RIJEKA

Počelo saslušanje devetorice osumnjičenih u aferi Uljanik kod suca istrage, za devetoricu predložen istražni zatvor

Marinko Brgić
 Matija Djanjesic / CROPIX

Devetorica osumnjičenih u aferi Uljanik za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i jednu subvencijsku prijevaru u tvrtkama Uljanik i 3. maj, od 1,2 milijarde kuna, u četvrtak ujutro dovedena su na Županijski sud u Rijeci, gdje je počelo saslušanje kod sudca istrage Duška Tišme, koji će odlučiti o njihovu zadržavanju u istražnom zatvoru.

Na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u srijedu većina se branila šutnjom. Za devetoricu je predložen istražni zatvor, dok su trojica puštena da se u daljnjem tijeku postupka brane sa slobode.

U akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić.

Osumnjičeni su za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje se na više od 1,2 milijarde kuna.

Za sve, osim za Šorca, Pahljinu i Milovana, Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je određivanje istražnog zatvora.

Prema kaznenoj prijavi policije njih 12 osnovano se sumnjiče da su počinili više kaznenih djela protiv gospodarstva - zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 246. (stavka 1. i 2.) Kaznenog zakona te jednog kaznenog djela subvencijske prijevare.

Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine na štetu jednog trgovačkog društva iz Rijeke i jednog iz Pule te državnog proračuna, navelo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:17