ISTRAGA U SPLITSKOM KBC-u

Policija češlja ugovore 78 liječnika. Radili su samo 6 sati dnevno, a dobivali pune plaće!

SPLIT - Po nalogu državnog odvjetništva, policija već nekoliko dana u splitskom KBC-u istražuje ugovore o radu 78 liječnika čiji su prihodi veći od nego što bi trebali biti s obzirom na broj radnih sati - potvrdila nam je Marina Kraljević Gudelj, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Naime, policija češlja bolnicu zbog zarada liječnika koji, iako ne ispunjavaju puno radno vrijeme od 8 već samo šest sati, primaju pune plaće. Istodobno, kao predavači na Medicinskom fakultetu u Splitu zarađuju dodatne prihode.

Premda taj slučaj nije iznimka u Hrvatskoj, liječnicima su isplaćivana neodrađena dva radna sata koja bi umjesto s pacijentima provodili sa studentima i za to bili posebno plaćeni. Pravilnik Upravnog vijeća splitske bolnice, svima koji su ga potpisali, na taj je način donio 40 neodrađenih, ali zato plaćenih radnih sati mjesečno, što je na godišnjoj razini 37.440 sati za 78 liječnika.

Drugim riječima, bolnica je liječnicima isplaćivala više od 66 tisuća kuna mjesečno za nepostojeći rad, odnosno sate koje bi liječnici ponovo naplatili na fakultetu. Godišnje su liječnici tako dobivali oko 800 tisuća upitnih kuna. Pravilnik koji je to omogućio usvojen još 1998. godine, a potvrđen 2001., prošli je petak poništen.

Iz ravnateljstva bolnice najavljuju da će u dogovoru s nadležnim ministarstvom, urediti odnose između KBC-a i Medicinskog fakulteta i staviti ih u zakonske okvire. A svi liječnici koji su primali plaću na dvije adrese za isto radno vrijeme, morat će najvjerojatnije donijeti odluku kakav žele ugovor potpisati s KBC-om. Za sada je predložen model (6 + 2) što bi značilo da su obvezni u bolnici odraditi 6 sati, a za dodatna dva sata rada sa studentima dobivali bi i dodatnu naknadu. Preostaje i druga varijanta, a to je prihvaćanje osmosatnog radnog vremena u bolnici, ali u tom slučaju studente moraju zaboraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:56