KUĆNI PRITVOR ZA PIRUŠKU CANJUGU?

Po ZKP-u nema  osnove, ali Ustavni sud dao je presedan

 
 CROPIX

Obrana Piruške Canjuge, osumnjičenice u aferi Agrokor, zatražila je od Državnog odvjetništva da joj se ne odredi istražni zatvor, nego neka od blažih mjera poput kućnog pritvora. Učinili su to u slučaju da ne dođe do odbijanja zahtjeva DORH-a za određivanjem istražnog zatvora, što se u konačnici dogodilo.

Razlog je tome, kako je objasnio njezin odvjetnik Anto Nobilo, ozbiljna bolest njezina dvogodišnjeg djeteta, koje prima kemoterapije te mu je u oporavku nužna prisutnost majke.

Iznimka

Zakon o kaznenom postupku ne navodi težu bolest djeteta kao okolnost koju se mora uzeti u obzir pri odlučivanju o izricanju mjere istražnog zatvora osumnjičeniku ili kao okolnost koja bi automatski isključila takvu mogućnost. Kao okolnosti zbog kojih se istražni zatvor smije izricati samo “iznimno” Zakon navodi trudnoću osumnjičenice, zatim činjenicu da je osumnjičenik osoba starija od 70 godina te da se radi o osobi “s tjelesnim nedostacima koji joj onemogućuju ili bitno otežavaju kretanje”.

- Ni bolest djeteta ili drugih članova obitelji, a ni osumnjičenika Zakon ne propisuje kao okolnosti koje utječu na odluku o istražnom zatvoru. Međutim, odluka Ustavnog suda iz ožujka ove godine upravo težu bolest djeteta, koju niži sud nije uzeo u obzir, navodi kao okolnost koja se mora razmotriti - kaže dr. Igor Martinović, profesor kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci.

U toj odluci Ustavni je sud odlučivao o ustavnoj tužbi koju je podnijela osoba u istražnom zatvoru, osumnjičena za proizvodnju i preprodaju droge, a koja se žalila na odluku nižeg suda koji mu je odbio žalbu na produljenje mjere istražnog zatvora. Ustavni je sud uvažio njegovu tužbu i vratio predmet na ponovni postupak: jedan od razloga takve odluke bio je što sud pri odlučivanju “nije provjerio navode podnositelja o njegovim obiteljskim okolnostima (navodna teža bolest djeteta)”.

- Takva odluka Ustavnog suda ne znači da se, zbog teže bolesti djeteta, automatski treba prekinuti mjera istražnog zatvora ili da je to automatski razlog da se takva mjera ne izriče, ali je jasno poručeno da se bolest djeteta treba ozbiljno razmotriti pri donošenju odluke - kaže dr. Martinović.

Dijete osumnjičene Piruške Canjuge je vrlo malo (dvije godine), a posljedice kemoterapija ozbiljne te je nepobitno da u djetetovu oporavku itekako pomaže prisutnost majke.

- U takvim slučajevima, kad je dijete malo i teško bolesno, po mojem mišljenju sud bi vrlo pažljivo trebao procijeniti sve objektivne okolnosti - kaže dr. Martinović, ističući da konkretni slučaj ne može komentirati jer s njim nije dovoljno upoznat, nego iznosi tek načelno mišljenje.

Glavni razlozi

- Zakonske osnove za izricanje istražnog zatvora jasno su propisane. U prvom redu, to je bijeg osumnjičenika ili osobite okolnosti koje upućuju na opasnost da će pobjeći. U slučaju osumnjičenika ili osumnjičenice s malim i teško bolesnim djetetom koje zahtijeva kontinuirano liječenje rizik od bijega je bitno manji u odnosu na osumnjičenike koji se ne nalaze u takvoj situaciji - objašnjava dr. Martinović.

Druga dva glavna razloga za izricanje mjere istražnog zatvora su opasnost od ponavljanja kaznenog djela, dovršenja pokušanog kaznenog djela ili počinjenja još težeg kaznenog djela te opasnost da će uništiti, sakriti ili krivotvoriti dokaze ili tragove ili utjecati na svjedoke, vještake, sudionike ili prikrivače.

- I svaki od ta dva razloga mora se razmotriti u kontekstu obiteljske situacije, odnosno bolesti djeteta - kaže dr. Martinović.

Tri okolnosti zbog kojih se istražni zatvor može izreći samo iznimno

- ako je osumnjičena osoba u trenutku donošenja odluke o istražnom zatvoru u drugom stanju

- ako je osumnjičena osoba u trenutku donošenja odluke o istražnom zatvoru starija od 70 godina života

- ako je riječ o osobi s tjelesnim nedostacima koji joj onemogućuju ili bitno otežavaju kretanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:41