JE LI NETKO KONTAMINIRAO UZORKE?

POBUNA ZBOG MASNIH MRLJA Analize kažu da je ispravna, no građani ne žele piti ovakvu vodu, a jedna Brođanka je izvela eksperiment koji ju je šokirao

 
 e-brod, CROPIX

Voda u Slavonskom Brodu zdravstveno je ispravna za piće, kuhanje i pranje. Tako tvrde u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. No, dio građana, nepovjerljiv prema institucijama osobito nakon nedavnog zagađenja vode uoči Uskrsa, i dalje ne koristi vodu iz javnog vodoopskrbnog sustava.

Neki su u njoj primijetili masne mrlje, a nekima smrdi, pa ne žele riskirati. Jedna je, pak, čitateljica portala e-brod, izvela eksperiment, pa je u 17 sati natočila vodu u čašu, a oko 21 sat u njoj se pojavila manja količina masnoće.

- Čula sam od ljudi da je voda masna, ali da se to vidi tek kada malo odstoji, pa sam napravila eksperiment, a jutros je na površini vode u sredini čaše vidljivo formirana masna mrlja u sredini - javila je čitateljica ovom portalu, poslavši im i fotografije čaše s vodom.

Inspekcija

- Netko ipak nešto krije. Nemoguće da je voda ispravna, a tako masna, ne može to biti samo kod mene. Otkako je objavljeno da je voda ispravna, kombinirali smo - pili smo vodu iz boce, ali i onu iz slavine. Od jutros, kada sam vidjela kako izgleda, sigurno ju više neću piti, a ovaj uzorak planiram odnijeti u Zavod za javno zdravstvo - dodala je naša sugovornica Brođanka.

e-brod

Je li masna mrlja koja se vidi na fotografiji povezana s nedavnim zagađenjem, nitko od nas ne može tvrditi, no gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara smatra da to nije povezano. - Voda se analizira redovito. Jučer su od Zavoda za javno zdravstvo i Vodovoda uzeti uzorci, a danas ih je uzela i sanitarna inspekcija. Čisto sumnjam da je to povezano s posljednjim onečišćenjem. Nisam primijetio ni da voda smrdi ni da se u njoj nešto vidi - rekao je Duspara.

Ravnatelj ZZJZ-a Brodsko-posavske županije, dr. Ante Cvitković, ispričao se obvezama u Zagrebu, a ministar zdravstva Milan Kujundžić u četvrtak je na pitanje je li upoznat s time da se u vodi pojavljuju masne mrlje, kratko odgovorio kako najnoviji nalazi pokazuju da je voda u Slavonskom Brodu ispravna.

- Stručnjaci kemičari tvrde da je voda nakon kemijske analize ispravna. Uzrok zagađenja nisam doznao, nisam čuo da se utvrdilo što je bio uzrok tom incidentu - rekao je Kujundžić.

Slavica Lemaić, nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, uvjerena je da ova mrlja nema nikakve veze sa situacijom s kraja ožujka. Štoviše, uvjerena je da je zagađenje pitke vode u Slavonskom Brodu ugljikovodicima zbog akcidenta koji se Croduxu dogodio kod Slobodnice, kada je iz produktovoda koji su ispitivali iscurila određena količina benzina, “ne drži vodu”, i to toliko da je odlučila DORH-u u Zagrebu podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog zloporabe položaja i ovlasti.

Ona sumnja da su analizirani uzorci vode bili - kontaminirani.

- Niz okolnosti upućuje na to da je nepoznati počinitelj kontaminirao analizirane uzorke vode jer da se radilo o nekom trećem uzroku zagađenja, bilo bi nemoguće da se visoka prekoračenja maksimalno dopuštene koncentracije ugljikovodika u vodi za samo dva dana smanje na gotovo zanemarivu razinu - objasnila je Lemaić, koja svoje tvrdnje temelji i na činjenicama prikupljenim svojim dvotjednim istraživanjem, između ostalog i razgovoru s dr. Viktorom Simončićem, našim stručnjakom iz područja tehnologije nafte, kemijskog inženjeringa i zaštite okoliša, koji je i nama potvrdio da akcident nije mogao uzrokovati zagađenje vode.

Vodocrpilište

- Nemoguće je da ugljikovodici u tako kratkom roku, od dva dana, dođu do vodocrpilišta jer je napredovanje vode ili nafte kroz tlo vrlo malo, možda metar na dan. Osim toga, dolje je sloj vode na kojem bi ugljikovodici, i da su se slučajno probili, a nisu, ostali plivati. Nadalje, svi rezultati su pokazali prisutnost ugljikovodika, ali ne aromatskih - poput, primjerice, benzena, toluena i ksilena, koji su sastavnice dizela, a nekih ima i u benzinu. Kod zagađenja naftnim ugljikovodicima u analizama se moraju pokazati aromatski ugljikovodici, a oni nisu nađeni.

Kad nema aromatskih, znači da ovi ugljikovodici ne potječu iz nafte. Ugljikovodik je i alkohol. Netko je mogao staviti unutra dvije boce rakije i eto vam ugljikovodika u vodi. To je drugi razlog zbog kojeg se to nije moglo dogoditi. Treći, koji smatram najvažnijim, jest da je nemoguće imati skok u koncentracijama. Imate ugljikovodike i onda ih odjednom nemate. Da je nešto polako istjecalo i doteklo do vode, koncentracija ugljikovodika polako bi rasla, a kad bi prestalo istjecati, onda bi polako opadala i bila bi sve manja. Nemoguće je imati nagli skok pa da odjednom nema ničega - rekao je dr. Simončić.

- Uzrok nije u akcidentu Croduxa ni filtrima. O uzorkovanju, pak, ne bih govorio - rekao je dr. Simončić, dodajući da je Slavonski Brod 2008. imao u nekim dijelovima zagađenje ugljikovodicima iz Toplane.

Istraga će uskoro utvrditi tko je odgovoran za zagađenje vode

Vijećnica Slavica Lemaić očekuje brzu istragu.

- Činjenica je da je Crodux odgovoran za curenje iz produktovoda, a u kojoj mjeri, utvrdit će istraga i to nema nikakve veze sa zagađenjem vode. Zbog svega postavljam pitanja i sumnjam da su uzorci vode bili kontaminirani, a tko je za to imao motiv, trebaju utvrditi policija i DORH. Kada se otkrije motiv, naći će se i mogući počinitelj - zaključila je Lemaić.

Gradonačelnik Duspara rekao nam je da ne želi komentirati “vijećnicu koja sebi, očito, malo više daje za pravo”, ali sumnja da bi se netko išao igrati s kontaminiranjem uzoraka vode.

Da MUP i Državno odvjetništvo provode kriminalističku istragu o ekološkom incidentu koji se dogodio, potvrdio je u četvrtak zamjenik ravnatelja policije za kriminalitet Željko Prša.

- Idemo široko i sveobuhvatno, zasigurno nikakvog zataškavanja neće biti. U suradnji s DORH-om Ravnateljstvo policije dalo je prioritet tom slučaju i očekujemo da će istraživanje rezultirati prijavom protiv nekoga - rekao je Prša. (N.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:27