OGROMNE KOLONE

Ljudi u Zagrebu satima čekali na cijepljenje, na Mihaljevcu ih je dočekalo jedno poznato lice

Zagreb se jučer priključio ostatku Hrvatske te počeo 2. fazu cijepljenja. Cijepit će se svaki dan od 8 do 20 sati na 19 lokacija
Cijepljenje u Zagrebu
 Cropix

Ma ja sam mislio da će to boljeti, ali ništa. Kao kad mjerim šećer iz prsta – priča nam 83-godišnji Andrija Đordić, jedan od pacijenata koji se jučer među prvima cijepio u Domu zdravlja Zagreb-Centar u Runjaninovoj.

U tri zagrebačka doma zdravlja jučer je stiglo ukupno 12.000 doza cjepiva AstraZeneca/Oxforda, što znači da je svaki liječnik dobio 30 doza. Tijekom tjedna očekuje se i 3360 doza Moderne, što znači da bi ovaj tjedan moglo biti cijepljeno oko 16.000 Zagrepčana starijih od 65 godina ili teških kroničnih bolesnika. Tako se i Zagreb pridružio ostatku Hrvatske jer u većini županija cijepljenje druge prioritetne skupine ondje je počelo još prije desetak dana. I tijekom jutra na pukntovima za cijepljenje stvaraju se golemi redovi...

Situaciju na Milhaljevci su provjerili i Vili beroš i Krunoslav Capak, a tamo ih je dočekalo jedno poznato lice - Sanja Musić Milanović. Naime, Prva dama tamo je cijepila građane, a vrijedi podsjetiti da je to radila i ranije u Petrinji.

image
Sanja Musić Milanović
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix
image
Marko Todorov/Cropix

Naime, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar objašnjavaju da je u glavnom gradu dulje trajalo cijepljenje zdravstvenih djelatnika, kao i korisnika i zaposlenika domova za starije kojih je ukupno znatno više u Zagrebu nego u ostatku Hrvatske.

U svakom slučaju, 85.000 zasad prijavljenih Zagrepčana došlo je na red i jučer je cijepljenje počelo u poslijepodnevnim satima nakon što se cjepivo podijelilo po punktovima i ambulantama liječnika primarne zdravstvene zaštite. Dio će se građana cijepiti u ordinacijama svojih obiteljskih liječnika, a dio na jednom od 18 punktova. Bude li stigla veća količina cjepiva, cijepit će se i na Zagrebačkom velesajmu.

image
Marko Todorov/Cropix

Jučer je cijepljenje počelo oko 14 sati, a od danas će se na punktovima cijepiti od 8 do 20 sati, a procjene govore da će se u jednom satu na pojedinom punktu moći procijepiti i više od 100 osoba.

image
Marko Todorov/Cropix

Radi 35 timova

- Jučer smo otvorili tri od pet predviđenih punktova i to u Runjaninovoj, u Sigetu i u Martićevoj, a radilo je 35 timova. Ukupno će ovaj tjedan stići oko 4000 doza u naš Dom zdravlja. No, u očekivanju smo većih količina cjepiva. Također su liječnici napravili i rezervne liste građana u slučaju da se na cijepljenju ne pojavi pozvana osoba - objašnjava ravnateljica Doma zdrava Centar, dr. Antonija Balenović.

Dojam je u ambulanti Runjaninove kao da je običan dan u ordinaciji. Nema gužve, nema redova, tek 15-ak pacijenata koji u tišini čekaju na svoj red u čekaonici. Svaki ima svoj termin, a cijepljenje traje najviše dvije minute. Kada ih sestra prozove ulaze po dvoje u sobu dr. Andreja Ćuša, liječnika obiteljske medicine u Runjaninovoj, gdje su već postavljena dva stolca za cijepljenje. Do kraja dana kroz ambulantu liječnika Ćuša proći će ukupno 40 pacijenata, koliko ih je za taj dan naručeno, ali, kako doznajemo, u utorak će situacija biti puno ozbiljnija – očekuje se ovdje čak 250 ljudi.

image
Zagreb, 230221.
Marko Todorov/Cropix

Andrija Đordić imao je termin ravno u 15 sati, za što se naručio nekoliko dana prije kao dijabetičar i čovjek pozne dobi. Dozvolio nam je da cijepljenje prođemo s njim.

