UREDBA O PREKOGRANIČNOJ DOSTAVI

POJEFTINJUJE DOSTAVA PAKETA IZ INOZEMSTVA Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave bit će prijavljivane Europskoj komisiji

 Damir Krajac / HANZA MEDIA

Jeftinija prekogranična dostava paketa uskoro će postati realnost, nakon što je Europski parlament održao zadnju raspravu o Uredbi o prekograničnoj dostavi paketa, čime je označen kraj ovog procesa od kojeg će koristi imati svi građani EU, a osobito oni iz manjih država članica poput Hrvatske, za koje je prekogranična dostava prema sadašnjim pravilima često i dvostruko skuplja.

- U EU se dnevno dostavi oko 11 milijuna paketa. Nova Uredba će donijeti transparentnost na tržište dajući veću ovlast regulatornim agencijama, u našem slučaju HAKOM-u. Sve cijene koje ne odgovaraju stvarnim troškovima dostave, bit će prijavljivane Europskoj komisiji što će dovesti do pojeftinjenja dostave - kazala je naša europarlamentarka Biljana Borzan, koja je na ovoj Uredbi radila kao pregovaračica u ime EP-a, dodavši kako se ovime uvodi red na jedno vrlo nelogično tržište gdje je, primjerice, dostava u jednom smjeru bila triput skuplja od dostave za istu udaljenost u drugom smjeru.

- Posebno mi je drago što sam ispred Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača uspjela ispregovarati rješenja za potrošače jer im je dostava najvažniji faktor pri online kupnji. Čak 70 posto građana EU žali se da im je dostava preskupa, a više od 50 posto ne zna što učiniti u slučaju problema s dostavom.

Zato sam uvela obavezu da potrošaču prilikom kupnje trgovac mora navesti sve oblike dostave koji su mu na raspolaganju sa usporedbom cijena. Isto tako, prije kupnje mora se informirati potrošača što da učini u slučaju problema - pojasnila je Borzan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:54