POTVRDIO OPTUŽBE

PO PRVI PUT PROGOVORIO HRVATSKI POLICAJAC O SITUACIJI S MIGRANTIMA 'Postupamo nezakonito, ilegalno protjerujemo migrante, slušamo naredbe'

Ilustracija
 Robert Fajt / CROPIX

Premda je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović već više puta odbacio bilo kakve insinuacije o kršenju zakona pri odnošenju s ilegalnim migrantima, po prvi je put o situaciji svjedočio hrvatski policajac koji je anonimno za Telegram progovorio o sustavnim i organiziranim grupnim protjerivanjima izbjeglica s teritorija Republike Hrvatske na teritorije Republike Srbije i Bosne i Hercegovine suprotno hrvatskim i međunarodnim zakonima.

Zagrebački je policajac otkrio da je zajedno s kolegama u više navrata provodio nezakonita vraćanja migranta iz Zagreba na granicu, bez evidencije i bez pružanja mogućnosti da zatraže azil, a po naredbi nadređenih.

- Početkom 2017. vratio sam prvu grupu migranata. Naredbe sam dobivao od šefa smjene jer o svemu što se dogodi na terenu moraš obavijestiti šefa smjene. Dakle, nazovem šefa smjene, kažem da imamo grupu migranata. Često nam građani dojave kada vide migrante, a nekada bismo ih i sami našli na ulici. Šef smjene mi onda kaže da će me nazvati za 10 minuta. Nazove me na privatni mobitel na kojemu se ne snimaju razgovori, kaže da ih vozimo na granicu. Migranti kažu: ‘Azil’, a mi: ‘No azil’ i stavimo ih u maricu u kojoj isključimo vezu, koja inače stalno odašilje GPS signal, da se ne bi znalo gdje smo.

Napravimo im pretres, bez naloga naravno, da vidimo odakle su ušli u Hrvatsku, imaju li neki račun iz kafića, karticu za mobitel, ili nam oni sami kažu. Kada utvrdimo iz koje zemlje su došli, tamo ih vodimo. Na putu bi se pri svakom ulasku i izlasku iz područja policijske postaje trebalo prijaviti operativno-komunikacijskom centru. I putuje se s putnim nalogom na kojem sve piše, gdje ideš i zašto. Kod vraćanja migranata to se ništa nije radilo. Njih se vraćalo bez ikakve dokumentirane procedure. Kao da ih nikada nismo našli ni odveli do granice - prepričava postupak nezakonitih vraćanja izvor za Telegram.

Time se krši pravo izbjeglicama da zatraže međunarodnu zaštitu, propisi prema kojima se ne smiju provoditi grupna protjerivanja krši se UN-ova Konvencija o statusu izbjeglica, Europska konvencija o ljudskim pravima, Povelja EU o temeljnim pravima, direktive koje reguliraju sustav međunarodne zaštite i postupke povratka državljana trećih zemalja, Zakonik o schengenskim granicama, hrvatski Zakon o strancima i Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti.

Policajac je rekao i da u početku ni sami nisu znali da rade nešto nezakonito, a kasnije su shvatili da nemaju izbora. Premda nije svaki šef smjene zahtijevao zaobilaženje propisa i zakona, nisu ni svi policajci htjeli kršiti zakon. No, ako bi odbili naredbu, završili bi za kaznu na čuvanju objekata što se plaća od 3.500 do 4.000 kuna pa nakon toga više ne bi odbijali vratiti migrante.

- Po pravilniku bismo morali odbiti naredbu ako je protuzakonita i obavijestiti o tome neposrednog nadređenog osobe koja je izdala protuzakonitu naredbu. Ali, nemaš se kome obratiti, jer su te naredbe dolazile od nadređenih kojima bi se ti, kao, trebao žaliti. Svi smo znali da su šefovi smjene naredbe dobivali od svojih nadređenih, to je javna tajna. Takva je hijerarhija MUP-a. Imaš načelnika postaje i trojicu pomoćnika načelnika, nije se nijedan šef smjene sam toga sjetio - ispričao je policajac dodajući da nikad nije svjedočio nasilju policije ili premlaćivanju migranata. Njegovo svjedočenje u cijelosti možete pronaći na Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:54