SPORNA ODLUKA

POBUNA GRADONAČELNIKA ZBOG ODLUKE MINISTARSTVA Naređeno zatvaranje 27 nesaniranih odlagališta: 'Kako da građanima objasnim poskupljenje odvoza smeća?'

U Ministarstvu odbacuju optužbe gradonačelnika, tvrde da su o svemu bili informirani prije godinu dana
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nedavno je donijelo odluku o zatvaranju 27 nesaniranih odlagališta otpada u deset različitih županija koja bi u potpunosti na snagu trebala stupiti kroz nekoliko mjeseci. Ova odluka iznenadila je brojne čelnike gradova i općina koji ističu kako nisu bili ranije obaviješteni. Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme, kaže kako su oni i ranije donijeli odluku o saniranju i zatvaranju odlagališta, no pod uvjetom da se u blizini otvori centar za gospodarenjem otpadom (CGO).

- Hitno smo raspisali natječaj, no nitko nam se još nije javio. Žalili smo se na odluku Ministarstva i tražili da se odgodi dok se ne napravi CGO, no nismo dobili nikakav odgovor. Očigledno je riječ o nepromišljenoj odluci - smatra Pirak. S njim se slaže i Ante Pranić, prvi čovjek Vrgorca, koji se pita kako da sada objasni građanima zašto moraju povećati račune.

- Trebali bismo voziti otpad u Imotski, čije odlagalište je u puno lošijem stanju od našega. Oni ga pak ne žele primiti. Uostalom, da smo ranije znali, onda bismo se pripremili, ako ništa drugo tražio bih od drugih gradova da k nama voze otpad pa da i nešto zaradimo na tome do popunjavanja kapaciteta kojeg je sada ostalo za još tri godine. Ovako moramo samo mijenjati odluke preko noći i izgubit ćemo novac jer vozimo otpad s jednog odlagališta na drugo, a najlošije će proći građani koji to moraju platiti - veli Pranić.

Puno teža situacija je na otocima, gdje već sada imaju velike probleme s otpadom s obzirom na to da gradovi moraju svoj odvojeno prikupljeni otpad voziti o svom trošku na kopno, što znači još više problema za proračun. Ujedno, u nezavidnoj situaciji se nalaze i gradovi koji taj otpad odjednom trebaju primiti. Primjerice, zatvoreno je odlagalište u Starom Gradu na Hvaru i otpad bi sada trebao ići u Grad Hvar, no njihov gradonačelnik Rikardo Novak kaže da je to neprihvatljivo.

- Za dvije godine moramo sanirati naše odlagalište, ali ako počnemo primati njihov otpad to znači da će nam se puno prije zapuniti i onda mi nećemo imati kamo s otpadom. Osim toga, Stari Grad ne odvaja otpad dok mi to radimo i vozimo na kopno, što nam je isto tako ogromni trošak. Ne može Ministarstvo samo tako naložiti jednu takvu odluku bez da su nam ponudili alternativu - veli hvarski gradonačelnik.

Slična situacija je i na Visu. Komiži je zatvoreno odlagalište i oni su već pripremljeni za taj scenarij, no ne mogu ništa po tom pitanju učiniti dok Grad Vis ne riješi svoje probleme s odlagalištem. Zbog toga su oba grada u pat poziciji, a rješenje se neće tako brzo iskristalizirati.

Ipak, iz nadležnog Ministarstva kažu kako su još prije godinu dana obavijestili jedinice lokalne samouprave o spomenutoj problematici. Kažu da imaju sve informacije i imale su dovoljno vremena da se spreme za ovu situaciju te da ih njihovo negodovanje neće omesti. Ministarstvo, kako se može čuti, namjerava nastaviti istim smjerom, ali pritom treba naglasiti da će u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost omogućiti da odlagališta koja nastavljaju s radom imaju za to propisane uvjete te da im se za to osigura sufinanciranje, a jedinice lokalne samouprave koje koriste druga odlagališta imaju istu cijenu odlaganja.

- Teze pojedinih načelnika i gradonačelnika 'ne želim primati tuđi otpad' su potpuno deplasirane i predstavljaju u trenucima kad radimo na integralnom rješenju gospodarenja otpadom na razini cijele države uskogrudne i retrogradne - kaže neimenovani izvor iz ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:32