AKCIJA ORDINACIJA

Podnesen optužni prijedlog protiv još jedne liječnice varaždinske bolnice

U 54 navrata zlouporabila je položaj i ovlasti. Liječnica nije privedena, a optužni prijedlog protiv nje bit će podnesen redovnim putem
Varazdin, 191010.U danasnjoj akciji policije pod nazivom "Ordinacija" navodno su uhiceni ginekolozi iz bolnice u Varazdinu zbog obavljanja ilegalnih abortusa. Osim petorice iz Varazdina uhiceni su i po jedan lijecnik iz Koprivnice i Bjelovara.Na slici: ginekoloski odjel bolnice u Varazdinu.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Željko Hajdinjak / CROPIX

VARAŽDIN - Opća bolnica Varaždin doživjela je još jedan težak udarac. U nastavku policijske akcije Ordinacija istragom je obuhvaćena i jedna liječnica koja je osumnjičena da je u 54 navrata zlouporabila položaj i ovlasti. Liječnica nije privedena, a optužni prijedlog protiv nje bit će podnesen redovnim putem.

Liječnica se sumnjiči da je od siječnja 2008. do veljače 2010. godine od liječnika koji je u privatnoj ginekološkoj ordinaciji uzimao uzorke za daljnju analizu, zaprimala uzorke, obavljala njihovu analizu i izrađivala kompletne nalaze, ali ih nije prikazivala u propisane i obvezne evidencije u sklopu djelatnosti u Općoj bolnici Varaždin, čime je uzrokovala sprječavanje fakturiranja troškova obrade tih nalaza od strane Opće bolnice prema privatnoj ginekološkoj ordinaciji.

Neslužbeno doznajemo da se radi o slučaju koji je vezan uz uhićenog bivšeg voditelja Odjela za ženske bolesti i porodništvo Zorana Pitnera. On je navodno kao vlasnik privatne ginekološke ordinacije u Opću bolnicu donosio uzorke koji su analizirani o trošku bolnice.

Protiv liječnice je Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnesena kaznena prijava zbog počinjena 54 kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv vlasnika privatne ginekološke ordinacije za isto toliko kaznenih djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva Varaždin Darko Galić rekao nam je da se još nezna hoće li slučaj liječnice biti spojen sa slučajem liječnika koje se tereti da su na traženje žena izvršavali medicinske zahvate prekida neželjene trudnoće za što su od pacijentica tražili i primali od 600 do 2 tisuće kuna.

Novac su zadržavali za sebe, a potom su prekinute trudnoće lažno prikazivali kao patološke i zahvate naplaćivali i od bolnice i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Suđenje u tom slučaju već je počelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:23