ZATRPAO GA BAGER

POD OKRILJEM NOĆI Smeće iz Trogira, Makarske i Omiša potajice dovezeno u Kistanje

 Nikša Stipaničev/Cropix

KISTANJE - Sporni komunalni i ini otpad s područja Splitsko-dalmatinske županije ili točnije, s područja gradova Makarske, Omiša i Trogira, u petak je, kako doznajemo, pod okriljem noći dovezen u Kistanje i pohranjen na tamošnji općinski deponij, nakon čega ga je bager do zore razvlačio i potom potrpao zemljom.

Na postavljeni novinarski upit odaslan na adrese gradonačelnika Omiša, Trogira, Makarske i načelnika Općine Kistanje, do sada nam se samo javio gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić, koji nam je rekao da iz njeogovg grada u Kistanje nije otišlo nikakvo smeće ili otpad te kako s tim slučajem nemaju apsolutno nikakve veze.

Odgovore ostalih čelnika i dalje čekamo, pri čemu je znakovita šutnja načelnika Kistanja Gorana Reljića.

U medijima je prije nekoliko dana isticano da je problem odvoza riješen, s tim da se pronašla, kako se tada javno govorilo - tajna lokacija.

U novinarskom upitu načelniku Kistanja zatražili smo odgovor je li to istina i ako jest, jesu li o tome obaviješteni lokalni vijećnici ili je odluka o zbrinjavanju otpada nastala pod čudnim uvjetima.

Potvrdu o noćnom transportu i radu bagera dobili smo od više mještana Kistanja, koji su redom htjeli ostati anonimni.

Inače, riječ je o legalnom odlagalištu u vlasništvu Općine Kistanje koje se nalazi nekoliko kilometara sjeveroistočno od zaseoka Macure.

Podsjetimo, odnedavno splitsko odlagalište Karepovac više ne prima otpad iz Makarske i Trogira. Odbili su ih Šibenik i Ploče.

Inače, trogirsko i makarsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine i to nakon inspekcijskog nadzora.

Ministarstvo zaštite i okoliša naložilo im je sanaciju, a oni su nešto više od tri mjeseca svoj otpad dovozili u Split na Karepovac sve dok gradonačelnik Ivo Baldasar nije donio odluku da smeće mogu dovoziti do 7. veljače, a taj je rok u međuvremenu istekao. istekao.

U tom smislu predsjednik uprave trogirskog komunalnog poduzeća Holding Zlatko Rožić nije kazao gdje odvoze otpad, tek je istaknuo da će grad "nastojati riješiti problem na bilo koji način".

Na upit znači li to da još uvijek ne znaju kamo s otpadom, Rožić je negirao takvu informaciju dodavši da uvijek postoje određene metode i rješenja. "Sigurno je da ćemo pronaći rješenje. Negdje će se smeće sigurno morati zbrinuti", ustvrdio je nedavno Rožić dodavši da stanovnici Trogira neće imati nikakvih problema jer će grad biti čist.

"Građanima nije bitno gdje se otpad odvozi već da im grad bude čist, a to se i radi", dodao je tada Rožić.

Gradonačlenik Makarske: Načelnik Kistanja nam je ponudio pomoć...

Makarsko smeće koje se danima nalazi u tri preskontejnera, odložit će se na odlagalištu otpada u Kistanjama, u Šibensko-kninskoj županiji, i to zahvaljujući gradonačelniku Goranu Reljiću, koji je ponudio pomoć, doznaje se od makarskog gradonačelnika Tončija Bilića.

"Točno je da nam je ponuđena pomoć za rješenje s otpadom koji određeno vrijeme držimo u preskontejnerima. Nazvao me načelnik općine Kistanja i ponudio mi rješenje za već nagomilano smeće. Zaista mu od srca zahvaljujem. Spasio je Makarsku. Sada smo dva, tri dana mirni s obzirom da na dan imamo po jedan preskontejner smeća", izjavio je danas za Hinu gradonačelnik Bilić.

Potvrdio je kako bi iz triju kontejnera otpad trebali odložiti u Kistanjama najdalje do subote.

Inače, za večeras je najavljen skup mještana Planog i trogirskih čelnika, koji bi se trebali dogovoriti hoće li se u idućem razdoblju makarski otpad dovoziti na njihovo odlagalište. Mještani Planog proteklih su dana medijima izjavljivali da su protiv makarskog smeća te da će blokirati ulaz na trogirsko odlagalište ako se kamioni njihova komunalca približe deponiju.

Gradonačelnik Makarske Tonči Bilić rekao je da za sutra ujutro, ako se večerašnji skup ne završi pozitivno, ima najavljen sastanak sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom i načelnicima i gradonačelnicima općina i gradova u županiji.

Makarsko odlagalište otpada zatvoreno je u listopadu prošle godine nakon inspekcijskog nadzora. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode naložilo je njegovu sanaciju, zbog čega su Makarani nešto više od tri mjeseca bili prisiljeni svoj otpad dovoziti u Split na Karepovac, sve do 7. veljača, kada im je istekao rok za dovoz otpada. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:18