BORBA PROTIV KRVOPIJA

Po prvi puta tretirat će se komarci na području Parka prirode Kopački rit; Stručnjak upozorava: ‘To je besmisleno, evo zašto‘

Prof. dr. sc. Hackenberger Kutuzović s Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku smatra da ovo odobrenje nema smisla

Komarci/Ilustracija

 Shay Levy/Alamy/Alamy/Profimedia/Shay Levy/alamy/alamy/profimedia

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odobrilo je Gradu Osijeku provođenje adulticidnog i larvicidnog tretiranja komaraca na području Parka prirode Kopački rit te larvicidnog tretiranja komaraca na području Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit. Bit će to prvi put u povijesti da se komarci tretiraju u području Posebnog zoološkog rezervata, a općenito u Kopačkom ritu tretiranje se nije radilo desetljećima.

- Mogu iskazati veliko zadovoljstvo jer smo od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobili dopuštenje da nam je dopušteno larvicidno tretiranje posebnog zoološkog rezervata Parka prirode Kopački rit, što je prvi puta u povijesti, jer poznato je da 95 komaraca koji dolaze u Osijek, dolaze s područja okolnih općina pa će nam ovo stvarno pomoći. Ove smo godine, kao nikada do sada ušli u borbu s komarcima. Sklopili smo sporazum o tretiranju komaraca s okolnim općinama Bilje, Darda, Petrijevci i Erdut s čijeg teritorija dolazi 95 posto komaraca u grad Osijek - rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, dodavši kako s ovime očekuju još veću učinkovitost borbe s komarcima.

Inače, prema rješenju Ministarstva koje je utemeljeno na mišljenju Zavoda za zaštitu okoliša i prirode ‘‘poštovanje propisanih uvjeta zaštite prirode zahvati protiv komaraca neće promijeniti obilježja zbog kojih su područja Parka prirode Kopački rit i Posebnog zoološkog rezervata Kopački rit zaštićena. Tretiranje je dopušteno isključivo na području rubne zone Parka prirode, okrenute prema naseljima, a larvicidno na području rubne zone Posebnog zoološkog rezervata, ulazeći u južni dio posebnog rezervata najviše 200 metara od njegove granice prema unutrašnjosti te na rubnom području zapadnog dijela Posebnog rezervata ulazeći najviše 200 metara od granice rezervata prema njegovoj unutrašnjosti.

Također, tretiranje je dopušteno isključivo biocidnim pripravcima koji se nalaze na Popisu biocidnih pripravaka kojima je dano odobrenje za stavljanje na tržište. Tretiranje je odobreno isključivo sa zemlje, a "po završetku tretiranja potrebno je izraditi izvješće o stanju indikatorskih organizama na tretiranom području prije i nakon tretmana te o brojnom stanju i vrstama komaraca u naseljima smještenima na rubnim dijelovima Parka prirode Kopački rit i Posebnog rezervata te ga u digitalnom obliku dostaviti Upravi za zaštitu prirode.‘‘

Međutim, prof. dr. sc. Branimit Hackenberger Kutuzović s Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku smatra da ovo odobrenje nema smisla.

- Odobrenje na jednom tako malo dijelu nema smisla jer nije moguće napraviti adekvatnu kontrolu učinka, kako na komarce, tako i na okoliš. Dakle, opet će se upotrebljavati sredstva na bazi BTI-a ili sredstva koja su kratko perzistentna i za koja se a priori zna da nemaju dugoročni učinak na faunu komaraca. To je potez kojim se pokušava pokazati da ipak postoji dobra volja da se tretira i zaštićeno područje, ali koji je sam po sebi potpuno besmislen i rezultati će se moći tumačiti samo na način koji odgovora onome koji će ih tumačiti. U svemu tome je dobro samo to što se pokazalo da je MINGOR u stanju odobriti zahvate u zaštićenom području, ali veličina prostora koji je odobren je besmislena – smatra Hackenberger Kutuzović, koji je ponovio kako je za zaštićena prirodna područja u smislu borbe protiv komaraca neophodno "provesti jedan dugoročni postupak u trajanju od 5-7 godina sa drugim sredstvima i pod kontrolom NGO-a ili stručnjaka da se vidi koliko to sredstvo utječe na ekološki sustav."

- BTI kao toksin koji se smatra biološkim sredstvom, a koji će se prema ovom odobrenju upotrebljavati na području Kopačkog rita, ima smisla upotrebljavati tek nakon što se broj komaraca, uz upotrebu drugih sredstava i na većoj površini, smanji na prihvatljivu razinu - istaknuo je ovaj profesor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:06