RAZGOVORI

POČINJU ISPITIVANJA Sastavljen je popis za svjedočenje, Milijan Brkić jutros stigao u Državno odvjetništvo

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Državno odvjetništvo RH od danas počinje obavljati razgovore s nizom osoba kako bi se utvrdilo što se dogodilo s predmetom vezanim za “pucanje” mjera tajnog nadzora osumnjičenih u slučaju elitne prostitucije iz 2011. godine, a koji je u međuvremenu nestao iz nadležnog Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Kako nam je potvrđeno iz DORH-a, razgovori bi u narednim danima trebali biti obavljeni s deset, a možda i više osoba, odnosno sa svima koji su bili u doticaju ili imaju saznanja o sadržaju tog spisa. O tome koga će točno i kada ispitati, u DORH-u nisu željeli govoriti.

Kako javlja N1, Milijan Brkić ušao je u zgradu DORH-a u utorak oko 8.45 sati. Aktualnog potpredsjednika Sabora, koji je 2011. bio zamjenik ravnatelja policije, neki akteri u aferi elitne prostitucije dovodili su u vezu s pucanjem mjera. On je javno kazao kako će se odazvati pozivu DORH-a. Pritom je dao kratku izjavu novinarima.

- Vidim da informacije i dalje cure kad znate da ja dolazim. Odazvao sam se kao i svaki drugi građanin na poziv DORH-a. Čuli smo se, došao sam dati ponovno svoju izjavu koju sam dao 2011. Općinskom državnom odvjetništvu.

Na upit novinara nije želio iznositi pojedinosti o davanju iskaza 2011.godine.

- Ne mogu vam reći, morate razumjeti moju tadašnju poziciju, ja sam obnašao poslove zamjenika ravnatelja policije, neke detalje ne smijem iznositi. Dao sam izjavu na okolnosti navodnog curenja i probijanja mjera Općinskom državnom odvjetništvu.

Na pitanje je li bio krtica u tadašnjem sustavu, odgovorio je: 'Smiješno'.

Na temelju prošlotjednih izjava glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, ali i onih koji su imali značajnije uloge u spornom predmetu, trebao bi biti obavljen razgovor i s tadašnjom općinskom državnom odvjetnicom Željkom Pokupec, koja je u međuvremenu otišla iz tužiteljstva i radi kao odvjetnica. Naime, ona je zajedno sa svojim tadašnjim zamjenikom Silvijem Sušecom radila na predmetu elitne prostitucije, kao i na paralelno provedenim hitnim istražnim radnjama protiv nepoznatog počinitelja vezano za odavanje službene tajne, odnosno odavanje tajnih mjera.

Očekuje se da bi upravo Željka Pokupec mogla najviše reći o tome kako je oformljen taj predmet, koje su sve hitne istražne radnje provedene i što se sve još možda nalazilo u tom sada nestalom spisu, pa tako i je li tada ispitala Milijana Brkića, kako on tvrdi. Vjerojatno će se obaviti razgovor i s njezinom zamjenikom Sušecom koji je također radio na provođenju spomenutih hitnih istražnih radnji.

Treba napomenuti da Državno odvjetništvo istovremeno radi na rekonstrukciji nestalog spisa, te da su u međuvremenu od Županijskog suda u Zagrebu pribavili iskaze dvoje svjedoka koji su ispitani na tom sudu. Međutim, za pretpostaviti je da su se u sada nestalom spisu morale nalaziti i službene zabilješke o razgovorima sa svjedocima te druga policijska dokumentacija na temelju koje je od suda zatraženo provođenje hitnih istražnih radnji. Zbog toga se može očekivati da će DORH pozvati na razgovore i tadašnje djelatnike MUP-a, prvenstveno Božu Barbarića, bivšeg šefa riječkog policijskog USKOK-a, koji se u ljeto 2011. pozabavio slučajem kompromitacije tajnih mjera te je o rezultatima interne istrage koncem srpnja te godine izvijestio tadašnjeg šefa Uprave kriminalističke policije Vitomira Bijelića. Podsjetimo, cijela afera oko povezivanja Milijana Brkića s pojedinim akterima iz slučaja elitne prostitucije izbila je nakon što je Nacional objavio dijelove Barbarićeva izvješća u kojemu je Brkića povezivao s odavanjem tajnih mjera.

Moguće je da DORH pozove i Vitomira Bijelića kako bi se razjasnilo je li on ikome proslijedio spomenuto izvješće ili je možda nekoga usmeno upoznao s njegovim sadržajem.

Pored spomenutih osoba, vjerojatno će na razgovore u DORH biti pozvani i neki drugi zamjenici te službenici iz Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu kako bi se razjasnilo što se događalo sa sada nestalim spisom u smislu njegova vođenja i pridržavanja propisanih procedura. Za pretpostaviti je da će obavijesni razgovor biti obavljen i s bivšim glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, koji je, s obzirom na hijerarhijsku ustrojenost Državnog odvjetništva, morao znati za određena postupanja nižeg tužiteljstva.

No, unatoč svim nastojanjima aktualnog šefa DORH-a vrlo je neizvjesno kakav će biti ishod ove istrage. Spis se po svemu sudeći može rekonstruirati na temelju dokumentacije sačuvane na sudu i u MUP-u, ali ako se ne utvrdi što se zaista dogodilo s osnovnim spisom, je li slučajno zagubljen ili ga je netko “sklonio”, uvijek će ostati mogućnost da se u njemu nalazio i dodatni, za nekoga možda kompromitirajući materijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:17