TEŠKE OPTUŽBE

'POLICAJCI SU MI RAZBILI ZUBE, GLAVOM UDARALI O GEPEK I PSOVALI MAJKU KOMUNJARSKU' Bivši ugostitelj optužio policiju za torturu pred kućnim pragom

 
Nenad Lekšić
 Ante Čizmić / HANZA media

Nenad Lekšić, vlasnik istoimenog OPG-a iz Milne, ogorčen je na postupanje bračke policije već duže vrijeme, a ovaj 54-godišnjak po zlu će posebno pamtiti događaj od 24. siječnja.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kaže kako su ga u 22 sata dvojica bračkih policajaca izudarala ispred obiteljske kuće pred ženom, sinom i prijateljem koji su s balkona gledali kako ga "plavci" tuku zbog prometnog prekršaja koji, po njemu, nije ni postojao.

- Kao što vidite, u moju kuću, pa samim time ni u garažu na adresi Pantera 5 u Milni ja ne mogu ući direktno iz kolničke trake iz koje dolazim, nego moram napraviti vozilom poluokret na suprotni kolnički trak kako bih ušao u svoju garažu. Svejedno iz kojeg smjera dolazim, ja to moram napraviti preko pune trake i ako hoće, policija me može kažnjavati zbog toga svaki dan po sto puta.

Ta javna cesta je u biti bio moj vrt i ta zemlja je pedesetih godina prošloga stoljeća oduzeta mom pokojnom ocu Deslavu za izgradnju ove ceste, a umjesto isprekidane, na cestu su stavili punu traku, ignorirajući problem - kako uopće mogu doći do svoje kuće - govori Lekšić, koji je ogorčen što je policija u svom odgovoru na ovaj incident ignorirala činjenicu da je ulazio u svoju garažu i tako prekršaj predstavila kao da je napravljen na otvorenoj cesti.

No što se zapravo događalo?

- Kad sam se vraćao kući iz jednog kafića, gdje sam popio dva piva, civilno vozilo - plavi Ford, stao je bočno od mene i zapriječio mi ulaz u garažu baš kad sam radio polukrug za ući. Iz njega su izašla dva policajca bez kape, bez svjetlećih prsluka i palice, a jedan od njih u dobi od 25 godina s bradicom me preko vrata moje Lade Nive pitao za dokumente i gurao dreger u usta kao nemirnom djetetu dudu i govorio mi - puši.

Tražio sam da mi ne gura dreger u usta, nego da mi ga da u ruke da normalno pušem, a pitao sam ih obojicu i gdje su im kape.

U tom trenutku ćelavi policajac izlazi iz auta, urla na mene i viče: 'Pi**a ti materina komunjarska i partizanska, šta nećeš puhati' te me kao psa obojica izvlače iz mog vozila prema svome vozilu koje su prethodno preparkirali ispred moje zaustavljene Lade. Taj ćelavi policajac me hvata za glavu i nabija u zatvoreni gepek njihova auta, a ovaj s bradicom me hvata za ruke i tako savijenog me udara koljenom desne noge u prsa i rebra tri-četiri puta te mi zajedno stavljaju lisice, nakon čega dozivam susjede u pomoć.

Sve to s balkona gledaju moja supruga, sin i prijatelj, a žena mi se nakon toga spustila s drugoga kata kuće na cestu.

Lekšića s lisicama na rukama naguravaju nogama i rukama na zadnje sjedište policijskog vozila, a njegova supruga Elizabeta protestira i kaže policajcima da ga ne mogu bacati kao da je vreća krumpira. Odmah ga odvode u PP Brač na ispitivanje, a njegova žena svojim automobilom kreće za uhićenim mužem i policajcima prema Supetru, koji je 18 kilometara udaljen od Milne.

- Molio sam ih u vozilu da me isprave, da tih osamnaest kilometara ne ležim s lisicama kao da sam ubio čovjeka, ali mi je ovaj policajac šakom priprijetio da će me opet udariti. Nakon dolaska u postaju tražim liječničku pomoć, pa me ista dvojica vode u Dom zdravlja gdje me pregledava liječnik.

