MITO ZA SUCE

Poduzetnik Drago Tadić iznio obranu: ‘Nisam skupljao mito. Ali sam ispitivao Hrvatina o slučaju’

Točno je samo da sam ispitivao stanje predmeta Glavaš da bih informacije preko svoje supruge prenio Glavaševoj prijateljici Sanji Marketić - izjavio je jučer na Županijskome sudu optuženi suvlasnik Osijek Koteksa Drago Tadić , ističući kako nisu točne tvrdnje tužiteljstva da je okupio grupu da bi izravno ili posredstvom drugih osoba, uz plaćanje mita, utjecali na odluku Vrhovnog suda u predmetu protiv Branimira Glavaša.

Susret s Hrvatinom

Tadić je u svojoj obrani naglasio kako je pristao raspitati se o tom predmetu nakon što je Sanja Marketić višekratno molila njegovu suprugu, ali i iz “sućuti prema Glavašu”.

- Ja i moja supruga najmanje smo u svemu sudjelovali, a najstrože smo kažnjeni. Ona je morala otići s mjesta ravnateljice gimnazije, a kazneni postupak koji se vodi samo protiv mene u javnosti me obilježava kao glavnog aktera - kazao je Tadić, napominjući da se i iz samih transkripata tajno snimljenih razgovora može vidjeti da je u kritičnom periodu 2010. čak 29 puta rekao da u tome ne želi sudjelovati.

Unatoč tome Sanja Marketić je i dalje bila uporna i tražila je da se informiram. Onda je usljedio poziv Mladena Mlinarevića iz Inženjerskog biroa na ručak u Baltazar.

Tadić tvrdi da je najprije odbijao doći na taj ručak kada mu je Mlinarević rekao da će doći predsjednik Vrhovnog suda Hrvatin, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić te direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić. No, na koncu je pristao jer je s Hrvatskim vodama bio u poslovnom odnosu. Na dogovoreni ručak, 16. srpnja 2010. došao je u 13.50 sati te je ispred Baltazara sreo Hrvatina s kojim se pozdravio i ispričao mu se što nije došao u odijelu.

Ostali sudionici još nisu bili u restoranu, ali je tamo bio bivši predsjednik Stjepan Mesić s kojim se Hrvatin, kaže Tadić, rukovao. Kada su ostali došli, sjeli su i ručali, a Mlinarević je rekao da Bajić neće doći.

- Ja i gospodin Husarić razgovarali smo o jednom projektu, dok su gospodin Hrvatin i Mlinarević pričali o slučaju Glavaš i tekstu iz Jutarnjeg lista.

Veliko iznenađenje

Na kraju ručka pitao sam gospodina Hrvatina više informativno o toj sudskoj evidenciji. Odgovorio mi je da je sve gotovo, da predmet ide u evidenciju gdje radi dvoje ljudi i da će taj predmet najvjerojatnije raditi sudac Potrebica.

Gospodin Hrvatin nije me prekidao, a mogao je, niti je na bilo koji način pokazivao da moja pitanja smatra spornima i neprimjerenima. Pozdravili smo se i onda me još na rastanku pitao da mu preporučim mjesto u Baranji gdje bi mogao dovesti svoje društvo - kazao je optuženi Tadić, dodajući da se jako iznenadio kada je saznao da ga je sudac Hrvatin zbog spomenutih upita prijavio glavnom državnom odvjetniku Bajiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:00