NAUTIČKA PATROLA

Ploveća redakcija Jutarnjeg lista ove će godine pričama spajati plavu i zelenu Hrvatsku

U Ičićima je svečano obilježen početak velike ljetne akcije Jutarnjeg lista, koju je pohvalio i ministar turizma Gari Cappelli
Nautička patrola 2020.
 Tomislav Kristo/CROPIX

Nautička patrola Jutarnjeg lista i ove će godine, u svojem četvrtom izdanju, obilaziti marine od Istre do krajnjeg juga Hrvatske. Brod Jutarnjeg lista sa šesteročlanom posadom koja će, tijekom dva ljetna mjeseca, obići ukupno 31 marinu, predstavljen je u srijedu na svečanosti u ACI marini Opatija u Ičićima.

- Bit će to naša ‘ploveća redakcija’, koja razgovara, ocjenjuje na temelju anketa i prepričava doživljaje - rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

image
ministar turizma Gari Cappelli i glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić
Tomislav Kristo/CROPIX

Posadu i ove godine vodi novinar Mladen Gerovac, koji je i autor ovog projekta, a prema njegovim riječima, start je bio u Umagu i do sada su obišli već sedam marina, s time da su Ičići osma, a prvi tekstovi u Jutarnjem bit će u petak.

- Idemo dalje, prema jugu, do Dubrovnika i Slanoga. Imamo anketne upitnike na pet jezika i pitanja se kreću od ljubaznosti osoblja, čistoće marina, čistoće mora, funkcionalnosti marina pa sve do toga koja im je najbolja marina. Ona koja na kraju bude odabrana kao najbolja, dobiva Zlatno sidro - rekao nam je Gerovac.

Broje nagrade

Osim Zlatnog sidra, Nautička patrola dodjeljuje i druge nagrade, poput Zlatnog osmijeha Jadrana i priznanja za čistoću mora.

- Ove godine odlučili smo da kredo patrole bude povezivanje zelene i plave Hrvatske. Imamo, dakle, našu ‘plavu magistralu’ kojom plovimo, a u ‘pozadini’ su OPG-i koji su razvili svoju aktivnost, od vina, ulja, svježeg voća i povrća do meda i apiterapije. Ta veza između OPG-a i nautičara već je sama proradila, OPG-i već dostavljaju nautičarima na brodove svoje proizvode, a naš je cilj da tu vezu dodatno ojačamo - kaže Gerovac.

Iskustva prvih marina koje su ove godine obišli, kako ističe Gerovac, ukazuje na to da je situacija s nautičkim turizmom sve bolja i bolja.

- Kada smo počeli, ACI marina Umag već je bila dobro popunjena. Ta je marina specifična, ona je najsjevernija i tamo drže brodove Talijani, Slovenci i Austrijanci kojima su ti brodovi praktički vikendice. Čim se otvorila mugućnost, oni su došli u marinu. U Vrsaru su nam, pak, rekli da imaju 45 posto turista u odnosu na prošlu godinu, dakle gotovo pola. Kad smo došli do Pule, proradio je i čarter. Svjedočili smo tome da se stvara čarter muving, što znači da kreću prema jugu. To ukazuje da bi i na jugu mogli imati slične slike - kaže Gerovac.

Mjere zaštite

Ističe da se marine pridržavaju svojih pravila zaštite od koronavirusa, a i da su nautičari sretni što je završila izolacija i što su napokon mogli doći na godišnji odmor na Jadran.

Šesteročlana posada ima svoje stalne članove, a i one koji će se mijenjati tijekom dva mjeseca patroliranja. Gerovac je vođa patrole i on će na brodu biti čitavo vrijeme.

- Desna brodska ruka mi je Milan Ilić iz Rijeke, skiper i moj dugogodišnji sudrug s jedrenja. Tu je Tomislav Juranović Jura, koji je u sve četiri patrole bio prva novinarska violina. Matej Devčić je druga violina, ali još je na provjeri ‘patrola benda’. Inače, svira pet instrumenata, a sada ćemo vidjeti kako tuče u novinarske žice. Fotoreporter je Tomislav Krišto koji je bio u tri patrole, on je zmaj koji sve zna. Imamo i studenta Fakulteta političkih znanosti Luku Kasala, koji dolazi iz Livna. On je zadužen za anketiranje nautičara. Dosad je u svih sedam marina anketirao sve nautičare koje je zatekao tamo, dakle ima stopostotnu efikasnost. Ima odlično prolazno vrijeme što se toga tiče i ako mu krene kao Daliću, gdje mu je kraj - govori Gerovac.

Svaka će posada, prema njegovim riječima, ploviti po dva tjedna, tako da će biti napravljene četiri izmjene dok se dođe do Slanoga.

Kristijan Pavić, direktor tvrtke ACI marine koja je u srijedu proslavila 37. rođendan, rekao je da su povratne informacije koje preko Nautičke patrole dobivaju od nautičara vrlo korisne i da nastoje što bolje primijeniti sve njihove sugestije.

image
direktor tvrtke ACI marine Kristijan Pavić
Tomislav Kristo/CROPIX

- ACI-jeve marine do sada su negdje na 30-ak posto prometa u odnosu na prošlu godinu, što je otprilike u okvirima ovogodišnjeg nautičkog turizma u Hrvatskoj. Svaki dan situacija izgleda sve bolje i bolje i vrijeme je takvo da pogoduje izlasku nautičara na more. Ovih par recentnih događaja vezanih za koronu malo je poremetilo situaciju, ali, generalno, izgleda pozitivno - rekao nam je Pavić.

Prvi su gosti, kaže, vlasnici plovila koji dolaze iz takozvanih autodestinacija.

Optimizam

- Oni su došli nakon nekoliko mjeseci provjeriti svoje brodove, pripremiti ih za sezonu i iskoristiti ovo što smo ponudili u lipnju, a to je besplatan tranzit kroz naše marine za sve korisnike naših vezova. Prve reakcije su kao i svih nas kada smo napokon mogli izaći iz kuće. Svaki naš klijent voli ploviti, voli more i drago mu je što može doći - kaže Pavić.

Dodaje da ACI i sam provjerava zadovoljstvo svojih klijenata, no informacije koje dobivaju od Nautičke patrole jako su im vrijedne.

- Novinari koji prate nautiku znaju postaviti pitanje na pravi način i od sugovornika dobiti sve relevantne informacije. To nam puno pomaže da budemo kvalitetniji. Svaka kritika, i dobra i ona negativna, uzima se u razmatranje i uključena je u buduće procese rekonstrukcija marina i poboljšanja pogodnosti za nautičare - rekao nam je direktor ACI-ja.

image
prva postava patrole s vođom Mladenom Gerovcem
Tomislav Kristo/CROPIX

Ravnatelj Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić istaknuo je da nautika i u doba korone pripada u top-ponudu hrvatskog turizma jer brodovi, osim što pružaju osjećaj sigurnosti, nude i doista jedinstven doživljaj Jadrana.

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je da nautičari itekako doprinose turističkoj potrošnji.

- Nautičari prosječno dnevno troše 126 eura, s time da oni koji dolaze iz zemalja poput Francuske ili Velike Britanije troše i više, 220 do 230 eura - istaknuo je Cappelli.

I on Nautičku patrolu Jutarnjeg prepoznaje kao izvrsnog promotora nautičkog turizma, ali i korektiv u radu hrvatskih marina.

- Već vas se i pomalo boje, to je dobro. Prisilili ste ih da se kvalitetnije ponašaju - našalio se ministar turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:56