SUD U VARAŽDINU

Počelo suđenje ginekolozima iz 'Ordinacije' koji su obavljali ilegalne pobačaje

 Željko Hajdinjak/CROPIX

VARAŽDIN - Na Općinskom sudu u Varaždinu počelo je suđenje ginekolozima uhićenim u policijskoj akciji „Ordinacija“.

Na prvom ročištu sutkinja Mirna Mavriček je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva i odvjetnice petookrivljenog Pavla Perkovića donijela odluku da se javnost isključi sa suđenja zbog zaštite intime svjedoka prema članku 293.4 Kaznenog zakona.

Ginekologe varaždinske Opće bolnice Davora Faru (54), Oskara Kirchbauma (67), Aleksandra Jukića (40) i Zorana Pitnera (50) tereti se da su od jeseni 2007. godine do rujna ove godine kao ginekolozi Opće bolnice Varaždin kod više trudnih žena, na njihovo neposredno traženje ili uz posredovanje ginekologa iz Novog Marofa Pavla Perkovića (39), ginekologa privatnika iz Koprivnice Nevena Hečimovića (57) i ginekologa privatnika iz Bjelovara Cvjetka Čandrlića (69), obavljali medicinske zahvate prekida neželjene uredne trudnoće, za što su tražili i primali novčane iznose u rasponu od 600 kuna do 2 tisuće kuna, a novac su zadržavali za sebe.

Pritom su izdavali uputnice u koje su upisivali lažne dijagnoze, a obavljene pobačaje nisu evidentirali u službenoj dokumentaciji bolnice.

Tereti ih se da su si na taj način pribavili protupravnu materijalnu dobit u iznosu od 56 630 kuna, te ujedno oštetili Opću bolnicu Varaždinu za iznos od 52.000 kuna.

Faru i Kirchbauma optužuje se i da su obavljene medicinske zahvate prekida neželjenih urednih trudnoća lažno prikazivali u službenim evidencijama Opće bolnice Varaždin kao medicinski indicirane pobačaje te da su navodili neistinite dijagnoze.

Kirchbauma, koji je prošli petak umirovljen, se tereti i da je sastavljao neistinite povijesti bolesti i otpusne listove, te nalagao formiranje neistinitih bolničkih kartona o tobožnjem liječenju pacijentica u bolnici. U tim slučajevima troškovi padaju na teret HZZO-a koji je Općoj bolnici Varaždin na temelju takvih neistinitih podataka priznao i platio iskazane troškove te je HZZO na taj način oštećen za oko 20 tisuća kuna.

Jukića se tereti i da je u listopadu prošle godine izvršio i ilegalni pobačaj, odnosno da je izvršio medicinski zahvat prekida neželjene trudnoće nad maloljetnicom koja se nalazila u 14. tjednu trudnoće dok zakon dopušta prekid trudnoće do 10. tjedna trudnoće.

Bivšeg voditelja Odjela za ženske bolesti i porodništvo varaždinske Opće bolnice Zorana Pitnera tereti se i da je od prosinca 2006. do srpnja 2010. godine u privatnoj ginekološkoj ambulanti, koristeći okolnost da istodobno radi i kao liječnik u Općoj bolnici Varaždin, dogovarao sa svojim pacijenticama termine za porod u bolnici i obavljao porode u bolnici, za što je tražio i primao novčane iznose od 500 eura i novac zadržavao za sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:23