Slomili su mi od udarca krunicu prednjeg zuba, na čelu iznad lijevoga oka imam hematom od udarca o gepek i tragove lisica na rukama. Na pitanje zar ne znaju da je to moja kuća u koju moram nekako ući, jedan od njih mi kaže 'pa otkud ja znam', iako je mjesec dana prije baš on tražio od mene da mu posudim zaštitne rukavice da se ne bi nabio na iglu jer su tražili nekog momka s drogom - ogorčen je Nenad.

Gospođa Elizabeta kaže da je pitala dvojicu policajaca ispred Doma zdravlja u Supetru jesu li njezinom suprugu pronašli tragove alkohola u krvi.

- Oni su mi odgovorili da moj muž to nije ni tražio. Pa valjda vi to morate tražiti da dokažete tu njegovu alkoholiziranost, a ne on - odgovorila im je.

Policajci su tijekom obrade slomljenom Lekšiću rekli i ovo: "Vidiš kako ti je žena dobra i krasna, a ti si idiot i komunjara".

- To mi govore dva mulca policajca od 26-27 godina koji su bili u jajima dok sam se ja kao dragovoljac i nositelj Spomenice Domovinskog rata borio 15 mjeseci na ratištima za Hrvatsku. Ma cilj ove njihove akcije je isključivo bio osramotiti me i oduzeti mi po svaku cijenu vozačku dozvolu. To nisu policajci s Brača, nego samo izvršitelji volje nekih svojih starijih kolega kojima sam znao posuđivati pare, a mnogi ih nikad nisu ni vratili.

Kod mene su trideset godina brački policajci jeli i pili dok sam držao kafić i restoran Amfora u ACI marini u Milni i konobu Dupin. Kad sam prije deset godina zatvorio te objekte, krenuli su s ovim zajebancijama i prekršajnim prijavama u prometu jer nemaju gdje više mukte žderati i lokati. Ali odgovorno tvrdim da me nikad nisu uhvatili s više od 0,5 promila alkohola, da mi nikad nisu oduzeli vozačku dozvolu i da ne razumijem odgovor policije koji su vam dali da sam ja u biti počinitelj više teških prometnih prekšaja - ogorčen je Lekšić, piše Slobodna Dalmacija.

Kaže kako je zbog opisanog događaja sad od policije kažnjen s pet tisuća kuna i oduzimanjem vozačke dozvole na godinu dana!

- Napisali su da sam odbio alkotest što nije točno, da nisam potpisao zapisnik o ispitivanju što nije točno jer mi ga nikad nisu ni dali i sve te gluposti. Kad su me sutradan pustili iz postaje, došao sam oko 11 sati ispred svoje kuće u Milni i moja Lada Niva nije bila preparkirana, nego ostavljena na suprotnoj kolničkoj traci kao što je bila u trenutku mog uhićenja. Znači, policiji nije smetalo da trinaest sati direktno moje vozilo ometa promet u Milni, ali smetam im samo ja - govori Lekšić, koji priznaje da između njega i policije ipak postoji animozitet već duže vremena.

- Znate šta, ja imam samo osam razreda osnovne škole, a u napuštenom selu Podhume imam jedan od najvećih OPG-ova na Braču s 250 ovaca, pet krava, četrnaest konja, paunova, tuka, kokoši, koza...

Tu ljeti dolaze turisti, gdje u mojoj konobi direktno degustiraju te proizvode koje prodajem i diljem Dalmacije. U Milni imam petsto tisuća kvadrata zemlje koju mi je ostavio moj vrijedni otac Deslav, maslinike od po 750 stabala i nikome nikad nisam ostao dužan ni kunu. Nemam ni sveca ni petka jer od kad sam bio dijete pa do sad radim teško i naporno, ali zato i puno toga imam. I kuću i pet vozila i dobar brod i tri sina i mirnu obitelj. Sve to nekome smeta iz ne znam kojih razloga. Pa mene je policijski službenik u trenutku ispitivanja o ovom premlaćivanju iz čista mira pitao - je li vam Porsche registriran, a nije ga zanimalo zašto sam ja pretučen - ogorčen je Lekšić.

