SVEČANOST U SPLITU

POGLEDAJTE KAKO JE IZGLEDALA PRISEGA KADETA HRVATSKOG VOJNOG UČILIŠTA Ministar obrane obećao: 'Za pet godina pozdravit će vas i piloti u avionu F-16'

 
 Ante Čizmić / CROPIX

Kadeti i kadetkinje 16. naraštaja Hrvatskoga vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman" prisegnuli su u petak u Splitu u Vojarni "Admiral flote Sveto Letica - Barba" u Lori, a prvi put svečano su prisegnuli i kadeti integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga sveučilišnog studija vojnog pomorstva.

Od 135 kadeta i kadetkinja 16. naraštaja 94 su peti naraštaj preddiplomskih sveučilišnih studija vojnog inženjerstva i vojnog vođenja i upravljanja, a 33 prvi naraštaj integriranoga preddiplomskoga i diplomskoga sveučilišnog studija vojnog pomorstva te osam kadeta za vojne pilote.

Na Hrvatskome vojnom učilištu počinje se školovati i 16 kadeta iz partnerskih zemalja: Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova koji, kako je rečeno, nemaju prisegu.

Potpredsjednik Vlade, ministar obrane i izaslanik premijera Damir Krstičević je istaknuo kako su kadeti i kadetkinje "jamci budućnosti Hrvatske vojske i Domovine".

"Želim zahvaliti i vama, drage kadetkinje i kadeti iz prijateljskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova na iskazanom povjerenju i želji za uključivanjem i obrazovanjem u okviru naših studijskih programa. Siguran sam kako je to zalog za budućnost, za daljnje unaprjeđenje suradnje naših vojnih sustava, ali i društava u cjelini. Želim vam prije svega ugodan, sadržajno i obrazovno bogat boravak na studijima i u našoj zemlji. Ovdje ste uvijek dobrodošli", rekao je Krstičević.

Hrvatskim kadetima i kadetkinjama poručio je da tijekom školovanja i vojne karijere uvijek imaju na umu kako je Domovinski rat "naš temelj, naši početci".

"U spomen i slavu na Domovinski rat, na hrvatske branitelje i na postrojbe Hrvatske vojske - učionice i amfiteatre na Hrvatskome vojnom učilištu imenovali smo po imenima slavnih gardijskih brigada i Prvoga hrvatskoga gardijskog zdruga", rekao je Krstičević.

Tijekom prisege brodovi Hrvatske ratne mornarice usidreni u Lori oglasili su se sirenama, a tri zrakoplova pilatusa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva preletom iznad vojarne pozdravili su kadete.

Krstičević je obećao kako će kadete za pet godina "pozdraviti i piloti u avionu F-16".

Izaslanik predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Vlado Galić rekao je kadetima da se u današnjemu promjenljivom i krajnje nestabilnom sigurnosnom okružju traži stalno usavršavanje, odricanje i neprekidni rad na razvoju njihove sposobnosti.

"Modernizacija, razvoj i jačanje sposobnosti Oružanih snaga je imperativ za sve nas i stalni proces, a vi ćete biti jedna od važnijih karika u tom procesu u budućnosti", poručio je kadetima. Galić je također istaknuo kako je posebice važno nastaviti proces radi uspostave i integriranja svih sastavnica budućeg sveučilišta za obranu i nacionalnu sigurnost.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov poručio je kadetima da su oni "budućnost u koju s radošću ulažemo vjerujući da će ispuniti naša očekivanja i biti siguran oslonac našoj domovini Hrvatskoj i njezinim građanima u svim situacijama".

"Njegujući vrednote utemeljene na iskustvima iz Domovinskog rata i međunarodnim aktivnostima, možete pridonijeti tome da naša vojska i ubuduće bude jednako cijenjena i priznata u svijetu kao i dosad", rekao je Šundov.

Zapovjednik Hrvatskoga vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" general bojnik Mate Pađen zahvalio je sveučilištima u Splitu i Zagrebu na pomoći u razvoju dosadašnjih studija te je istaknuo da će se Hrvatsko vojno učilište u truditi da u sljedećem razdoblju postane obrazovna ustanova koja će časnicima nuditi cjeloživotno obrazovanje.

Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović poručio je kadetima da će Hrvatsko vojno učilište i Sveučilište u Splitu "učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi dobili najbolja znanja i vještine te kako bi bili na ponos našoj Hrvatskoj".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:42