KRIJUMČARENJE

POLICIJA I CARINA OBJAVILE PODATKE Zbog većih trošarina u 2014. šverc duhana popularniji nego ikad

U prvih pet mjeseci ove godine zaplijenjeno je nešto manje nego u čitavoj 2013. godini, a trošarine su rasle 60 posto
Ilustracija
 Vladimir Dugandžić / Cropix

U prvih pet mjeseci ove godine carinski i policijski službenici zaplijenili su 41.147,54 kg duhana na ilegalnom tržištu.

U cijeloj prošloj godini na području Hrvatske zaplijenjeno je 49.628,27 kg duhana, što znači da bi ovim tempom na kraju 2014. godine bilanca zaplijenjenog duhana mogla biti dvostruko veća u odnosu na prošlu godinu.

Na ovakvo znatno povećanje količine zaplijenjenog duhana najviše je utjecalo značajno poskupljenja cigarete nakon što su trošarine na duhan za pušenje porasle za gotovo 60 posto - sa 325 kn/kg od lipnja 2013. na 520 kn/kg od ožujka 2014.

Prema nekim procjenama, od 10 do 12 milijuna kilograma duhana, koliko se godišnje u Hrvatskoj proizvede, najmanje 10 posto nađe se na ilegalnom tržištu.

Zbog toga i Carinska uprava i Ministarstvo unutarnjih poslova sve češće traže od Ministarstva poljoprivrede da se kroz Zakon o duhanu poduzmu mjere kojima bi se još jače udarilo na crno tržište i suzbilo njegovo djelovanje.

No još uvijek je nepoznato koje bi to mjere bile. Najveći broj zapljena odnosi se na područje Slavonije i Baranje, što je i logično s obzirom na to da iz istočne Hrvatske potječe najveća količina domaće proizvodnje duhana.

Policija je tako u prošloj godini od 39.565,82 kg duhana većinu zaplijenila na području Virovitičko-podravske županije - 25.015,10 kg, a u ovoj godini od 31.013,19 kg u toj županiji zaplijenjeno je 23.435,33 kg. Na tu županiju inače otpada 80 posto hrvatske proizvodnje duhana.

- To je naša stvarnost. Na žalost, šverc ima trend porasta - kaže predsjednik Udruge hrvatskih proizvođača duhana Krupan lis Željko Aragović.

Naglašava kako hrvatskoj proizvodnji duhana prijeti propast jer će državne potpore za duhan u 2016. godini pasti za 70 posto.

- Puno je problema. Od apsurdne situacije da hrvatski proizvođači imaju zakonsku obvezu proizvodnju ugovarati usključivo s organizatorima proizvodnje koji su registrirani u Hrvatskoj, iako smo mi članica EU i bilo bi logično da nam se dopusti ugovaranje poslova s europskim tvrtkama.

Kod nas je tržišna cijena duhana 30-40 posto niža nego u drugim zemljama članicama.

- Mi za kilogram duhana dobijemo 11,40 kuna plus 5 kuna potpore, što je oko 1500 eura po hektaru, dok je u EU cijena 2,20 eura/kg, a primjerice Italija i Španjolska daju potporu od 3500 do 4000 eura po hektaru. Nama će se sada ionako male potpore enormno smanjiti iako se to može promijeniti uz malo dobre volje.

- Nama bi bilo prihvatljivo da nam se do 2020. potpore smanje za 20 posto te da cijena po kilogramu bude na razini cijene u zemljama zapadne Europe - poručio je Aragović.

Carinska uprava i policija pak s druge strane rade svoj posao i nastavljaju nesmiljenu bitku s crnim tržištem.

Zbog poplava koje su poharale istočnu Slavoniju, ali i dobar dio Srbije i BiH, proteklih tjedana u istočnoj Hrvatskoj bilo je teško uopće doći do duhana na crnom tržištu, što će dodatno utjecati na cijene i potražnju.

Za koliko se može prodati duhan u RH?

Kilogram rezanog duhana na crnom tržištu u Hrvatskoj donedavno se kretao po cijeni od 100 do 150 kuna na području Slavonije i Baranje, pa do 300-400 kuna na području Zagreba, Kvarnera i Dalmacije. No u posljednje vrijeme na tom tržištu cijene duhana divljaju pa, na primjer, u Osijeku za kilogram duhana treba izdvojiti oko 230 kuna. Od kilograma rezanog duhana možete napraviti oko 1000 cigareta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:52