Bračkoj policiji zamjera neriješenu pljačku iz siječnja 2014. godine, kad su mu trojica bjelovarskih kriminalaca opljačkali kuću u Podhumu, iz koje su uzeli 20 tisuća eura koji nikad nisu pronađeni.

- Svi su pušteni jer, kao, nisu našli biološke tragove, odbili su poligraf, branili se šutnjom. Te kriminalce su brački policajci pustili, a da im nije pala dlaka s glave, a mene su na kućnom pragu izudarali zbog nepostojećeg prekršaja. Šta reći o tome da nisu riješili ni fizički napad na mene iz 2012. godine, kad su me napala trojica mještana pa sam morao to sve goniti privatnom tužbom.

I prije nekoliko godina sam jednom policajcu koji me zaustavio u prometu morao dati janje kao mito. Vozio sam šest janjaca mesaru i uhvatio me kako vozim 20 kilometara brže od dozvoljenog. Tražio je odmah jedno janje iz auta koje mu nisam mogao dati, ali sam obećao da ću mu ga dati za nekoliko dana. Kad sam mu dao to janje, nakon 20 dana me opet zaustavio i tražio još jedno janje. Tad sam ga prijavio. Taj policajac je sad u mirovini, a na Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu je ispalo da ja nisam mogao dokazati mito i policajac nije ni procesuiran - govori Lekšić "povijest bolesti" u Milni i razlozima ovakvog odnosa policije prema njemu.

- Dvojicu policajaca koji su me tukli pozivam da odu na poligrafsko testiranje, da na poligraf odem i ja. Ja dajem sve svoje imanje da govorim istinu - rekao je Lekšić, koji je od načelnice PP Brač Katice Jelinčić tražio njihova imena i prezimena kako bi ih mogao i kazneno prijaviti, ali to mu nije udovoljeno.

- U svakom žitu ima kukolja, a u PP-u Brač u kukolju ima malo žita. Pitam ih koliko su droge pronašli na Braču, koliko teških kaznenih djela riješili i šta uopće rade osim što jurcaju po bračkim cestama i proganjaju ljude zato što nisu vezani i što su vozili 20 kilometara brže od dozvoljenoga - završava Nenad ovu mučnu ispovijest koja će se, kaže, nastaviti pravnim putem protiv onih koji su ga osramotili i istukli.

'Utvrđene su lakše tjelesne ozljede u vidu crvenila na zapešćima'

Iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske stigao je ovaj odgovor:

- Obavještavamo vas da su 24. siječnja 2019. g. na području otoka Brača iza 22 sata policijski službenici uočili osobno vozilo koje se nekontrolirano kretalo prema njima, a nakon što ih je mimoišlo nastavilo se kretati lijevom trakom. Policijski službenici opravdano su posumnjali da je osoba koja upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, a u trenutku kad je vozač prošao pored njih utvrdili su da se radi o osobi koja je do sad evidentirana za teže prekršaje iz prometa, što je pojačalo njihovu sumnju.

Kako bi ga isključili iz prometa da ne ugrozi sebe i druge, krenuli su za njim, a nakon što se zaustavio, utvrdili su da je vidno alkoholiziran, te su pokušali poduzeti mjere i radnje u cilju utvrđivanja alkoholiziranosti, ali osoba nije pristala da se nad njim obavi alkotestiranje na zakonom propisan način.

Za vrijeme postupanja osoba je, osim što je odbijala alkotestiranje na zakonom propisan način, vikala, galamila i vrijeđala policijske službenike, zbog čega je dovedena u službene prostorije.

Tijekom zadržavanja zatražio je liječničku pomoć koja mu je ukazana te su utvrđene lakše tjelesne ozljede u vidu crvenila na zapešćima. Nakon što su se ostvarili uvjeti, provedeno je istraživanje te je utvrđeno da je ostvario obilježja prekršaja, i to iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i članka 282. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, zbog čega je prekršajno prijavljen nadležnom sudu.

U odnosu na navode da osoba ima prigovor na način postupanja policije u konkretnom slučaju, provodi se postupak sukladno Zakonu o policiji i Pravilniku o načinu rada i postupanja po pritužbama te radu povjerenstava za radu po pritužbama te će osoba u za to određenom zakonskom roku pisanim putem biti obaviještena o rezultatima provedenog postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:08