POSLJEDNJI ISPRAĆAJ

POKOPAN TRAGIČNO STRADALI HRVATSKI VOJNIK JOSIP BRIŠKI U Sesvetama se od njega oprostili obitelj, prijatelji, kolege, Krstičević, general Šundov...

 
 MORH

Posljednji ispraćaj pripadnika Hrvatske vojske skupnika Josipa Briškog uz najviše vojne počasti održan je u subotu na groblju Markovo polje u Sesvetama, izvijestili su iz Ministarstva obrane. Svečani ispraćaj započeo je počasnom stražom pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Počasno-zaštitne bojne.

Od Josipa su se oprostili njegova obitelji, brojne kolege i prijatelji, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov i brojni pripadnici Hrvatske vojske. Obred je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga pukovnik Mirko Bošnjak predao je hrvatsku zastavu supruzi pokojnog Josipa Briškog te u ime svih pripadnika Hrvatske vojske održao oproštajni govor.

FOTOGALERIJA: Posljednji ispraćaj Josipa Briškog u Sesvetama

- S ponosom je nosio zelenu beretku. Imao je srce i dušu specijalca i ostavio neizbrisiv trag u našim životima. Bio je privilegij imati takvog dočasnika, zauvijek ćemo pamtiti tvoj optimizam, volju i lakoću kojom si obavljao zadaće. Dragi Josipe, bio si častan hrvatski specijalac, nikada nećeš biti zaboravljen, poručio je pukovnik Bošnjak u posljednjem pozdravu pokojnom Josipu, izrazivši sućut obitelji Briški.

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga u Josipovu čast izgovorili su Commando molitvu koju svaki pripadnik specijalnih snaga izgovara nakon uspješno završene Commando obuke:

Gospodine Bože, tražim od Tebe ono što drugi nikad ne traže.

Tražim od Tebe oluju i nesigurnost.

Tražim što teže prepreke i da nikad ne budem u prednosti.

Daj mi što teži križ na mom putu.

Molim te, daj mi i strah, da bi njega mogao pobijediti.

Neka nikada ne budem bez ovih poteškoća,

jer na ovaj način bit će mi lakše da dođem Tebi u vječni zagrljaj.

Molim te, Gospodine, daj mi strpljenja u zasjedi,

upornost u progonjenju neprijatelja, odlučnost za skokove

i neka moje tijelo vjeruje mojoj opremi,

a moja duša neka je u tvojim rukama.

Bože, daj mi tisućljetnu hrabrost hrvatskih vitezova

i hrvatskih legionara.

Bože, daj mi ponos svih hrvatskih utvrda,

koje i danas ponosno stoje i pokazuju hrvatsku snagu.

Iznad svega, Bože, molim Te da mi pomogneš da ostanem živ.

Ali, ako je potrebno da umrem,

neka umrem kao hrvatski COMMANDO.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Josipa su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske.

Tijekom obreda psalme je otpjevala Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj", a Orkestar Hrvatske vojske izveo je pogrebnu glazbu.

Za preminulog Josipa služena je misa zadušnica u crkvi Svih svetih u Sesvetama, navodi se u priopćenju iz Ministarstva obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:44