SRAMOTNA ODLUKA

'TO JE LUKSUZ I NE MOŽEMO TO ODOBRITI!' Nepokretnoj djevojci HZZO odbio zahtjev za invalidski skuter

Djevojka je ostavila poruku na službenoj stranici Vlade na Facebooku
 Facebook

SLAVONSKI BROD - Kristina Terihaj, 28-godišnja djevojka iz Slavonskog Broda koja od rođenja boluje od vrlo rijetke bolesti - arthrogryphosis congenita multiplex uslijed koje ima 100-postotnu invalidnost ostat će čini se bez prijeko potrebnog invalidskog skutera koji joj je posljednjih 12 godina osnovno prijevozno sredstvo. Naime, komisija HZZO-a odlučila je, kako nam kaže Kristina, uskratiti joj doznaku za novi skuter smatrajući da to nije invalidsko pomagalo. Mlada Brođanka kaže da svakih šest godina ima pravo tražiti novi skuter, što je i učinila prije dva mjeseca, a nakon što se sadašnje vozilo počelo učestalo kvariti.

- Nakon što mi dva mjeseca nisu odgovorili na zahtjev jučer smo nazvali u HZZO u Zagrebu, gdje nam je jedna gospođa rekla kako Komisija upravo zasjeda, ali i da nam već sada mogu reći kako doznaka neće biti odobrena, jer u Ministarstvu zdravlja smatraju da to nije invalidsko pomagalo već svojevrstan luksuz. U zamjenu mi nude kolica, kojima bih upravljala bradom, no to mi je zbog zdravstvenog stanja u kojem se nalazim potpuno neprihvatljivo - priča nam Kristina, koja je prije nekoliko godina izvadila i kukove zbog čega sada ne može sjediti u kolicima.

- Skuter mi zbog mog stanja najviše odgovara, jer njime mogu upravljati minimalnim pokretima prstiju ruke, što su ujedno i jedini pokreti koje ja mogu činiti. Doista mi nije jasno u čemu je problem, kada je i cijena skuter identična cijeni kolica koju mi HZZO nudi - pita se Kristina, koja je ogorčena na cijelu situaciju na svom facebook profilu napisala i pismo Vladi u kojem, između ostaloga, navodi kako boluje od bolesti koja zahvaća zglobove i mišićno tkivo.

„U životu sam imala 21 operaciju, i jako sam malo postigla s njima. Po naravi sam jako vedra osoba, i volim svoj život, iako mi nekada zna biti težak (kao upravo sada zbog Vas divnih ljudi koji nemate srca). Upravo sam danas 27.8.2013 dobila odbijenicu za svoj elektromotorni skuter, jer gospodin Ostojić smatra da je to lukzus za mene. Ponavljam LUKSUZ!!! On mi nudi kolica koja ja ne mogu voziti. U kojima ne mogu ni sjediti. Pitam se draga Vlado nisu li vaši auti i plaće luksuz? Vi u Vladi koji nemate srca ne daj Bože da osjećate ovu bol koju moja obitelj osjeti. Gospodo Ostojiću, Milanoviću, Josipoviću Bog vas blagoslovio, i dao vam makar malo srca i ljubavi za nas malene,“ piše Kristina, koja je najavila da će se žaliti na rješenje HZZO-a kada ga dobije.

'Ne postoji način da se odobri njen zahtjev!'

„Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrava svojim osiguranim osobama ona pomagala koja su uvrštena u Popis pomagala HZZO-a, te se vodi Pravilnikom o ortopedskim i drugim pomagalima (odobrava pomagala u okviru zakonskih propisa). Uvidom u bazu podataka utvrđeno je da su osiguranici Kristini Terihaj iz Slavonskog Broda u dva navrata odobrena elektromotorna invalidska kolica, posljednji put 2008.godine, za koja je po važećem pravilniku predviđeni rok korištenja 6 godina. Elektromotorna invalidska kolica tipa "skuter" trenutno se ne nalaze na Popisu pomagala Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, te stoga ne postoji način da ih HZZO odobri,“ stoji u odgovoru iz HZZO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:06