NAKON UHIĆENJA MRAVAKA

Polančec građevinskom lobiju poklonio 600 milijuna kuna

Polančec: Miran sam, koliko sam ja kriv, toliko je kriv i uži kabinet Vlade i HDZ koji je odlučivao
Zagreb 050607Vlada RH - sjednica, potpredsjednik Damir Polancec razgovara na mobitel neposredno prije pocetka sjednice. Foto Dragan Matic / Cropix
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Miran sam, koliko sam ja kriv, toliko je kriv i uži kabinet Vlade i HDZ-a. Bio sam na užem kabinetu Vlade dok su odlučivali o tome, ali ja ništa nisam potpisao, poručio je bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec iz Remetinca nakon što je USKOK objavio da je on prvoosumnjičeni u aferi s ilegalnom prodajom struje.

Njegove riječi prenio je odvjetnik Anto Nobilo koji je pojasnio kako je Polančec to izjavio u ironiji želeći zapravo reći da se radi o političkoj odluci i da ne vidi o kakvom bi tu kaznenom djelu bila riječ.

Policija je danas uhitila Ivana Mravaka , bivšega šefa HEP-a, te Ivana Koštana, predsjednika Uprave TLM-a Šibenik, protiv kojih je, zajedno s Polančecom, pokrenuta istraga o malverzacijama u prodaji električne energije.

Zloporaba položaja

Polančec danas poslije podne još nije bio primio istražni nalog, a odvjetnik Nobilo je izjavio kako nalog očekuje danas ili u ponedjeljak. Istražitelji će ga ispitati u Remetincu jer je tamo u zatvoru zbog afere Podravka.

- Otprilike znam o čemu se radi, no kaznenu prijavu još nisam vidio. Sada, kada se uvidjelo da je ta politička odluka ekonomski neisplativa, treba naći Pedra - komentirao je Nobilo.

USKOK tereti Polančeca, Mravaka i Koštana za udruživanje u kriminalnu grupu i počinjenje kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti. Na temelju prikupljenih dokaza, istražitelji su zaključili da su dvojica direktora, predvođeni potpredsjednikom Vlade, dogovarali i svjesno provodili štetne poslove za HEP koji je skupo kupljenu struju prodavao ispod tržišne cijene TLM-u znajući da je krajnji korisnik Aluminij Mostar. Tako su, tvrdi USKOK, napravili štetu za HEP od približno 600 milijuna kuna.

Isto toliku korist pribavili su novim većinskim vlasnicima TLM-a i Aluminija, konzorciju Adrial koji je 2007. kupio 80,2 posto udjela u TLM-u za jednu kunu uz otpis svih TLM-ovih dugova. Uhićeni Mravak i Koštan nakon obrade u policiji trebaju biti privedeni u sjedište USKOK-a.

Tko su, dakle, vlasnici tvrtki koje su profitirale u neviđeno neracionalnom “trgovanju” HEP-a? Vlasnik 80 posto dionica TLM-a je konzorcij sastavljen od tvrtki iz Hrvatske i BiH: Dalekovod d.d., Konstruktor d.d., Zagreb-Montaža d.d. (bivša Montmontaža), Feal iz Širokog Brijega i Aluflex Pack iz Zadra.

Tipurić dioničar

Tvrtke Dalekovod i Konstruktor dio su tzv. građevinskog konzorcija čiji su poslovi pod vodstvom tvrtke IGH i Jure Radića procvali u mandatu bivšega premijera Ive Sanadera. Zbog sumnji u namještanje natječaja u gradnji autocesta, ali i zbog indicija o nezakonitoj privatizaciji, obje se tvrtke trenutno nalaze pod istragom policije i USKOK-a.

Većinski vlasnik Konstruktora je Željko Žderić, bivši direktor tvrtke, a najveći su dioničari Dalekovoda d.d. nepoznate tvrtke Credos consult d.o.o. i Ctg d.o.o. iza kojih stoje članovi Uprave tvrtke i bivši dekan Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić. Vlasnik tvrtke Feal je širokobriješki tajkun Jozo Bogdan. Bavi se proizvodnjom aluminijskih konstrukcija i jedan je od većih partnera mostarskog Aluminija s kojim gradi postrojenje za izradu aluminijskih proizvoda.

Bogdan je u više navrata izražavao namjeru preuzimanja mostarskog Aluminija uz pomoć partnerske tvrtke Aluflex Pack iz Zadra. Tvrtka Aluflex Pack zapravo je bivši Folijaplast, poznat i kao jedno od poduzeća koje se početkom 90-ih bavilo uvozom oružja za Hrvatsku vojsku. Većinski vlasnici Aluflex Packa su lokalni tajkuni bliski ministru Božidaru Kalmeti i Hypo Alpe Adria banci iz Klagenfurta: Ivo Nižić, Ivo Pastulović i Zdenko Zrilić.

Nižić uz tvrtku Navita, koja se bavi prodajom automobila i autodijelova, posjeduje i 30-ak poslovnih prostora u Zadru koje stanovnici kolokvijalno zovu “Grofovija”. Godine 2005. godine u javnosti je odjeknula paljevina njegova Porchea, a počinitelji do danas nisu pronađeni. Ivo Pastulović je Nižićev poslovni partner, dok je Zdenko Zrilić bivši savjetnik Hypo Alpe Adria banke iz Klagenfurta i suvlasnik nekoliko off-shore tvrtki u Lihtenštajnu.

Rasvjeta na stadionu

Vlasnik Zagreb Montaže je šibenski tajkun Vlado Čović. Tvrtka je u više projekata partner Dalekovoda d.d., a Vlado Čović osobni je prijatelj Luke Miličića, predsjednika Uprave Dalekovoda. Zbog poslovanja sa Zagreb Montažom i nezakonitih ugovora potpisanih s Upravom tvrtke prilikom postavljanja rasvjete na stadionu mjesnog NK Osvita iz Đelekovca, nedavno je uhićen Damir Polančec.

Vlada bivšega premijera Ive Sanadera dopustila je konzorciju Adrial da preuzme TLM bez plaćanja, na osnovi preuzimanja dugova.

TLM je inače 2007. postao vlasnik 12 posto dionica mostarskoga giganta Aluminij, a namjeru daljnjeg preuzimanja zaustavila je vlada Federacije BiH. Osim TLM-a, vlasnici Aluminija su radnici tvrtke (44 posto dionica) i Federacija BiH (44 posto dionica).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:32