FACELIFTING ZA 40 MILIJUNA

Pogledajte kako će izgledati novi zagrebački aerodrom

Zagrebački aerodrom za 14 mjeseci poprimit će novi unutarnji i vanjski vizualni izgled

ZAGREB - Vodstvo Zračne luke krajem godine započinje velike radove na zgradi kako bi se olakšao i ubrzao protok ljudi i prtljage te putnicima omogućio ugodniji boravak na aerodromu. Prema projektu, sadašnjoj zgradi priključit će se aneks na istočnoj strani uz sami toranj Kontrole zračnog prometa, čime će se površina aerodromske zgrade povećati za 5872 četvorna metra. Površina trgovina i ugostiteljskih objekata povećat će se za 620 četvornih metara. Rekonstrukcijom će se u potpunosti promijenisti i sama unutrašnjost aerodromske zgrade.

Sofisticirani rengen

- U ovom trenutku najveći problem je prostor za check-in i sortirnica prtljage koja se nalazi iza - objašnjava Tonči Peović, direktor Zračne luke. Taj prostor je preblizu ulaznim vratima i stvara se velika gužva. Zbog skučenosti se ne može uvesti novi sofisticirani rengenski pregled prtljage, već se svaka torba ručno pregledava, što znatno produljuje prijavu putnika. Prema projektu, check-in i sortirnica prtljage nalazit će se u novom aneksu.

Bolja usluga

Sadašnji odlazak i dolazak s domaćih letova ostat će na istome mjestu. Prostor za međunarodni odlazak bit će proširen, bit će povećan prostor za ugostiteljstvo i trgovine te dutty free trgovinu. Peović tvrdi kako će se se novim rasporedom putnicima koji dolaze međunarodnim letom i odlaze dalje na domaće linije omogućiti prolazak bez izlaza iz prostora za putnike.

Cijeli zahvat stajat će oko 40 milijuna kuna, a Peović naglašava kako je ova rekonstrukcija potrebna kako bi se poboljšala usluga Zračne luke za očekivano povećanje broja putnika i kako bi se premostilo razdoblje do završtka gradnje prve faze novog aerodroma. Prema planovima, gradnja prve faze, što uključuje novu zgradu od 40.000 kvadrata, četiri aviomosta te 12 parking mjesta za avione počela bi u kolovozu 2012., a rok za završetak je 2014. godina.

Prodor low cost tvrtki

Zračna luka Zagreb, prema procjenama, ove bi godine mogla imati oko tri posto veći promet nego lani. Takvo povećanje prometa Zračna luka treba zahvaliti i dovođenju novih, uglavnom niskotarifnih prijevoznika u Zagreb. Peović naglašava kako su Zagreb kao destinaciju odabrali Spanair, BH Line, Norwegian Airshutle, Wizzair. Croatia Airlines je počela letjeti prema Ateni, a na jesen dolazi Easy Jet. I dalje se vode pregovori s Ryanairom oko njihova dolaska u Zagreb. Iako Croatiji Airlines ne odgovara dolazak novih aviokompanija u Zagreb, Peović tvrdi da je Zračna luka preovisna o CA i njezinim poslovnim potezima. U ovom trenu-tku 67 posto letova na zagrebačkom aerodromu obavlja CA, što je iznad svih dopuštenih normi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:38