IZJASNILI SE PROTIV ŠEFA STRANKE

POBUNA U HSS-u 'Tražimo suspenziju Kreše Beljaka, radi nam štetu, a Vatrene naziva fašistima'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Na sjednici Regionalne organizacije Slavonija Hrvatske seljačke stranke, koja okuplja haesesovce iz pet slavonskih županija, 13 od 15 članova odlučilo je zatražiti suspenziju predsjednika stranke Kreše Beljaka zbog, kako se navodi u zapisniku, “neprimjerene izjave predsjednika HSS-a Kreše Beljaka prigodom dočeka hrvatske nogometne reprezentacije sa Svjetskog nogometnog prvenstva iz Rusije 16. srpnja 2018., kojom prilikom je svojom izjavom putem društvene mreže Twitter neprimjereno i tendenciozno okarakterizirao gosta naše reprezentacije fašistom pa time i hrvatsku nogometnu reprezentaciju”.

Šteta ugledu

- Zatražili smo suspenziju zbog nesagledive štete koju iz dana u dan čini predsjednik Beljak koji je uništio HSS, te je stoga odlučeno da se Predsjedništvu HSS-a podnese zahtjev za pokretanje postupka suspenzije protiv Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a, temeljem Pravilnika o postupku zbog disciplinske odgovornosti, te da se pokrene stegovni postupak protiv predsjednika HSS-a Kreše Beljaka pa predlažemo Predsjedništvu HSS-a donošenje odluke o privremenom udaljenju iz stranke (suspenziji) pozivajući se na članak 3. Pravilnika o postupku zbog političke odgovornosti članova HSS-a. Smatramo da je svojim izjavama, statusom na društvenim mrežama, nanio nemjerljivu štetu ugledu i političkim interesima HSS-a - rekao nam je član stranke koji je želio biti neimenovan jer je, kako kaže, Beljak svim članovima zaprijetio suspenzijom ako javno istupaju protiv njega.

Godišnji odmor

Predsjednik Krešo Beljak jučer nam je rekao kako o zahtjevu za njegovu suspenziju nema nikakvih saznanja i da je trenutačno na godišnjem odmoru. - Ne, doista nemam nikakvih saznanja o tom sastanku i nisam dobio nikakav zahtjev pa vam ništa ne mogu komentirati - kratko nam je rekao Beljak.

Nije želio odgovoriti ni na naš upit je li imao kakvih negativnih reakcija zbog spomenutog napisa na Twitteru u kojem se okomio na Marka Perkovića Thompsona napisavši: “Mora mi smeće fašističko dan pokvarit... ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!!”

Zvonko Pongrac, predsjednik RO-a Slavonija koji je vodio spomenutu sjednicu, jučer nam se ispričavao službenim putem, a Ana Marija Petin, gradonačelnica Orahovice i saborska zastupnica, nije odgovarala na naše pozive.

Dugotrajni sukob

Uz Beljaka i Petin, HSS u Saboru ima još zastupnike Željka Lenarta, Mladena Madjera i Davora Vlaovića koji je na glasanju u Osijeku bio suzdržan oko suspenzije. Cijeli postupak pokrenuli su i inicirali članovi najveće općinske organizacije HSS-a iz Čepina.

Podsjetimo, otkako je došao na čelo HSS-a prije tri godine, iz HSS-a su istupili ili su isključeni iz stranke brojni dotad vodeći HSS-ovci: bivši predsjednik Branko Hrg, Nenad Matić, župani Darko Koren i Stjepan Kožić te europarlamentarka Marijana Petir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:49