POSAO ZA MVP

POBIJEDILA NA NATJEČAJU IAKO NIJE BILA NAJJEFTINIJA Državni službenici engleski će za potrebe našeg skorog predsjedanja EU učiti kod Tuđmanove unuke

lijevo: Dinka Krčelić i Nina Tuđman Vuković, suvlasnice Projectus grupe; desno: Franjo Tuđman
 Tomislav Krišto / CROPIX, Božidar Vukičević / CROPIX

Zbog skorog predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, potrebno je dodatno obučiti nešto državnih i javnih službenika, a Ministarstvo vanjskih poslova, koje je raspisalo natječaj za njihovu obuku, u ove će svrhe uložiti 1,7 milijuna kuna.

Taj će novac otići dvjema tvrtkama koje su, kao zajednica ponuditelja, uspjele izboriti ovaj posao na natječaju raspisanom u Narodnim novinama, a jedna od njih, doznaje Jutarnji list, zove se Projectus grupa te je u vlasništvu Nine Tuđman Vuković, unuke prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kćeri Miroslava Tuđmana.

Kako je vidljivo iz dokumentacije dostupne u Narodnim novinama, tvrtka Projectus grupa posao je dobila u kombinaciji s belgijskom školom College of Europe, registriranom u Bruggeu, i to unatoč činjenici da je konkurentska zajednica ponuditelja, jedina koja se uz zagrebačko-belgijsku kombinaciju također javila na natječaj, imala znatno povoljniju ponudu.

Jeftiniji ponuđač

Riječ je bila o zajednici ponuditelja dviju zagrebačkih tvrtki, WYG savjetovanje d.o.o te HalPet, a koje su na natječaju raspisanom još u srpnju ove godine ponudile cijenu od 1,1 milijun kuna s PDV-om.

Ipak, ponuda zajednice ponuditelja među kojima je i tvrtka Tuđmanove unuke Projectus grupa u analizi ponuda ostvarila je znatno veći broj bodova, prvenstveno zato što je ponuda konkurentske zajednice ponuditelja navodno imala slabu kvalitetu programa i predložene prezentacije, kao i slabe dokaze o “kvaliteti mjera poduzetih radi osiguranja visoke kvalitete usluge”.

Odbijena zajednica ponuditelja odluku Ministarstva vanjskih poslova potom je pokušala osporiti uloživši žalbu Komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, ali kako je ona nedavno odbijena kao neosnovana, jučer je u Narodnim novinama napokon objavljena i obavijest o dodjeli ugovora, i to skoro pet mjeseci od početka natječaja.

Specifičan posao

Jutarnji list pokušao je dobiti komentar jedne od vlasnica tvrtke Projectus grupe Nine Tuđman Vuković, ali ona nas je uputila na svoju partnericu i direktoricu Dinku Krčelić koja je, kaže, od početka vodila taj projekt.

“Obuka, između ostaloga, uključuje razvoj poslovnih vještina, vještine predsjedanja sastancima, kao i jačanje jezičnih znanja. Naša tvrtka, konkretno, u ovom će poslu biti zadužena za jačanje znanja iz engleskog jezika”, ispričala je Krčelić koja se u trgovačkom registru, uz Tuđman Vuković, navodi kao osnivačica društva.

Projectus grupa, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani je imala sveukupno šest zaposlenika te godišnje prihode od 1,6 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:40