju kako riješiti probleme. Stječe se dojam da spektakularnim uhićenjima pokušavaju skrenuti pozornost", rekao je šef SDP-a.

"Dok je SDP bio na vlasti, proizvodili su se brodovi, sada se proizvode samo afere", ustvrdio je.

Čelnik Živog zida Ivan Sinčić ocijenio je da se premijer Andrej Plenković pokazao nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje, a zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti problem Uljanika i 3. maja će se tjednima i mjesecima odugovlačiti, dok će radnici gladovati.

"Plenković je pokazao da je nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje, pa tako i problem Uljanika i 3. maja. Zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti opet će se tjednima i mjesecima stvar odugovlačiti dok radnici gladuju i žive u neizvjesnosti svaki dan", rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.

To je nedopustivo, ovdje je potrebna državnička intervencija, poručio je Sinčić istaknuvši kako bi on, da je premijer, mijenjao Zakon o porijeklu imovine i provjerio imovinu cijele Uprave i Nadzornog odbora, ali i političara, prije svega lokalnih.

Treba pronaći taj novac i spasiti Uljanik i 3. maj, ali i cijelu hrvatsku brodogradnju koja je u teškom stanju jer je pokradena, ustvrdio je čelnik Živog zida.

"Politika je sama izvlačila novac, znali su kakvo je stanje, ali ipak su davali novac i činili kazneno djelo. Tolerirali su sve jer su očito od toga imali neke koristi i primili neku 'pinku' sa strane“, kaže Sinčić.

Sponza: Plenković kupuje vrijeme, odgađa odluku i prebacuje odgovornost

 "Danas smo čuli izjavu predsjednika Vlade identičnu onoj koju slušamo već dvije godine. Kupuje vrijeme, odgađa odluku i prebacuje je na Trgovački sud, bježi od odgovornosti, a agonija radnika se nastavlja. S obzirom na to da je brodogradnja danas najveća industrijska grana u Hrvatskoj, pitam premijera zašto nije primijenio isti model kao i za Agrokor, iz razloga što je Agrokor privatna firma, a država je u Uljaniku najveći pojedinačni vlasnik od 25 posto", zanimalo je IDS-ova Giovannija Sponzu.

Zagreb, 270319.
Trg svetog Marka.
Sabor o sprjecavanju pranja novca i financiranju terorizma.
Na fotografiji: Giovanni Sponza.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Giovanni Sponza

 

 Brodogradnja, istaknuo je, veže veliki broj ljudi, desetke tisuća članova njihovih obitelji. "Zašto ne govorimo o ogromnim negativnim štetnim posljedicama za državu i društvo. Mi smo bili predložili predsjedniku Sabora da se o Uljaniku raspravlja na identičan način kao što se raspravljalo o Agrokoru i da se temeljem tog zakona primijeni isti model koji je vrijedio za Agrokor. Zašto to nije učinjeno, to je pitanje za njih", napomenuo je.

 Institut za javne financije je, kako je rekao, po vrlo konzervativnoj metodi izračunao da građani Istre svake godine u državni proračun uplaćuju milijardu kuna više nego što se vraća po bilo kojoj osnovi. "Dakle, građani Istre već su otplatili dug Uljanika“, komentirao je Sponza navode Vlade da restrukturiranje stoji minimalno 7,5 milijardi kuna.

 "Ako Uljanik bude išao u stečaj, to znači kraj brodogradnje te da je brodogradnja u Hrvatskoj mrtva. S obzirom na izjavu ministra financija da Uljanik treba ići u stečaj i na izjavu ministra gospodarstva da Uljaniku treba dati šansu jer je jedino brodogradilište koje nije restrukturirano, predsjednik Vlade je doveden u poziciju da, ako se ugasi brodogradnja, bit će upamćen u povijesti Hrvatske da je ubio brodogradnju", poručio je IDS-ovac.

Sponza: Vlada bježi od odgovornosti

 Sponza je mišljenja i kako je restrukturiranje puno manji trošak od stečaja. „Osim toga, najveći prihod države je porez na dohodak i što će sutra biti ako ti ljudi budu na cesti. Odluku treba promišljati dugoročno i strateški. U Hrvatskoj je ključni problem da Vlada ne donosi odluke, bježi od odgovornosti, nema viziju i ne može sagledati dugoročne efekte. Kada bi se na takav način promišljalo, onda bi odluka sigurno bila restrukturiranje, a ne stečaj“, poručio je dodavši kako će stečaj negativno utjecati i na Istru i na Primorsko-goransku županiju, a prelit će se i na Dalmaciju i na Brodosplit i Brodotrogir.

 Za Sponzu politička odgovornost nije na IDS-u nego "jedino i isključivo na državnoj razini jer sve zemlje u svijetu koje imaju brodogradnju stoje iza nje, donose brze odluke, u povoljnim uvjetima kreditiraju brodogradnju, a kod nas država, koja je pojedinačno najveći vlasnik nikada nije kontrolirala i nadzirala brodogradnju". To je njihov krimen i njihova odgovornost, zaključio je.

