REKONSTRUKCIJA

POGLEDAJTE IMOVINSKE KARTICE NOVIH MINISTARA Evo što sve imaju ljudi koje Plenković dovodi u Vladu

 
Josip Aladrović, Vesna Bedeković, Gordan Grlić Radman, Marija Vučković i Mario Banožić
 CROPIX, HDZ

Premijer Andrej Plenković objavio je u srijedu navečer imena novih ministara i državnih tajnika rekavši da je rekonstrukcija Vlade bila nužna kako bi se napravio "preokret i zaokret" te u fokus javnosti i medija došla sva pozitivna postignuća Vlade, neopterećena onim što je oduzimalo pozornost od svega što je dobro.

"Procijenili smo da su, u općim političkim okolnostima koje smo imali, možemo reći opterećujućoj slici za Vladu u medijskom i komunikacijskom, pa i u političkom prostoru, ova osvježenja bila nužna", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Cijeneći što su smijenjeni ministri do sada napravili, kaže Plenković, procijenio je zajedno s vodstvom HDZ-a da je u ovom trenutku potreban bitan i važan preokret i zaokret.

Umjesto Gabrijele Žalac u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dolazi Marko Pavić, dosadašnji ministar rada i mirovinskog sustava. Njega će u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava zamijeniti sadašnji šef Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Josip Aladrović.

HRT piše da je Aladrović diplomirani ekonomist, a od 11. svibnja 2017. ravnatelj je Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Onamo je došao iz Croatia osiguranja d.d., gdje je obavljao poslove pomoćnika direktora te regionalnog direktora. U imovinskoj kartici prijavio je mjesečna neto primanja u iznosu od 14.300 kuna. Ima kredit koji otplaćuje 5668,00 kn mjesečno. Vlasnik je stana od 50 m2 u Zagrebu. Vlasnik je i OPG-a, a posjeduje i udjele u fondu Erste asset management u iznosu od 4500 kn. Prijavio je štednju od 10 000 eura.

Umjesto ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dolazi trenutna držana tajnica u tome ministarstvu Marija Vučković.

Vučković je diplomirala Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prije dolaska na mjesto državne tajnice radila je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od veljače do studenog 2016. U posljednjem izvješću o njezinu imovinskom stanju stoji da ima mjesečna neto primanja u iznosu od 17150,40 kn. Otplaćuje dva kredita s mjesečnim anuitetom koji je malo manji od 4000 kuna te drugi u iznosu od 2585 kuna. Posjeduje stan od 69 m2 u Pločama. Suvlasnica je voćnjaka u Opuzenu. Vlasnica je dionica u Atlantskoj plovidbi, Luci Ploče i Hrvatskom telekomu. Od ušteđevine je prijavila 4000 kuna.

Ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja će preuzeti dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, zamijenit će sadašnji veleposlanik u Njemačkoj Gordan Grlić-Radman.

Grlić-Radman trenutačno je veleposlanik u Njemačkoj. Diplomatsku karijeru počeo je u hrvatskim veleposlanstvima u Sofiji i Budimpešti 90-ih godina. Bio je veleposlanik i u Mađarskoj. U Bernu je završio dvogodišnju menadžersku školu, a na Fakultetu političkih znanosti doktorirao je 2007. godine. Suosnivač je nevladine udruge Croatian Swiss Business Consult, donosi HRT.

Ministra uprave Lovru Kuščevića zamijenit će, kao što je to već prošlog tjedna najavljeno, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica.

Mario Banožić, koji je dosad vodio Ured državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, bit će novi ministar državne imovine umjesto Gorana Marića.

Banožić je doktor znanosti, a na mjesto ministra državne imovine dolazi s pozicije predstojnika Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prije toga radio je u Vinkovcima kao pročelnik Upravnog odjela. U imovinskoj kartici prijavio je mjesečna primanja od 15 500 kuna. Prijavio je i ukupno 20 000 kuna primanja od, kako je navedeno, edukacijske djelatnosti. Otplaćuje dva kredita, jedan od 960 kuna mjesečno te drugi od 1920 eura mjesečno. Vlasnik je stana u Vinkovcima od 82 m2. Uštedio je 7000 eura.

Umjesto Nade Murganić nova ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku bit će HDZ-ova saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Bedeković je diplomirala na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Osijeku te nosi titulu doktorice znanosti koju je stekla na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Sabor dolazi s mjesta dekanice Visoke škole za menadžment u turizmu i matematici iz Virovitice. U imovinskoj kartici prijavila je neto primanja od 18930,44 kuna. Otplaćuje dva kredita, za jedan izdvaja 4652,22 mjesečno, a za drugi 643,51 kn. Suvlasnica je kuće s okućnicom u Pitomači, vikendice u mjestu Aršanj te još nekoliko nekretnina.

Novih je i troje državnih tajnika - dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu prometa Nikolina Brnjac bit će državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, nova državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja bit će sadašnja saborska zastupnica HDZ-a Sanja Putica, a novi državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture bit će HDZ-ov Josip Bilaver.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:42