POČELO SAMOTESTIRANJE

Pojavila se informacijama da srednjoškolci preprodaju testove na koronu za 15 kn: ‘Nije to iznenađujuće‘

Testovi su pokazali da je oko 1 posto učenika pozitivno, a radi se o asimptomatskim slučajevima

Prizor iz emisije 'U mreži Prvog'

 Hrt/screenshot

Od danas počinje samotestiranje učenika prije polaska u školu, a time i prekid samoizolacija. Većina škola je već u petak učenicima ili roditeljima podijelila dva kompleta testova, a HZJZ objavio je video uputu kako provoditi za samotestiranje, prenosi HRT.

Predsjednica udruge osnovnoškolskih ravnatelja Antonija Mirosavljević rekla je u emisiji "U mreži Prvog" kako s terena imaju informaciju da je većina učenika testirana. Otkrila je i koliko je sinoćnjim testiranjem utvrđeno pozitivnih učenika:

- U mojoj školi je možda 1 posto, znači desetak učenika i takva je situacija po ostalim školama. Riječ je o asimptomatskima, sinoć otkrivenima testiranjem, rekla je Mirosavljević.

Svega nekoliko roditelja, oko 1 do 2 posto, potpisalo je izjavu o netestiranju. Mirosavljević je rekla da većina roditelja podržava testiranje.

- Svima je dosta online nastave, da zdravo dijete sjedi kod kuće, rekla je.

Upitana je li testiranje učenika trebalo uvesti na početku školske godine, Mirosavljević je odgovorila:

- Možda, ali opet možda nije bio trenutak i vrijeme. Nama je sad mjera dobrodošla, osim mentalnog zdravlja djeca nam dosta zaostaju s gradivom, učitelji se iznimno trude.

Mirosavljević je poručila roditeljima kako nisu razrednici ti koji su donijeli odluku o testiranju učenika niti su ti koje treba prozivati.

- Često smo imali slučajeve gdje roditelji sve to negodovanje svaljuju na razrednike. Smatram da to nije u redu, mi provodimo upute. Postoje druge adrese na koje se oni mogu žaliti, poručila je.

Član predsjedništva udruge srednjoškolskih ravnatelja Zlatko Stić rekao je kako u Zagrebu nisu još podijelili sve testove.

- Ukupno sam dobio 9 odgovora od roditelja da će potpisati da ne žele da se dijete testira, od 1010 učenika. Koliko sam vidio učenici s tim nemaju problema, više imaju neki roditelji, to se vidi po traženju da mi ispunimo različite papire kako bi dokazali zašto se to provodi, rekao je Stić dodajući kako nastava uživo nema alternativu.

image

Zlatko Stić

Darko Tomas/Cropix

Zamolio je roditelje da poštuju odluku o testiranju kako bi nastava mogla ići što dulje uživo.

Stić je rekao kako razrednici imaju Whatsapp grupe u kojima roditelji javljaju rezultate testiranja. S druge strane, ako su svi u kolektivu pristali na testiranje, onda javljaju samo oni koji su pozitivni.

- Sad je ovo prednost da se asimptomatski slučajevi otkriju. Moramo vjerovati jedni drugima, poručio je Stić dodajući da ne zna kolika je vjerojatnost da bi učenici mogli lažno prijavljivati da su pozitivni kako bi izbjegavali ispite.

Državni tajnik ministarstva obrazovanja Tomislav Paljak rekao je kako nema podatak održava li se od danas nastava u svim školama po A modelu.

- Sredinom prošlog tjedna imali smo šest škola po C modelu, što je bitno smanjen broj u odnosu na vrijeme kad je omikron bio u punoj snazi. Ideja je da obuhvat učenika u školi bude što veći, tamo gdje je to najbolje i najprirodnije za obrazovanje i njihov razvoj.

Na društvenim mrežama pojavila se informacijama da srednjoškolci preprodaju testove na koronavirus po 15-20 kuna. Paljak je rekao kako time nije iznenađen.

- Škola je živi organizam, škola prati ono što se događa u društvu, takve su pojave moguće, nije to ništa iznenađujuće. Netko je vidio šansu da ušićari, netko to radi iz zabave. Toga je bilo prije, toga će biti. Ne vjerujem da će pojavnost biti takva da bi ugrozila bit ove mjere, rekao je.

Paljak je istaknuo kako testovi nisu stigli u sve škole.

- Ne primam informacije da je negdje bilo zastoja, danas-sutra ta prva samotestiranja će krenuti, poručio je.

Svakodnevno dobivaju, kazao je, upite o samotestiranju.

- Mislim da je situacija jasnija, upita je puno manje, mislim da je i video na dobar i slikovit način pokazao kako to treba raditi. To je najblaža moguća mjera u ovom trenutku, a koja bi mogla polučiti ono što želimo - da zdrava djeca budu u školama, rekao je.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, smatra kako testiranje učenika može spriječiti širenje zaraze u školama.

- Ona je postavljena na način da nije veliko opterećenje za roditelje i učenike. To će sigurno povećati sigurnost u školi i održati nastavu u učionicama, rekla je.

image

Na fotografiji: Ivana Pavić Šimetin.

Darko Tomas/cropix

Naglasila je kako mnogi učenici imaju blage simptome bolesti što se kod mnogih uopće ne prepozna.

Neki sindikati poručuju da će se testiranje pokazati neučinkovitim, a ističu i nepouzdanost testova.

- Cilj ovakvog rutinskog testiranja u kolektivu nije da svi uvijek imaju negativan nalaz, nego je cilj da se ponavljanjem testiranja otkriju oni bez simptoma ili onih s blagim simptomima i maknu iz sustava. Redovitim testiranjem cilj je da pozitivni budu u samoizolaciji i ne šire zarazu, pojasnila je Pavić Šimetin.

Kao problem istaknuto je testiranje učenika u slučaju kada je netko od ukućana pozitivan.

- Netko tko ne sudjeluje u samotestiranju ne može biti oslobođen samoizolacije. Oni koji sudjeluju u programu, ako imaju obiteljski kontakt koji daleko povećava rizik za zarazom, a nisu cijepljeni ili preboljeli COVID, trebaju se učestalije testirati kroz to vrijeme, sedam dana od posljednjeg kontakta ako se ne mogu odvojiti od ukućana, koliko je on u izolaciji, te još sedam dana nakon toga.

Pavić Šimetin je pojasnila tko snosi trošak takvog učestalog testiranja:

S obzirom na to da je to obiteljska situacija, i da se svaka obitelj može zaštititi cijepljenjem, onda je to ipak nešto što je na obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:25