Grčić: Troškovi restrukturiranja manji od 7,5 milijardi kuna

 SDP-ov Branko Grčić ističe kako je očigledno da je Vlada sebi uzela još nešto vremena. "Prije sedam dana smo još rekli da zahtjevi potencijalnog partnera nisu realni jer su doslovno tražili da država posuši sve dugove privatne firme, a oni bi onda ušli i nešto radili. Za državu je to pod takvim uvjetima neprihvatljivo. Međutim, i dalje treba inzistirati na tome da se dogodi određeni vid restrukturiranja i mislim da Vlada još uvijek traži eventualno način da to napravi", poručio je Grčić.

 Po mojoj procjeni, dodao je, troškovi restrukturiranja bit će manji od 7,5 milijardi kuna, a ima i prostora da se ti troškovi reduciraju. "Ako se restrukturiranje dogodi ima puno prostora da se smanji trošak državnih jamstava jer je ostalo pet ili šest brodova koji su izgrađeni između 30 i 90 posto i čijim dovršetkom se bitno mogu smanjiti sadašnji inicijalni troškovi jamstava. Očekujem da će Vlada dobro razmisliti i krenuti u tom pravcu", apelirao je.

 "Naša je Vlada vrlo hrabro i odgovorno ulazila u određene procese restrukturiranja i omogućili minimalno pet godina života za ta brodogradilišta i kooperante. To što se poslije događalo, kako je Uprava Uljanika gospodarila sredstvima, kao što vidite koristila je sredstva 3. maja za neke svoje potrebe i nenamjenski trošila novac što je potpuno neprimjereno, za to ni naša, ni Oreškovićeva ni Plenkovićeva Vlada nije mogla intervenirati. Radi se o privatnoj firmi, o Upravi koja snosi svu odgovornost za gospodarenje tim sredstvima", ocijenio je Grčić.

 Pretpostavlja i da je Trgovački sud u Rijeci odgodio odluku jer nitko ne želi preuzeti odgovornost za nekakav ružni ishod cijele priče. "Očigledno se daje još nešto vremena da se proba naći konstruktivan izlaz iz ove situacije, dakle, restrukturiranje, a po kojem modelu to ćemo vidjeti", ustvrdio je SDP-ovac.

Zagreb, 120318
Nastavak 7. sjednice Hrvatskog Sabora s temom o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Na fotografiji: Bozo Petrov, Miro Bulj, Tomislav Panenic i Nikola Grmoja.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Božo Petrov, Miro Bulj, Nikola Grmoja i Tomislav Panenić

 

Panenić: Trgovački sud čeka političku odluku

 Mostov Tomislav Panenić ocjenjuje da Vlada godinu dana sve radi kako bi sada izašla s informacijom 'ne idemo u restrukturiranje'.

 "Kod nas je uvijek problem što stečaj znači likvidaciju, umjesto stečaja s preustrojem, da se utvrdi može li se iz onoga što je preostalo, poslovanja ili imovine, nastaviti s nekom vrstom proizvodnje, no kod nas to uvijek završi s praznim halama, napuštenom proizvodnjom, ugašenim radnim mjestima. Tek kad dođe stečajni upravitelj moći će se realno utvrditi što je stvarno ostalo", smatra Panenić.

 "To je Vlada Andreja Plenkovića, ako su njemu svi ministri do sada dobri, ako nitko nije napravio niti jednu pogrešku po njemu, ako on ima puno povjerenje, onda je on u biti najviše odgovoran. On bi trebao odgovarati za sve propuste, ako će on nastaviti braniti ministre, to je njegov stav, no iz svega ovoga vidimo da nije to brod koji plovi u istom smjeru, više liči na Uljanik", odgovorio je Panenić na pitanje hoće li Most tražiti ostavku ministra gospodarstva.

 Nije mogao reći je li stečaj skuplji od restrukturiranja jer nema sve podatke, ali, napominje, "mogu govoriti o kaznenoj odgovornosti uprave, revizora, a bojim se da će ovim činom biti vrlo teško utvrditi je li postojala i kolika je politička odgovornost".

 "Vidim samo da Trgovački sud također ne radi svoj posao, čekaju političku odluku i mislim da je premijer danas iznio 'ne stojimo više iza mogućeg restrukturiranja', nema tu puno više manevarskog prostora za Trgovački sud nego da jednostavno samo proglase stečaj, to je pitanje trenutka“, smatra Panenić.

Miletić: Ovo je pokušaj destabilizacije Istre, Plenković je mogao reagirati prije 17 mjeseci

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak je optužio Vladu da svojim nečinjenjem vezano za pulsko brodogradilište Uljanik pokušava destabilizirati Istru, jedinu hrvatsku regiju koja se, ističe, uspjela oduprijeti štetnom utjecaju HDZ-a.

