IZGREDNICI KOJI SU RAZBIJALI ZAGREB

Policija: Huligani su nas napali bocama i kamenjem. Jedan je urinirao na barikadu

Osobe koje su divljale u subotu privode se na ispitivanje. Najmlađi ima samo 15 godina. Glavni ravnatelj policije Grbić izjavio da policija nema saznanja o tome da iza nasilnih prosvjeda stoji oporba
 Marko Miščević/CROPIX

ZAGREB - Prva skupina uhićenih huligana, koji su u subotu tijekom mirnog prosvjeda branitelja došli u sukob s policijom , dovedena je jutros pred suca u zagrebačkom Županijskom sudu gdje će se odlučiti hoće li biti pušteni da se brane sa slobode ili zadržani u dvodnevnom pritvoru.

Riječ je o desetak od ukupno 33 pritvorena prosvjednika. Sljedeće skupine iz pritvora u Remetincu na Sud će biti dovedene kasnije. Ispitat će ih istražni suci Mirko Klinžić i Mirjana Matijanec.

Nakon ispitivanja Državno će odvjetništvo odlučiti o pokretanju istrage protiv njih pri čemu će sigurno tražiti jednomjesečni pritvor.

Od 39 muškaraca koji su u subotu, 26. veljače, u Radićevoj ulici napali policijske službenike Interventne jedinice Policije, njih 34 stari su između 18 i 56 godina, dok je petero maloljetnika od kojih najmlađi ima 15 godina, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka (PUZ).

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja četvorica maloljetnih napadača pušteni su na slobodu, jedan se nalazi u prihvatnoj stanici, a svi punoljetni napadači odvedeni su u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, rekla je glasnogovornica PU zagrebačke Jelena Bikić.

Uhićeni su bili u skupini nekoliko stotina izgrednika, djelomično maskiranih kapuljačama, šalovima i podignutih okovratnika, noseći transparentne uvredljivog sadržaja, koji su se izdvojili iz mase okupljene na Trgu bana Jelačića, gdje se održavao prijavljeni prosvjed branitelja. Izgrednici su krenuli prema Markovom trgu, a dolaskom do zaštitne ograde u Radićevoj ulici napali su policiju kamenjem, opekama, staklenim bocama, bakljama, raketama, petardama, s namjerom probijanja policijskog kordona. Jedan od napadača urinirao je na zaštitnu ogradu, izvijestila je glasnogovornica Bikić.

U sukobu je ozlijeđeno 30 policajaca i 20 prosvjednika, među kojima dvojica teško.

Policija: Iza prosvjeda ne stoji oporba

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić izjavio je danas da policije nema saznanja o tome da iza nasilnih prosvjeda stoje oporbene stranke. Podsjetimo, to je par sati nakon prosvjeda izjavio glasnogovornik Vlade Mladen Pavić.

- Ne. Kroz prekršajnu obradu i kriminalističko istraživanje koje smo proveli nad 65 osoba nismo došli do takvih saznanja i ja to ne mogu potvrditi - izjavio je Grbić novinarima u Ravnateljstvu policije, upitan raspolaže li i policija saznanjima da su u organizaciji divljanja po Zagrebu i njegovu financiranju sudjelovale i neke oporbene stranke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:57