- Imate li temperaturu? Nemate, dobro. Imate li alergije? Ni to, super - ispituje dr. Ćuš prije zabijanja igle - Onda sjednite ovdje i podignite rukav iznad lijevog ramenog mišića.

image
Marko Todorov/Cropix

Procedura ukratko izgleda ovako: prije cijepljenja Đordić je upućen u cjepivo, u ovo slučaju Astra Zeneca. Ćuš napominje da svaki pacijent ima pravo izabrati kojim se cjepivom želi cijepiti, može to biti i Pfizer ili Moderna, ali ako u ordinaciji toga cjepiva nema, morat će čekati. Nakon primanja cjepiva svaki će pacijent dobiti papirić na kojem su navedeni svi podaci o cjepivu te termin kada mora doći na drugu dozu. Potom pacijent mora najmanje 15 minuta provesti u dvorani na promatranju kako bi se otklonila opasnost od moguće reakcije.

Oprezno s alergičarima

- Najduže smo tu na promatranju zadržali jednu pacijenticu koja je imala opširnu povijest alergijskih reakcija, ukupno 40 minuta, ali sve je bilo u redu – napominje Ćuš.

image
Marko Todorov/Cropix

U dvorani, na privremenom promatranju, gdje u svakom trenutku može biti do 15 ljudi, zatekli smo i dvojicu mladića, Domagoja i Petra Brcka. Inače, 25-godišnji Domagoj, vozač Glova, boluje od aplastične anemije, koštana srž mu ne proizvodi normalne stanica, a time spada u rizičnu skupinu pacijenata koja ima prednost pri cijepljenju.

- Rekli su mi da ne moram mirovati, a ako neće biti nikakvih nuspojava mogu odmah na bicikl i u dostave - priča nam Domagoj dodajući da ubod iglom uopće nije bolio, što ga je malo iznenadilo, ali i da prema uputama liječnika mora doći opet za deset tjedana na drugu dozu cjepiva. Veće količine cjepiva u Hrvatskoj se očekuju već do kraja ovog tjedna i to oko 92.858 doza od sva tri proizvođača. Najviše, i to 52.658 doza, dolazi od AstraZeneca/ Oxforda, a prema riječima ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka, osim 210.000 doza, koliko je dosad stiglo u Hrvatsku, do kraja ožujka očekuje se još 508.630 doza cjepiva.

image
Marko Todorov/Cropix

To znači da bi se do početka travnja u Hrvatskoj moglo cijepiti više od 700.000 osoba. Sljedeći mjesec u Zagrebu bi se moglo cijepiti oko 100.000 građana, a dio i završiti cijepljenje drugom dozom.

image
Marko Todorov/Cropix
Kada stiže cjepivo

do 22. 2.
Dosad je u Hrvatsku stiglo oko 210.000 doza cjepiva svih proizvođača koji zasad imaju odobrenje za upotrebu u EU. To je bitno manje od onoga što su Hrvatska i druge članice EU očekivale kako bi ispunile cilj i cijepile 70 posto građana do ljeta
do 26. 2.
U Hrvatsku stiže prva veća pošiljka cjepiva, i to 92.858 doza od sva tri proizvođača. Najviše, i to 52.658 doza, dolazi od AstraZeneca/ Oxforda. Treba stići i 23.400 doza Pfizerova cjepiva te 16.800 Modernina
do 31. 3.
do kraja ožujka očekuje se dolazak još 508.630 doza cjepiva. To znači da bi se do početka travnja u Hrvatskoj moglo cijepiti više od 700.000 osoba

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:59