TEŠKE OPTUŽBE

PLJUŠTE REAKCIJE NAKON DRAMATIČNE OBJAVE MATE RADELJIĆA Najoštriji je bivši predsjednik: 'Ako je ovo istina, i predsjednica i vrh SOA-e moraju otići!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ivo Josipović, bivši predsjednik Hrvatske, za N1 je izjavio da je, “ako je sve to skupa istina što tvrdi Radeljić, iako se sjećamo da je on jedan od velikih spin majstora, onda je to razlog za trenutačni razlog odlaska vrha SOA-e, a i predsjednice jer je riječ o gruboj zloporabi ovlasti i položaja”.

“Ako je predsjednica doista to tražila, ima materijala za njezin opoziv jer je grubo prekršila Ustav”, dodao je Josipović. On drži da “cijeli slučaj pokazuje da je predsjednica dosad bila marioneta jedne skupine, one desne”. Dodao je da bi se predsjednica, ako Radeljić iznosi neistine, hitno morala očitovati jer je riječ o ozbiljnoj kleveti koja u konačnici utječe i na nacionalnu sigurnost. “Mogu zamisliti aktivnosti različitih državnih tijela koja bi se trebala baviti tim slučajem”, ustvrdio je. Što se tiče šefa SOA-e, ako je od predsjednice uistinu dobio takve naredbe, trebao ih je odbiti, izjavio je Josipović.

- Zatražit ću očitovanje SOA-e. Ako je točno to što navodi Radeljić, onda su razmjeri skandala koji produciraju oni koji bi se trebali brinuti o nacionalnoj sigurnosti, zapravo opasnost za istu, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić nakon smjene Mate Radeljića.

Na pitanje hoće li sazvati sjednicu Odbora, izjavio je kako “bez obzira na Poslovnik Sabora kojim su onemogućene tematske rasprave, postoji način da Odbor raspravlja”. Zanimalo nas je uključuje li to i saslušanje Radeljića te predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ostojić je odgovorio kako će o tome odlučiti tek nakon što dobije više informacija.

- Pravo je pitanje zašto Radeljić nije već 5. prosinca prijavio prijetnje ako su istinite. U svakom slučaj, skandali s onima koji bi trebali rukovoditi nacionalnom sigurnošću se nastavljaju, ustvrdio je Ostojić

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka, za N1 je ustvrdila da se ona “ne sjeća ničeg sličnog” i dodala kako se “sada se otvara pitanje što je zgriješio da sad mora otići”. Povukla je i paralelu sa smjenom Dragana Lozančića s čelnog mjesta SOA-e.

“Tu treba biti oprezan da javnost ne bi špekulirala, treba reagirati druga osoba koja po Ustavu bira i potpisuje izbor čelnih ljudi SOA-e, a to je predsjednik Vlade i nadležni odbor u Saboru jer, ako se taj sastanak zaista dogodio, to bi moralo značiti da je u nekoj vezi s nacionalnom sigurnosti”, smatra Kosor. Ona također upozorava da bi predsjednica trebala što prije reagirati, jer se, ocjenjuje, na osnovi priopćenja da zaključiti da se radi o nečem ozbiljnom.

Na upit što ako je predsjednica naručila sastanak u kafiću koji Radeljić spominje, rekla je: - To ne smijem ni pomisliti. Potaknimo odgovorne da se oglase i da nas razuvjere. Ako je sve točno, onda se bojim gdje smo to mi 2019.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:44