VELIKA PROMJENA

POLA MILIJUNA INVALIDA MORA PONOVO NA VJEŠTAČENJE Otkrivamo nova pravila za dobivanje pomoći

Invaliditet se više neće dodjeljivati po postocima, već s obzirom na količinu tuđe pomoći koju osoba treba.

Osobne invalidnine, doplatak za pomoć i njegu i druga materijalna prava koja se isplaćuju osobama s invaliditetom od početka sljedeće godine bit će objedinjeni u tzv. inkluzivni dodatak, a kriteriji za njihovu dodjelu, rekla je jučer na okruglom stolu ministrica socijalne politike Milanka Opačić , trebali bi biti pravedniji.

Naime, sve osobe s invaliditetom, kojih u registru ima više od 500.000, trebale bi u idućem roku proći novo vještačenje da bi im se odredila razina invaliditeta. Branitelji, vojni invalidi, takvu reviziju neće morati proći. Prema prijedlogu Zakona o inkluzivnom dodatku, invaliditet se više neće dodjeljivati po postocima, kao do sada, već s obzirom na količinu tuđe pomoći koju osoba treba.

Iznosi približno isti

Ako osoba funkcionira bez tuđe pomoći ili je, u slučaju starijih osoba, smanjena funkcionalnost uobičajena za njihovu dob, neće više imati status invalida. Postojat će sedam razina invaliditeta i sedam razina materijalne pomoći, s tim da se minimalni i maksimalni iznosi neće bitno mijenjati u odnosu na sadašnje. No novost je da će inkluzivni dodatak - kojem je cilj olakšati osobama s invaliditetom uključivanje u svakodnevni život - ovisiti o dohodovnom cenzusu, što je među udrugama izazvalo veliko negodovanje.

- To je statusna naknada i ne smije ovisiti o tome hoće li netko od nas raditi ili ne. Inače stimulira nerad - čulo se na okruglom stolu.

Koliko će to koštati

Očekuje se da će dio invalida izgubiti pravo na invalidninu, ali da će veći broj njih dobiti pravo na minimalne iznose, što bi ukupna izdvajanja moglo povećati za oko 80 milijuna kuna. Bez odgovora je pak ostalo pitanje u kojem će se roku provesti novo vještačenje svih invalida i koliko će to koštati.

Izdvajamo