 "Akt nečinjenja i neodlučivanja Vlade po pitanju Uljanika je pokušaj gospodarske destabilizacije Istre, jedine regije u Hrvatskoj koja se uspjela oduprijeti štetnom utjecaju stranke HDZ-a", izjavio je Miletić novinarima upitan za komentar Vladine odluke da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za Uljanik i 3. maj.

 Današnji dan, ustvrdio je, predstavlja presedan u radu Vlade čija je sjednica, tvrdi, kasnila kako bi se čula odluka Trgovačkog suda u Rijeci.

"Vlada je neučinkovita, ne donosi odluke. Ukoliko nemaju znanja, a vidimo da ga nemaju, mogli su angažirati vanjske stručnjake. Premijer Andrej Plenković govori o tome kako mora brinuti o sredstvima poreznih obveznika, no ukoliko toliko brine o njima, onda je prije 17 mjeseci mogao odmah reagirati", istaknuo je Miletić i dodao kako tada ne bi došla jamstva na naplatu.

  "Tada pitanje Uljanika ne bi porezne obveznike koštalo niti jedne lipe, a danas govorimo o milijardama", ustvrdio je.

 Tih 17 mjeseci, uvjeren je, bilo je apsolutno dovoljno vremena da se nakon odobrenja "rescue aida" krene u restrukturiranje, da se Uljaniku kao i drugim hrvatskim brodogradilištima da šansa za restrukturiranje jer Uljanik je jedino hrvatsko brodogradilište koji nikad nije bio restrukturirano.

 Govori se, ističe, o 30 milijardi kuna, ali ne govori se o tome da je na Uljanik otpalo samo 12 posto tog iznosa, te da je više od deset milijardi otišlo u Brodosplit.

 "To tada nije bio problem, kada se radi o Istri to je problem. Pitam se bi li Vlada na jednak način postupila kada bi se ovo brodogradilište nalazilo u Zadru, Šibeniku ili nekom drugom gradu gdje je HDZ  na vlasti", upitao je Miletić.

 Tvrdi kako ovaj slučaj jasno govori da Vlada ne donosi odluke te da je ovo definitivno, s obzirom na značaj Uljanika za Istru, "napad HDZ-ove Vlade na istarsko gospodarstvo, kao jedine regije koja se oduprijela štetnom učinku HDZ-a u ovoj zemlji".

Ustvrdivši kako svojim nečinjenjem i svakodnevnim odlaskom ljudi iz Uljanika Vlada potiho gura brodogradnju u stečaj, Miletić smatra da je ovoj zemlji potrebna industrijska proizvodnja jer se, kako je rekao "ne može živjeti samo od turizma".

 Miletić upozorava kako je brodogradnja posljednja velika industrija koje se nijedna zemlja ne bi lako odrekla, ali da u Hrvatskoj "trenutno imamo rezultat nerada, nečinjenja, neodgovornosti i nečega što se doista nije smjelo ovoj zemlji dogoditi".

 Smatra da bi zbog svega ovoga ministar gospodarstva Darko Horvat trebao podnijeti ostavku.

 Od DORH-a i policije zatražio je da svoj posa odrade do kraja, ističući da nijedan član uprave i nadzornih odbora, bivših i sadašnjih uprava, nije bio niti je član IDS-a.

 

Debeljak: Trošak iz prošlosti neka rješava onaj tko ga je stvorio

ZAGREB - Troškove iz prošlosti treba riješiti onaj tko ih je stvorio, a mi nudimo rješenja za budućnost, rekao je u četvrtak vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak, komentirajući današnji istup premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da Vlada ne može podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države.

"Sve što smo željeli, rekli smo u svojoj ponudi, a trošak iz prošlosti treba rješavati onaj tko ga je stvorio, makar i kroz stečajni postupak", kazao je Debeljak za T-portal.

'Što se bolje i kvalitetnije riješi taj trošak iz prošlosti, to će bolja situacija biti u budućnosti. Ponavljam, naša ponuda odnosi se na budućnost', kazao je Debeljak.

Glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić rekao je Hini da Debeljak ne namjerava dodatno komentirati Plenkovićevu izjavu.

Premijer Plenković rekao je na početku današnje sjednice Vlade, da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države, ali da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Podsjetio je da su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika te da bi prema ponudi strateškog partnera (Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka), ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna.

"Provođenje ovakvog programa restrukturiranja od Vlade odnosno države zahtjevalo bi dodatno veliko i izdašno financijsko izlaganje, a bilo bi i nedvojbeno veliko opterećenje za sve hrvatske građane i za sve porezne obveznike. S obzirom na sve okolnosti, to nas upućuje na zaključak da je održivost predloženog koncepta restrukturiranja upitna, slijedom čega Vlada u ovom trenutku ovakvo restrukturiranje ne može podržati i ostajemo otvoreni da tražimo dodatna rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci", rekao je premijer.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo