UDRUGA UGOVORNIH ORDINACIJA

PODNIJELI KAZNENE PRIJAVE 'Ravnatelj splitskog Doma umirovljenika je kriv zato što nije osigurao opremu'

Odgovorni su organizirali rad tako da nisu spriječili širenje zaraze, smatraju tužitelji
Ivan Škaričić
 Vladimir Dugandžić / CROPIX

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) podnijela je kaznenu prijavu protiv župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivana Škaričića, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marka Rađe, pomoćnika za kvalitetu zdravstvene zaštite Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomira Petrica te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Kaznenu prijavu su, kako navode, podnijeli temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, 4. članak, ali i ostalih članaka zakona koji pojašnjavaju kaznenu odgovornost rukovodećih političkih osoba i osobnu kaznenu odgovornost istih i ravnatelja ustanova u kojima je došlo do širenja zaraze i smrtnih slučajeva.

Također se, prema istom zakonu, traži kaznena odgovornost za robne rezerve i nabavu osobnih zaštitnih sredstava zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju u direktnom kontaktu s rizičnom populacijom, kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji tako i u gradu Zagrebu.

Udruga u prijavi, među ostalim, navodi kako je raspored rada stavio osoblje u Domu za starije i nemoćne, Covid-ambulantama i dežurnim ambulantama u životnu ugroženost te doveo do mogućnosti daljnjeg širenja zaraze.

Kao primjer navode domsku liječnicu koju su Rađa i Petric rasporedili na rad s rizičnom populacijom u dva dislocirana doma za nemoćne i u isto vrijeme epidemije i na rad dežurstva i karantene bez sigurnosne pauze.

“Isti ravnatelj Rađa i pomoćnik Petric organizirali su rad dentalne medicine bez dostatne zaštitne opreme i iste asistente dentalnih doktora stavili na trijažu na ulazima u zdravstvene ustanove”, navodi se u prijavi te dodaje kako ni dežurstva pedijatara nisu prilagodili radu u uvjetima epidemije. Ističu kako se kaznena odgovornost za njih traži i jer je primarna zdravstvena zaštita prva crta obrane od epidemije, zaštita od širenja zaraze u bolnici i domovima za starije i nemoćne.

Udruga u prijavi optužuje i za propuste te nepoštivanje protokola, što je dovelo, ističu, do eskalacije zaraze u Domu za starije i nemoćne, a spominju i lošu odluku o premještanju štićenika iz Splita u “Biokovku” kojoj su oduzeli sigurnost od zaraze.

U prijavi spominju i snimku poništavanja natječaja za ravnatelja u Domu zdravlja Split te istragu koja se o tome vodi.

“Nepotizam i politička podobnost vide se i u činjenici da je Rađi omogućeno da bez natječaja imenuje pomoćnika Petrica koji je tada napunio 65 godina, a sve je pokrio župan prihvaćanjem Statuta s izmjenama, ali naknadno”, navodi se u prijavi. Ističu i kako treba ispitati još jedan slučaj - razloge požara u šatoru ispred Doma Zente gdje je izgorjela oprema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:02